Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Το "The Constellation" σε ένα πάρκο του Αμπού Ντάμπι προς τιμή του ιδρυτή της χώρας

 
Το τεράστιο έργο τέχνης ζυγίζει περισσότερους από 250 τόνους και σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής στον πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
 
 
 
Το The Founder's Memorial Park στο Άμπου Ντάμπι είναι ένας δημιουργικός και καλλιτεχνικός φόρος τιμής στον εμίρη του Άμπου Ντάμπι και ιδρυτή -και πρώτο πρόεδρο- των ΗΑΕ, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν (Zayed bin Sultan Al Nahyan). Το μέρος, μέσα από εικόνες, ταινίες και προσωπικές περιγραφές, αφηγείται την ιστορία του σεΐχη, καθώς και τις εθνικές και διεθνείς επιρροές του.
 
O σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν

Γύρω από το μνημείο βρίσκεται ο Κήπος της Κληρονομιάς, με φυτά από όλες τις ερήμους και τις ακτές της χώρας. Στην καρδιά του χώρου, ανάμεσα σε γηγενή δέντρα Ghaf, βρίσκεται ο Αστερισμός (The Constellation), μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις τέχνης στον κόσμο.
 

Το εκπληκτικό έργο τέχνης είναι ένα τρισδιάστατο πορτρέτο που αποτελείται από 1.327 γεωμετρικά σχήματα που συνδέονται με 1.110 καλώδια. Όταν φωτίζονται τη νύχτα, τα αιωρούμενα σχήματα μοιάζουν με αστέρια και σχηματίζουν μια τρισδιάστατη εικόνα του σεΐχη. Ο σχεδιασμός παρακινεί τους θεατές να χρησιμοποιήσουν μια "ενεργητική αντίληψη" για να διακρίνουν το πορτρέτο του Ζαΐντ, όμοια με αυτή που χρησιμοποιούμε τους αστερισμούς.
 


Το έργο αποκαλύφτηκε 100 χρόνια μετά από τη γέννησή του καλλιτέχνη που το σχεδίασε, του Ralph Helmick, ο οποίος επέλεξε το αστρικό θέμα για να εμφανίσει τον Ζαΐντ ως τον "καθοδηγητή" των ΗΑΕ και του λαού του. Τέλος, η εγκατάσταση μνημονεύει την αγάπη του σεΐχη για τη φύση.
 

 
από: atlas obscura, φωτογραφίες: helmick sculpture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου