Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Έρημος, εκεί που τα άστρα μένουν σταθερά


Ρώτησαν κάποτε έναν σοφό με τι μοιάζει η έρημος κι αυτός απάντησε, «με τη γυναίκα». Κι όταν τον ρώτησαν γιατί, αυτός είπε, «επειδή και οι δύο είναι γεμάτες μυστήρια». Κι όταν του ζήτησαν να τους πει ποια είναι αυτά τα μυστήρια, αυτός εξήγησε ότι «και οι δύο αλλάζουν. Σήμερα είναι έτσι κι αύριο, αλλιώς...». Το μόνο σταθερό στην έρημο είναι τα άστρα τη νύχτα...



Προς το παρόν, οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας του πλανήτη. Το πρωί η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 45°C και το βράδυ πέφτει κάτω από το μηδέν (-13°C τον χειμώνα). Η συνεχής ξηρότητα κάνει την έρημο ιδανικό περιβάλλον διατήρησης απολιθωμάτων. Στην πραγματικότητα, είναι ένα γεωλογικό μουσείο με πετρώδη και αμμώδη εδάφη που αποκαλύπτουν μια ιστορία εκατομμυρίων ετών. Οι έρημοι είναι το λείψανο της Γης. Ως έρημοι λογίζονται και οι λεγόμενες πολικές, Ανταρκτική και Αρκτική..


Σαχάρα
Σαχάρα, η έρημος του Ζαν Μαρι Λε Κλεζιό και της ηρωιδας του, της Λάλα, με την ευγενική καταγωγή από τις αρχαίες πολεμικές φυλές της. Είναι η μεγαλύτερη θερμή έρημος (8,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) όπου μόνο το 20% καλύπτεται από άμμο. Το υπόλοιπο είναι πετρώματα, με πεδιάδες και δύο οροσειρές, τα όρη Χόγκαρ (3.003 μ. υψόμετρο) και τα όρη Τιμπέστι με την κορυφή Έμι Κούσι στα 3.415 μ. Η Σαχάρα διαθέτει βαθύπεδα 135 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και «ενώνει» έντεκα χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία και Δυτική Σαχάρα). Η Σαχάρα έχει 5.120 χιλιόμετρα ακτογραμμής στον Ατλαντικό και την Ερυθρά Θάλασσα.


Την κατοικούν δύο εκατομμύρια Βέρβεροι, που ζουν ως νομάδες στις 90 οάσεις της. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Τουαρέγκ που, όπως αποκαλύπτεται, είναι οι αυθεντικοί εφευρέτες του blues.


Γκόμπι
Είναι η πιο κρύα έρημος. Καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική Μογγολία και τη Βόρεια Κίνα. Εκτείνεται από την ανατολή προς τη δύση σε μήκος 1.609 χιλιομέτρων και πλάτος 966, με υψόμετρο από 900 ώς 1.525 μέτρα. Άνυνδρη και απέραντη, η Γκόμπι, είναι ιδιαίτερα ελκυστική με τα μυστήρια και τους μύθους της. Λέγεται ότι πολλές αρχαίες πόλεις του πολιτισμού Uiger της ερήμου Γκόμπι υπήρχαν κατά την περίοδο της Ατλαντίδας και του Ράμα. Η έρημος Γκόμπι έχει μια εικόνα: την ασιατική καμήλα, τη λεγόμενη βακτριανή με τις δύο καμπούρες (ύβους). Οι καμήλες παίρνουν το νερό που χρειάζονται για την επιβίωσή τους, στην έρημο, από το λίπος που έχουν αποθηκευμένο στις καμπούρες τους, το οποίο με τις καύσεις μέσα στον οργανισμό τους δίνει νερό. Εκατό γραμμάρια λίπους δίνουν 107 γραμμάρια νερό.


Ατακάμα
Η Ατακάμα, στη Χιλή, ένα απίστευτο δαντικό σκηνικό, είναι από τις παλαιότερες και πιο ξηρές ερήμους της Γης. Κάποιες περιοχές της έχουν να δουν βροχή πάνω από 400 χρόνια! Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, τη μελετούν επισταμένα στη NASA, επειδή προσομοιάζει με τον πλανήτη Άρη. Αλλά δεν είναι μόνο η NASA. Πολλοί επιστήμονες την επισκέπτονται με σκοπό να μελετήσουν τους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις αλμυρές λίμνες στα υψίπεδα, τις αλυκές, τα πετρώματα με τα περίεργα χρώματα, που κάνουν την Ακατάμα ένα απόκοσμο σκηνικό που θα μπορούσε, ίσως, να μοιάζει ακόμα με σουρεαλιστικό πίνακα. Η Κοιλάδα του Θανάτου, η Valle de la Muerte, με τα κοφτερά της βράχια και τα χιλιόμετρα αλατιού μοιάζει νεκρή ζώνη• μοιάζει να της αφαίρεσαν κάθε ίχνος ζωής. Η... σεληνιακή Valle de la Luna, η Λίμνη Cejas, με τα τιρκουάζ νερά της να φωτίζονται από το αλάτι στις όχθες της και να σκουραίνουν στο κέντρο. Στα 4.200 μέτρα η μαύρη λίμνη Miscanti και η Miniques, οι θερμοπίδακες Tatio Geysers στα 4.300, το ηφαίστειο Licancabur με το κωνικό του σχήμα και η Λίμνη Chaxa με τα ροζ φλαμίνγκο, κάνουν την Ακατάμα μοναδική.

Καλαχάρι
H έρημος Καλαχάρι καλύπτει 900.000 τετρ. χιλιόμετρα στη Νότια Αφρική και εκτείνεται σε τρεις χώρες: Μποτσουάνα, Ναμίμπια και Νότια Αφρική. Στις βραχώδεις και αμμώδεις εκτάσεις της κατοικούν νομαδικές φυλές, όπως οι Βουσμάνοι και οι Οτεντότοι, που δυσκολεύονται πάρα πολύ για να εξασφαλίσουν τροφή και νερό. Συχνά, μάλιστα, τρέφονται με έντομα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με το κυνήγι και την κτηνοτροφία. Την Καλαχάρι διέσχισε, για πρώτη φορά το 1849, ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Η Καλαχάρι συνορεύει βόρεια με την κοιλάδα του Οκαβάγκο, ανατολικά με τα υψίπεδα του Τράνσβααλ, στα νότια με τον ποταμό Οράγγη και δυτικά με τα βουνά.


Στα αχανή εδάφη της Καλαχάρι φυτρώνουν πόες και θάμνοι, ενώ απουσιάζουν οι οάσεις. Στην Καλαχάρι ζει το παράξενο θηλαστικό μέρκατ.

Αραβική έρημος
Αραβική έρημος. Στα 2,33 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα της αχανούς Αραβικής ερήμου γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, ο ισλαμικός πολιτισμός. Η Αραβική έρημος εκτείνεται σε Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Ομάν και Υεμένη και ορίζεται από τις πόλεις της που έχουν χτιστεί στα απομεινάρια των αρχαιότερων, από τους βεδουίνους και την δρομάδα καμήλα. Βεδουίνος, σημαίνει στα αραβικά «ο άνθρωπος που βαδίζει στην έρημο».


Οι βεδουίνοι ήταν, ανέκαθεν, νομάδες βοσκοί. Τις τελευταίες δεκαετίες εγκαταλείπουν την έρημο και τα κοπάδια τους, είτε λόγω της ξηρασίας, είτε γιατί πηγαίνουν να βρουν την τύχη τους δουλεύοντας στα πετρέλαια ή τις πόλεις. Με την Αραβική έρημο είναι ταυτισμένη η καμήλα δρομάς, με τη μία καμπούρα, τον μακρύ λαιμό, τις πυκνές βλεφαρίδες, τα κοντά και τριχωτά αφτιά και τα ρουθούνια που ανοιγοκλείνουν χάρη στους ειδικούς μύες που διαθέτουν. Το καταπληκτικό με τις καμήλες είναι ότι οσμίζονται από μακριά το νερό που βρίσκεται στα πηγάδια των οάσεων και κατευθύνονται προς αυτές μαζί με ολόκληρο το καραβάνι.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου