Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

7 μάχες που συνέβησαν στο Κολοσσαίο

 
Ίσως, το Κολοσσαίο της αρχαίας Ρώμης ήταν ο πιο βάρβαρος αθλητικός χώρος στην ανθρώπινη ιστορία. Μερικές από τις αναμετρήσεις που συνέβησαν εκεί ήταν τόσο άγριες που οι ιστορικοί εξακολουθούν να μιλούν για αυτές σήμερα.
 
 

Ένας ελέφαντας τύφλωσε έναν ρινόκερο
Όλοι συνδέουν το Κολοσσαίο με μονομάχους, αλλά δημοφιλή θεάματα ήταν και οι συγκρούσεις μεταξύ ζώων. Πριν από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, κάποιοι παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη μεταξύ ενός ελέφαντα και ενός εξαγριωμένου ρινόκερου, την οποία κέρδισε ο πρώτος αφού σήκωσε με την προβοσκίδα του μια σπασμένη αιχμή ενός δόρατος και την έμπηξε στα μάτια του αντιπάλου του.

Οι σφαγές του Καρποφόρου
Ίσως περίμενε κανείς ότι, σύμφωνα με τα πρότυπα των μονομάχων, η ζωή ενός θηριομάχου ("bestiarius", μαχόταν εναντίων άγριων ζώων) θα ήταν σύντομη. Μεταξύ των πιο διάσημων ήταν ο Καρποφόρος, ένας θηριομάχος λιονταριών, αρκούδων και λεοπαρδάλεων, του οποίου το ρεκόρ ήταν 20 θηρία σε μία μόνο μάχη.

Η τελευταία μονομαχία του Φλάμμα
Η αγάπη του πρώην Σύρου στρατιώτη-μονομάχου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού Φλάμμα για το δαχτυλίδι ήταν τόσο δυνατή που απέρριψε 14 προσφορές ελευθερίας που του έκαναν εντυπωσιασμένοι Ρωμαίοι πολιτικοί! Ο μονομάχος μονομάχησε 33 φορές προτού τελικά καταλήξει στην άμμο του Κολοσσαίο σε ηλικία 30 ετών. Μέχρι τότε, η δημοτικότητά του ήταν τόσο μεγάλη που το πρόσωπό του χρησιμοποιήθηκε σε ένα ρωμαϊκό νόμισμα.

Ο βίαιος θάνατος ενός θεατή που χλεύαζε
Ο σαδισμός του Δομιτιανού κατευνάστηκε πολύ από το Κολοσσαίο, το οποίο προίκισε με πολυτελείς βελτιώσεις και διευρυμένα καθίσματα. Αντιμετώπισε τους αγώνες με θανάσιμη σοβαρότητα, όπως έμαθε ένας άτυχος πολίτης. Όταν ο άνδρας κορόιδεψε έναν αγαπημένο μονομάχο, ο Δομιτιανός διάταξε να τον σύρουν στο κέντρο της αρένας και να τον πετάξουν σε μια αγέλη σκυλιών, τα οποία τον ξέσκισαν τάχιστα απ' άκρο σ' άκρο.

Η επική ναυμαχία του Τίτου
Σε ένα θαύμα μηχανικής του θεάτρου, περιοδικά, το Κολοσσαίο πλημμύριζε και γέμιζε με πλοία ώστε να γίνουν αναπαραστάσεις ναυμαχιών. Ο ιστορικός Δίων Κάσσιος είχε γράψει για μια ιδιαίτερα διαβόητη που είχε οργανώσει ο αυτοκράτορας Τίτος το 80 μ.Χ., "Ο Τίτος γέμισε την αρένα με νερό... Έφερε επίσης ανθρώπους σε πλοία, οι οποίοι συμμετείχαν σε ναυμαχία μεταξύ τριών χιλιάδων ανδρών".

Ο Κόμμοδος ως σφαγέας γιγάντων
Ο Κόμμοδος είναι περισσότερο γνωστός επειδή είχε απεικονιστεί ως ψυχοπαθής από τον Χοακίν Φοίνιξ στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ "Μονομάχος" (2000). Ενώ η ιστορική ακρίβεια της ταινίας αφήνει πολλά περιθώρια, στην πραγματική ζωή, ο αυτοκράτορας ήταν πολύ άγριος. Βλέποντας τον Ηρακλή ως το προσωπικό του είδωλο, ο Κόμοδος εμφανίστηκε αρκετές φορές ως μονομάχος στο Κολοσσαίο, κερδίζοντας μια σειρά από -προφανώς στημένες- μονομαχίες. Ίσως, η πιο βάναυση επίδειξή του ήταν όταν έδεσε αρκετούς τραυματισμένους πολίτες και τους χτύπησε μέχρι θανάτου, προσποιούμενος ότι ήταν γίγαντες.

Πρίσκος εναντίον Βέρους, μια ευχάριστη αλλαγή
Τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο ποιητής Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης κατέγραψε την πιο λεπτομερή αφήγηση μιας μονομαχίας που είναι γνωστή στους σύγχρονους ιστορικούς. Κατά τη διάρκεια μιας σειράς αγώνων που διεξήγαγε ο Τίτος, το ζευγάρι των μονομάχων μάχονταν για ώρες πριν αφήσουν ταυτόχρονα τα όπλα και παραδοθούν ο ένας στον άλλο. Συγκινημένος από την αθλητικότητά τους, ο Τίτος έδωσε και στους δυο χάρη και την ελευθερία του καθώς το πλήθος επευφημούσε θορυβωδώς. Σύμφωνα με τα λόγια του Μαρτιάλη -που στόχευε στον αυτοκράτορα-, "Υπό καμία άλλη αρχή, εκτός από εσένα, Καίσαρα, αυτό άλλαξε, ενώ πολεμούσαν δύο, ο καθένας ήταν νικητής".
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου