Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ο πίνακας με το κρυμμένο κρανίο


Πρόκειται για τον πίνακα "The Ambassadors" (1533) του Hans Holbein του νεότερου, ο οποίος φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.



Στον πίνακα απεικονίζονται δύο πλούσιοι, μορφωμένοι και ισχυροί νεαροί άνδρες. Στα αριστερά είναι ο Jean de Dinteville, 29 χρονών, Γάλλος πρεσβευτής στην Αγγλία το 1533. Στα δεξιά βρίσκεται ο φίλος του, ο Georges de Selve, 25 χρονών, επίσκοπος της Lavaur, ο οποίος ενήργησε κατ' επανάληψη ως πρεσβευτής τους αυτοκράτορα, της Ενετικής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας.

Ο πίνακας απεικονίζει παραδοσιακά δυο νεαρούς άνδρες με βιβλία και διάφορα όργανα. Στο πάνω ράφι υπάρχουν μια ουράνια σφαίρα, ένα φορητό ηλιακό ρολόι και διάφορα άλλα όργανα που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του ουρανού και τη μέτρηση του χρόνου. Μεταξύ των αντικειμένων στο κάτω ράφι υπάρχουν ένα λαούτο, μια θήκη για φλάουτο, ένα βιβλίο με ύμνους, ένα βιβλίο αριθμητικής και μια υδρόγειος.


Στο κάτω μέρος και στο κέντρο του πίνακα υπάρχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα ενός κρανίου, σύμβολο θνησιμότητας. Αν δείτε από τα δεξιά τον πίνακα φαίνεται καθαρά το κρανίο.

Η αναμορφική προοπτική, είναι μια εφεύρεση της πρώιμης Αναγέννησης. Προοριζόταν να είναι ένα οπτικό παζλ που ο θεατής πρέπει να προσεγγίσει τον πίνακα για να δει τη μορφή που "κρύβεται".

Δεν είναι γνωστό γιατί ο Holbein ζωγράφισε το κρανίο στον πίνακα με αυτή τη μέθοδο. Μια πιθανότητα είναι ότι αυτός ο πίνακας αντιπροσωπεύει τρία επίπεδα: τον ουρανό (όπως απεικονίζεται από τον αστρολάβο και τα άλλα αντικείμενα στο πάνω ράφι), του έμβιου κόσμου (όπως υποδηλώνεται από τα βιβλία και το μουσικό όργανο στο κάτω ράφι) και το θάνατο (το κρανίο). Έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι ο πίνακας θα κρεμόταν σε μια σκάλα, έτσι ώστε αν κάποιος τον πλησίαζε από τα δεξιά (αριστερά του θεατή), θα τρόμαζε με την εμφάνιση του κρανίου. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Holbein απλά ήθελε να επιδείξει την ικανότητά του στην τεχνική, προκειμένου να διασφαλίσει μελλοντικά οφέλη.

πηγές: en.wikipedia.org, nationalgallery.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου