Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se8, Vol 353


 
 
Τα πρώτα χιόνια στην "Μέκκα" των Ελλήνων σκιέρ
 

 
Η Πυραμίδα του Ταΰγετου. Το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της Ελλάδας
 

Η κορυφή Ταύγετου η αλλιώς Πυραμίδα βρίσκεται στα 2407 μέτρα υψόμετρο.
Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ίσως κορυφή βουνού στην Ελλάδα και την πιο μυστηριώδη συνάμα μιας και την συνοδεύει ένας άλυτος εδώ και χιλιάδες χρόνια γρίφος.
Η απόλυτη πυραμίδα που σχηματίζεται στην κορυφή του Ταύγετου είναι άραγε ένα παιχνίδι της φύσης ή μία γιγάντια ανθρώπινη κατασκευή που ξεπερνά σε διάσταση και βαθμό δυσκολίας κατασκευής κάθε φαντασία;
Οι εικόνες του φίλου Μανώλη Νιργιανάκη που κατέγραψε την κορυφή του Ταύγετου στα λευκά είναι πραγματικά καθηλωτικές και εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία.
Δείτε ολόκληρη την ορειβατική πορεία μέχρι την κορυφή του Ταύγετου εδώ
Μια μεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή του Προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.
Αυτό, όπως λένε, «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» (οπτικά, είναι ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο) και κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό.
Αυτή η μερίδα κάνει λόγο για ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ηλικία της πυραμίδας όσο και οι αρχικές της διαστάσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν.
 
 
Λευκάδα. Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση "υπερκοριός" της εποχής του "Ψυχρού Πολέμου"
 

Δεκαετίες 1960 - 1980. Τότε ο πλανήτης είναι χωρισμένος στα δύο. φιλοαμερικανοί εναντίων φιλορώσων. Είναι η γνωστή ως περίοδος του ψυχρού πολέμου.
Στην Ελλάδα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των Ρώσων και οποιαδήποτε βάση Αμερικανική θεωρείτε βάση του θανάτου σε αντίθεση με αυτές των Ρώσων που θεωρούνται βάσεις της ειρήνης.
Στη Λευκάδα στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου. Άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965 μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που χρησίμευαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς.
Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο από την επίσκεψη μας είναι ότι παρόλο που η βάση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 40 χρόνια δεν εντοπίσαμε στη βάση των ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα καθώς είναι κατασκευασμένα από καθαρό ατσάλι.
Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!
Τα ηλεκτρονικά αυτά "αυτιά" ήταν στραμμένα κυρίως προς ανατολάς και πιο συγκεκριμένα βόρειοανατολικά στης χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ ( βλέπε Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και την τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία).
Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ. 
 
 
Το νησί "δακτυλικό αποτύπωμα". Είναι ακατοίκητο και διαθέτει χιλιάδες ξερολιθιές. Ποιοι και γιατί το διαμόρφωσαν έτσι
 

Στις ακτές της Δαλματίας στην Κροατία, και ειδικότερα στο αρχιπέλαγος Sibenik, βρίσκεται ένα μικρό και ακατοίκητο νησί σε σχήμα οβάλ, το οποίο ονομάζεται Baljenac ή Bavljenac. Ωστόσο, οι περισσότεροι το αποκαλούν "νησί-δακτυλικό αποτύπωμα". - στο: mixanitouxronou.gr
 
Κόλλημα!
 

 
 Πορσελάνινες κάμερες
 




 
Οι εικόνες είναι AI του καλλιτέχνη Mathieu Stern
 
 
Άσκιο: Διαδρομή σε ένα διαφορετικό βουνό χωρίς σκιά στην Δυτική Μακεδονία
 

H Κλεισούρα στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ασκιού 

Με ύψος κοντά στα 2000 μέτρα, το Άσκιο αποτελεί προέκταση των τεράστιων ορεινών όγκων που διατρέχουν τα σύνορα των νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης. Το βουνό είναι σχεδόν στην μέση ενός συνεχούς ορεινού όγκου που ξεκινάει από τον νoμό Φλώρινας και με έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις φτάνει μέχρι τον νομό Κοζάνης με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα που ακριβώς ξεκινάει το βουνό. Όπως λέει και το όνομά του, Άσκιο σημαίνει βουνό χωρίς σκιά. Γνωστό και ως Σινιάτσικο στην τοπική διάλεκτο, η ονομασία του βουνού προέρχεται από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του είναι τελείως γυμνό, βραχώδες και χωρίς δέντρα με αποτέλεσμα να βρίσκει κανείς ελάχιστη σκιά ειδικά στο νότιο τμήμα του βουνού. Ωστόσο, μία προσεκτική ματιά στον χάρτη δείχνει κάτι διαφορετικό. Η ονομασία Άσκιο δεν είναι εκατό τοις εκατό σωστή, γιατί αφήνει εκτός το πυκνό παρθένο δάσος βελανιδιάς και οξιάς στην βόρεια πλευρά του βουνού. - στο: travel.gr
 
 
Δέος και θαυμασμός για τις ορεινές κορυφογραμμές που «σκίζουν» τον ουρανό
 



Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στα Τζουμέρκα μόνο δέος και θαυμασμό προκαλούν, με τις επιβλητικές ορεινές κουρυφογραμμές τους να σκίζουν, λες, τον ουρανό. Πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις άγριες πλαγιές τους, παραδοσιακοί οικισμοί και η φύση στα καλύτερά της σε έναν τόπο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ήπειρο και τους επισκέπτες της. - στο: newsbeast.gr
 
 
Οι πρώτες εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες της Αθήνας το 1928 από ύψος 900 μέτρων
 
 
100 χρόνια πριν από αυτές τις φωτογραφίες, η Αθήνα είχε 7.177 κατοίκους και ο Πειραιάς 31.
Μία από τις σημαντικότερες και πληρέστερες απογραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι εκείνη του 1928. Ανάμεσα σε μια σειρά από πρωτοποριακές διοικητικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την απογραφή, συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη οργανωμένη αεροφωτογράγιση της Αθήνας και ολόκληρης σχεδόν της Αττικής. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Πώς το Τατόι πήρε το όνομα από έναν φύλαρχο
 

Στην σημερινή τοποθεσία των ανακτόρων πιστεύεται ότι βρισκόταν η Αρχαία Δεκέλεια, δήμος των Μεσογείων της αρχαίας Αθήνας. Ωστόσο, όμως, το σημείο επιλέχθηκε να ονομαστεί «Τατόι» αντί να συνεχίσει να φέρει την αρχαία ελληνική της ονομασία.
Αρκετούς αιώνες αργότερα, επί Τουρκοκρατίας, το Τατόι υπήρξε οθωμανικό τσιφλίκι μαζί με τα γειτονικά του Μαχούνια και του Λιόπεσι. Το τοπωνύμιο προέρχεται από το όνομα του αλβανοβλάχου φύλαρχου Τατόη. - στο: tanea.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη φορά...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου