Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Παμ Χαπ, η αμετανόητη δολοφόνος που παγίδευσε τον σύζυγο του θύματός της για το έγκλημα

 
Τον Δεκέμβριο του 2011, η Pam Hupp μαχαίρωσε βάναυσα μέχρι θανάτου την καλύτερή της φίλη, Betsy Faria, μέσα στο σπίτι της στο Μιζούρι και για την δολοφονία κατάφερε να καταδικαστεί ο σύζυγο του θύματός της, Russ Faria.
 
 
 
Όταν το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου του 2011, ο Ρας Φάρια πέρασε την πόρτα του σπιτιού του στο Troy του Μισούρι, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Εκείνο το βράδυ, ενώ εκείνος έπαιζε τα συνηθισμένα παιχνίδια της Τρίτης με τους φίλους του, η φίλη της συζύγου του Μπέτσι, Παμ Χαπ, την είχε γυρίσει στο σπίτι μετά από τη χημειοθεραπεία που είχε κάνει. Ψάχνοντας τη σύζυγό του, είδε την Μπέτσι σωριασμένη στον καναπέ και αιμόφυρτη, ενώ ένα κουζινομάχαιρο έβγαινε από το λαιμό της και στα χέρια της υπήρχαν χαρακιές. Σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος, ο Ρας σκέφτηκε ότι η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει. Για την ακρίβεια όμως, η Χαπ την είχε μαχαιρώσει βάναυσα 55 φορές.

Η έρευνα για τη δολοφονία της Μπέτσι έχει πολλές ανατροπές.
 
Αρχικά, παρά το άλλοθί του που επιβεβαιώθηκε από τέσσερις μάρτυρες, οι ντετέκτιβ θεώρησαν τον Ρας δολοφόνο και, πριν την τελική αθώωσή του, εξέτισε σχεδόν τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Όμως, η υπόθεση ήταν πιο περίεργη απ' ό,τι κατάλαβαν -ή ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν.

Η συγκλονιστική ιστορία της δολοφονίας της Μπέτσι Φάρια -και οι απάτες της Παμ Χαπ- παρουσιάζονται στη μίνι σειρά με τίτλο "The Thing About Pam" με πρωταγωνίστρια τη Ρενέ Ζελβέγκερ.

Η φιλία της Μπέτσι με την Πάμελα Χαπ
 
Η Μπέτσι Φάρια

Γεννημένη στις 24 Μαρτίου του 1969, η Elizabeth "Betsy" Faria έζησε μια απλή ζωή. Αφού απέκτησε δύο κόρες, γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ράσελ. Οι τέσσερίς τους ζούσαν μαζί στο Τρόι του Μισούρι, μία ώρα περίπου από το Σεντ Λούις, όπου η Μπέτσι εργαζόταν σε ένα γραφείο.

Εκεί, γύρω στο 2001, η Μπέτσι γνώρισε την Pamela Marie Hupp. Η Χαπ, την οποία όλοι ήξεραν ως Παμ, ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερη από τη Φάρια. Οι δύο τους ήταν διαφορετικές -η Μπέτσι ήταν "ζεστή", η Χαπ πιο σοβαρή- αλλά έγιναν φίλες. Και παρόλο που μια περίοδο δεν είχαν επαφές, όταν η Μπέτσι έμαθε ότι είχε καρκίνο του μαστού το '10, η Χαπ άρχισε να περνάει ξανά τον χρόνο μαζί της.

Σύντομα, η ασθένεια εξαπλώθηκε στο συκώτι και ένας γιατρός της είπε ότι είχαν απομείνει μόλις τρία με πέντε χρόνια ζωής. Θέλοντας να κάνει κάτι ωραίο τα τελευταία της χρόνια, τον Νοέμβριο του '11, η Μπέτσι και ο Ρας συμμετείχαν στην κρουαζιέρα "Celebration of Life" (Γιορτή της Ζωής) και κολύμπησαν με δελφίνια, εκπληρώνοντας έτσι ένα από τα όνειρά της.

Εν τω μεταξύ, η Μπέτσι είχε αρχίσει να στηρίζεται όλο και περισσότερο στη φίλη της. Η Χαπ τη συνόδευε στη χημειοθεραπεία και την άκουγε να ανησυχεί για την οικονομική ευημερία των κορών της όταν εκείνη θα πέθαινε. Σύμφωνα με τον πατέρα της Μπέτσι, ανησυχούσε ότι δε θα ήξεραν πώς να διαχειριστούν τα χρήματά τους. Ανησυχούσε όμως και για τον Ρας.

Τέσσερις μέρες πριν πεθάνει, η Μπέτσι φαινόταν ότι είχε βρει τη λύση. Στις 23 Δεκεμβρίου του '11, έκανε την Χαπ τη μοναδική δικαιούχο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής της, αξίας 150.000 δολαρίων. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το βράδυ της δολοφονίας της, η Μπέτσι Φάρια έστειλε μήνυμα στον σύζυγό της για να τον ενημερώσει ότι γυρνούσε σπίτι από τη χημειοθεραπεία.

"Η Παμ θέλει να με φέρει σπίτι, στο κρεβάτι", έγραψε. "Προσφέρθηκε και δέχτηκα".

Η βάναυση δολοφονία
 
Το μέρος της δολοφονίας της Μπέτσι Φάρια
 
Για τον Ρας, η 27η Δεκεμβρίου του '11 ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Δούλευε, πέρασε το βράδυ με τους φίλους του και έστειλε μήνυμα στην Μπέτσι για τη χημειοθεραπεία της. Όταν στις 9 το βράδυ, καθώς επέστρεφε στο σπίτι, της τηλεφώνησε, εκείνη δεν απάντησε. Ο ίδιος δεν ανησύχησε καθώς, νωρίτερα, του είχε πει ότι χρειαζόταν ξεκούραση.

Πέρασε την πόρτα του σπιτιού χωρίς να αισθανθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Άφησε τη σκυλοτροφή που είχε αγοράσει στο γκαράζ, φώναξε την Μπέτσι και πήγε στο σαλόνι. Και τότε είδε τη σύζυγό του.

Η Μπέτσι ήταν στο έδαφος, δίπλα στον καναπέ, περιτριγυρισμένη από χριστουγεννιάτικα δώρα και μια σκοτεινή λίμνη αίματος. Όταν σωριάστηκε δίπλα της, ουρλιάζοντας το όνομά της, είδε ένα μαχαίρι να βαίνει από το λαιμό της και βαθιές χαρακιές στους καρπούς της. Σοκαρισμένος σκέφτηκε ότι είχε αυτοκτονήσει, όπως η ίδια είχε απειλήσει να κάνει στο παρελθόν -και μάλιστα είχε νοσηλευτεί γι' αυτό το λόγο. Ο Ρας ήξερε ότι είχε δυσκολευτεί με την οριστική της διάγνωση.

"Η σύζυγός μου αυτοκτόνησε!", φώναξε στην Άμεσο Δράση. "Έχει ένα μαχαίρι στο λαιμό της και έχει κόψει τα χέρια της!".
 
Ο Ρας Φάρια
 
Όταν όμως έφτασε η αστυνομία, φαινόταν ξεκάθαρο ότι η Μπέτσι δεν είχε αυτοκτονήσει. Είχε μαχαιρωθεί 55 φορές -είχε τραύμα και στο μάτι-, ενώ οι χαρακιές στα χέρια έφταναν μέχρι το κόκκαλο. Κάποιος την είχε δολοφονήσει, και καθώς η αστυνομία μιλούσε με τη φίλη της, Παμ Χαπ, είχαν μια πολύ καλή ιδέα ποιος ήταν ο δράστης.

Η Χαπ είπε στην αστυνομία ότι ο Ρας είχε βίαιο χαρακτήρα και πρότεινε να ελέγξουν τον υπολογιστή της Μπέτσι, όπου βρήκαν ένα σημείωμα που έδειχνε ότι η άτυχη γυναίκα φοβόταν τον σύζυγό της. Επιπλέον, η ίδια προσέφερε ένα πιθανό κίνητρο για τη δολοφονία της φίλης της. Είπε ότι, εκείνο το βράδυ, η Μπέτσι θα έλεγε στον Ρας ότι θα τον εγκατέλειπε.

Για την αστυνομία, η υπόθεση φαινόταν ξεκάθαρη. Σε μια κρίση οργής, ο Ρας Φάρια είχε σκοτώσει τη σύζυγό του. Οι αστυνομικοί αγνόησαν το γεγονός ότι τέσσερις από τους φίλους του Ρας ορκίστηκαν ότι είχε περάσει τη νύχτα μαζί τους, και -συνειδητά ή όχι- παρέβλεψαν ότι οι δηλώσεις της Παμ Χαπ άλλαζαν συνεχώς -όπως για παράδειγμα, αρχικά, τους είπε ότι δεν είχε μπει στο σπίτι, μετά, ότι μπήκε μόνο και μόνο για να ανάψει το φως και τέλος, ότι, είχε πάει μέχρι το υπνοδωμάτιο της Μπέτσι.

"Μπορεί να ήταν στον καναπέ, αλλά μου φαίνεται λογικό επειδή με ξεπροβόδισε", είπε η Χαπ για την τελευταία φορά που είδε την Μπέτσι.

Ανεξάρτητα από αυτές τις ασυνέπειες, η αστυνομία ήταν σίγουρη ότι είχε βρει τον άνθρωπό της, και μάλιστα, βρήκε ακόμη και αίμα στις παντόφλες του Ρας.

Την επόμενη μέρα της κηδείας της Μπέτσι, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον Ρας για τη δολοφονία της. Στη δίκη του, απαγορεύτηκε στον δικηγόρο του να προτείνει ότι η Παμ Χαπ σκότωσε την Μπέτσι για να πάρει τα χρήματα της ασφάλειάς της. Τον Δεκέμβριο του '13, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ρας, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια.

Όμως ο Ρας επέμενε στην αθωότητά του.

Ο άλλος φόνος που οδήγησε στην πτώση της Πάμελα Χαπ
 

Η Πάμελα Χαπ
 
Ίσως η έρευνα για τη δολοφονία της Μπέτσι να είχε τελειώσει εκεί. Όμως ο Ρας Φάρια συνέχισε να επιμένει στην αθωότητά του και το '15, ένας δικαστής διέταξε νέα δίκη. Αυτήν την φορά, επιτράπηκε στους δικηγόρους του να ρίξουν την ευθύνη καθαρά στην Χαπ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, πρότειναν ότι ήταν ο δολοφόνος που έγραψε το σημείωμα στον υπολογιστή της Μπέτσι για να παγιδεύσει τον Ρας και κάλεσε έναν μάρτυρα που ανέφερε ότι οι παντόφλες του Ρας είχαν "βουτηχτεί" σκόπιμα στο αίμα για να φαίνεται ως ο δολοφόνος.

Η Παμ Χαπ αντέδρασε. Υποστήριξε ότι είχε μια ρομαντική σχέση με την Μπέτσι και ότι ο Ρας το είχε μάθει. Όμως, τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν και, τον Νοέμβριο του '15, ένας δικαστής αθώωσε τον Ρας Φάρια.

Επιπλέον, ο δικαστής χαρακτήρισε την έρευνα για τον θάνατο της Μπέτσι "μάλλον ανησυχητική και ειλικρινά εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις". Ο Ρας μήνυσε την κομητεία Λίνκολν για παραβίαση των πολιτικών του δικαιωμάτων και συμβιβάστηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Χαπ φαινόταν να αισθάνεται ότι ο κλοιός στενεύει και τον Αύγουστο του '16, κάνοντας ένα δραστικό βήμα, πυροβόλησε και σκότωσε τον 33χρονο Louis Gumpenberger. Ισχυρίστηκε ότι ο Gumpenberger είχε εισβάλει στο σπίτι της, την απείλησε με μαχαίρι και της ζήτησε να τον οδηγήσει στην τράπεζα για να πάρει "τα χρήματα του Ρας". Αργότερα, οι ερευνητές βρήκαν 900 δολάρια και ένα σημείωμα στο σώμα του Gumpenberger που έγραφε, "πάρε την Χαπ στο σπίτι. Ξεφορτώσου την. Κάνε να μοιάζει με τη σύζυγο του Ρας. Βεβαιώσου ότι το μαχαίρι θα βγαίνει από το λαιμό της".

Μετά από στενή εξέταση, η ιστορία της Χαπ κατέρρευσε. Το '05, ο Gumpenberger επέζησε από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά του άφησε μόνιμες σωματικές αναπηρίες, με μειωμένες πνευματικές ικανότητες, και έμενε με τη μητέρα του, η οποία είπε ότι σπάνια έφευγε μόνος του από το σπίτι.

Η αστυνομία διαπίστωσε γρήγορα ότι η Χαπ είχε παρασύρει τον Gumpenberger στο σπίτι της ζητώντας του να επαναλάβει μια κλήση στην Άμεσο Δράση. Μάλιστα, βρήκαν έναν μάρτυρα που είπε ότι η Χαπ του είχε ζητήσει να κάνει το ίδιο πράγμα και εντόπισαν τα χρήματα που βρήκαν στο σώμα του Gumpenberger στην Χαπ.

"Τα στοιχεία φαίνεται να υποδεικνύουν ότι σχεδίασε μια συνωμοσία για να βρει ένα αθώο θύμα και να το δολοφονήσει σε μια προφανή προσπάθεια να πληγώσει κάποιον άλλο", είπε ο εισαγγελέας της κομητείας.

Στις 23 Αυγούστου του '16, η αστυνομία συνέλαβε την Παμ Χαπ, η οποία, δύο μέρες αργότερα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει με στυλό.

Σήμερα, η Πάμελα Χαπ εκτίει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Gumpenberger, ενώ αντιμετωπίζει και κατηγορίες για φόνο α' βαθμού για τη δολοφονία της Μπέτσι Φάρια. Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η Χαπ μπορεί να σκότωσε και τη μητέρα της, καθώς, το '13, η μητέρα της Χαπ πέθανε μετά από μια θανατηφόρα "πτώση" από το μπαλκόνι της. Στο σύστημά της βρέθηκαν οκτώ χάπια Ambien (φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία των προβλημάτων ύπνου), ενώ η Χαπ και τα αδέρφια της έλαβαν μεγάλες αποζημιώσεις ασφάλειας.

Ο Ρας περιγράφει την Χαπ ως την "ενσάρκωση του κακού".

"Δεν ξέρω τι έχει μαζί μου αυτή η γυναίκα. Την έχω δει ελάχιστες φορές, αλλά θέλει να με καταστρέψει για κάτι που δεν έκανα", έχει πει.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου