Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Topiary Park, ένας πίνακας του Ζωρζ Σερά που έχει αναδημιουργηθεί σε ένα πάρκο

 
Αν σας αρέσει η μετα-ιμπρεσιονιστική ζωγραφική, η αρχιτεκτονική τοπίου και η κηπουρική τότε θα λατρέψετε το Topiary Park.
 
 

Το έκτασης 0,03 τετ χλμ Topiary Park βρίσκεται στο κέντρο του Κολόμπους και αναδημιουργεί πλήρως τη σκηνή που απεικονίζεται στον διάσημο πίνακα του  Γάλλου μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου, εισηγητής του πουαντιγισμού (στιγματογραφία), Ζωρζ Σερά "A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte" (Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ).
 
Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Grande Jatte, Ζωρζ Σερά, 1883-85, Σικάγο, Art Institute - πηγή

Το πάρκο ήταν το πνευματικό τέκνο του γλύπτη James T. Mason, ο οποίος είχε την ιδέα όταν, η τότε σύζυγός του Elaine, του ζήτησε να φτιάξει ένα γλυπτό για την αυλή του σπιτιού τους. Τελικά, ξεπερνώντας την κλίμακα του έργου της πίσω αυλής, το ζευγάρι πρότεινε την ιδέα στην πόλη του Κολόμπους και οι εργασίες για την εγκατάσταση ξεκίνησαν το 1989 με τη δημιουργία τεχνητών λόφων και το σκάψιμο μιας λίμνης που θα αναπαριστούσε τον Σηκουάνα. Ο Manson διαμόρφωσε τα χάλκινα πλαίσια και φύτεψε το πράσινο και η Elaine ήταν η αρχική γλύπτρια φυτών (topiary).
 
 
Στην τοποθεσία που επιλέχθηκε για το πάρκο, προηγουμένως υπήρχε η Σχολής Κωφών του Οχάιο, η οποία ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα και ήταν, εκείνη την εποχή, ένα από τα πέντε μόνο τέτοια ιδρύματα στις ΗΠΑ. Μέχρι το 1953, η σχολή μεγάλωσε τόσο γρήγορα που ο χώρος στο κέντρο της πόλης την περιόριζε και μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο στην Βόρεια Πλευρά της πόλης. Τα αρχικά κτίρια παρέμειναν άθικτα, αν και εγκαταλειμμένα και σε αποσύνθεση καθώς, τις επόμενες δεκαετίες, η γειτονιά πέρασε μια περίοδο παρακμής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η κοινότητας έκανε προσπάθειες για να διατηρηθούν τα κτίρια της σχολή, αλλά, το 1981, μια -ύποπτη- φωτιά κατέστρεψε τα πάντα, εκτός από ένα από αυτά, και τελικά, το 1982, χαρακτηρίστηκε ιστορικός χώρος. Ο υπόλοιπος κενός πλέον χώρος μετατράπηκε σε πάρκο που σήμερα είναι επίσημα γνωστό ως "Old Deaf School Park", αλλά έγινε ευρέως γνωστό ως Topiary Park.
 


Το 1992, εγκαινιάστηκε επίσημα η εικαστική εγκατάσταση, η οποία αποτελείται από 54 ανθρώπους, οκτώ βάρκες, τρία σκυλιά, έναν πίθηκο και μια γάτα, όλα σε μορφή γλυπτών από πουρνάρια. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον κήπο από μια μπρούτζινη πλάκα που σηματοδοτεί την οπτική γωνία του αρχικού πίνακα ή να περιπλανηθούν ανάμεσα στα ζωντανά γλυπτά. Το Topiary Park είναι η μοναδική αναπαράσταση πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου