Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η φάρσα που ισχυρίστηκε ότι ο Τόμας Έντισον μπορούσε να μετατρέψει τη βρωμιά σε φαγητό

 
Οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο έγραφαν ότι, o "Μάγος του Μένλο Παρκ" είχε εφεύρει μια θαυματουργή μηχανή.
 
 
 
Την Πρωταπριλιά του 1878, οι αναγνώστες του The New York Graphic εμπιστεύτηκαν ένα άρθρο απάτη που ανέφερε ότι ο γνωστός εφευρέτης Τόμας Έντισον είχε ολοκληρώσει μια εργασία και είχε εφεύρει μια μηχανή που μπορούσε να μετατρέψει τη βρωμιά από το υπόγειό του σε κρέας, φρούτα, ακόμη και κρασί.

Η συσκευή "θα ταΐσει την ανθρώπινη φυλή", έλεγε ο τίτλος. Οι πρώτες ύλες ήταν απλώς αέρας, νερό και βρωμιά. Ο δημοσιογράφος William Croffut περιέγραψε ένα γεύμα στα κεντρικά γραφεία του Έντισον στο Menlo Park. Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να ήταν μια σκηνή από κάποιο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Ο Croffut δεν είχε δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο: πατέ που είχε γεύση μπεκάτσας, ένα ρόφημα που έμοιαζε με καφέ "διαφορετικό από οτιδήποτε είχα δοκιμάσει ποτέ" και γλυκιά ζελατίνη καλυμμένη με κρέμα και ζελέ.

Όταν ο Έντισον πήγε στο δείπνο, αποκάλυψε ότι η Graphic ήταν η αγαπημένη του εφημερίδα και ότι είχε εφεύρει μια μηχανή που μπορούσε να ταΐσει τον κόσμο, απαλλάσσοντας τα ζώα από τη σφαγή και τους αγρότες από την αγγαρεία. Όταν ο έκπληκτος δημοσιογράφος ρώτησε γιατί δεν είχαν ανακαλύψει ήδη μια τέτοια συσκευή, ο εφευρέτης απάντησε με αερολογίες. Το φαγητό του μέλλοντος, είπε ο Έντισον, θα είναι "πορτοκάλια και λάχανα που δεν έχουν αισθανθεί ποτέ τον άνεμο και τη βροχή, και χοιρινό και πέρδικες που δεν έχουν ζήσει ποτέ".

Το πρόβλημα ήταν ότι, τέτοια συσκευή δεν υπήρχε. Στην τελευταία πρόταση του άρθρου, ο δημοσιογράφος ξύπνησε από έναν υπνάκο και αποκάλυψε ότι ολόκληρη η ιστορία ήταν ένα όνειρο. Πολλοί όμως δεν κατάλαβαν το αστείο, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, και το αναμετέδωσαν σαν είδηση. Αργότερα, η Graphic δημοσίευσε μια απίστευτη προσθήκη. Με κάθε επισημότητα, οι συντάκτες καταδίκασαν "την απρόσεκτη αμερικανική συνήθεια της βιαστικής ανάγνωσης" που έκανε τους αναγνώστες να μην φτάνουν ως το τέλος της ιστορίας.

Ίσως όμως, σε αυτό να έφταιγε και ο Έντισον, ο οποίος είχε παρουσιάσει πρόσφατα μια νέα εφεύρεση, τον φωνογράφο, με μεγάλη αναγνώριση και η ικανότητα εγγραφής ήχου ήταν άνευ προηγουμένου. Στην καταιγίδα των μέσων που ακολούθησε, ο Έντισον χαρακτηρίστηκε ως ιδιοφυΐα, ήρωας και κάτι σαν μάγος -ο ίδιος ο Έντισον ενθάρρυνε αυτό το μύθο. Ακόμη και η συνήθεια που είχε να κοιμάται συχνά επαινείται ως ένδειξη παραγωγικής αρετής. Το αμερικανικό κοινό ήταν έτοιμο να πιστέψει σε μια εφεύρεση μηχανής τροφίμων από έναν θαυματουργό σαν τον Έντισον.

Σύντομα, ο Έντισον ένιωσε τα αποτελέσματα του αστείου της Graphic, καθώς έλαβε γράμματα που ρωτούσαν την τιμή της νέας μηχανής του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναστατώθηκε και συμμετείχε στην φάρσα, αναφέροντας ότι μπορούσε να "μετατρέψει δοχεία αργίλου σε πουτίγκα και το καλαμποκάλευρο σε χρυσόσκονη". Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Croffut επινόησε το πιο διάσημο ψευδώνυμο του Έντισον, "Ο Μάγος του Μένλο Παρκ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου