Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η ιστορία του Ντάνιελ Λάμπερτ, του "Παχύτερου άνδρα στην Αγγλία" που προκαλούσε δέος τον 19ο αιώνα

 
Παρόλο που ο Ντάνιελ Λάμπερτ πάντα επέμενε ότι δεν έτρωγε υπερβολικά, μέχρι τα 30 του, το βάρος του έφτασε τα 335 κιλά (739 λίβρες), με αποτέλεσμα η μέση του να έχει περίμετρο τα 2,7 μέτρα.
 
 
 
Δείτε ακόμη:
Η ιστορία του Tarrare, ο ακόρεστος αδηφάγος που έτρωγε τα πάντα, από ανθρώπινη σάρκα μέχρι ζωντανά χέλια
Ο "Γίγαντας του Ιλινόις": ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου
 
Το 1806, σε μια εφημερίδα του Λονδίνου εμφανίστηκε μια περίεργη διαφήμιση που περιέγραφε την "μεγαλύτερη περιέργεια στον κόσμο", έναν κύριο Ντάνιελ Λάμπερτ, ο οποίος ζύγιζε 700 λίβρες (335 κιλά), τον οποίο, ο κόσμος μπορούσε να δει τον Λάμπερτ -όπως και την περιφέρειά του- έναντι κάποιου τιμήματος -φυσικά.

Πράγματι, ο Λάμπερτ, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο "πιο χοντρός άνθρωπος στην Αγγλία" στην εποχή του, μετέτρεψε το τεράστιο βάρος του σε μια επιχείρηση και έβγαζε χρήματα. Και παρόλο που όσοι τον επισκέπτονταν τον κοιτούσαν αποσβολωμένοι. έμειναν χάρη στη ευφυΐα και τις δεξιότητές του.

Σε μια εποχή που η παχυσαρκία θεωρούνταν περιέργεια, ο Λάμπερτ έγινε κάτι σαν θρύλος, και σήμερα, τιμάται στη γενέτειρά του, το Λέστερ της Αγγλίας.

Πώς πάχυνε ο Ντάνιελ Λάμπερτ;
 
1800 περίπου. Μέχρι τότε, ζύγιζε περίπου 560 λίβρες
 
Ο Λάμπερτ έγινε διάσημος για τα κιλά του. Δεν ήταν όμως πάντα παχύσαρκος. Γεννημένος στις 13 Μαρτίου του 1770, στο Λέστερ της Αγγλίας, αναφέρεται στο βιβλίο "The Two-Headed Boy and Other Medical Marvels" ως ένα δυνατό, υγιές αγόρι που του άρεσε το κυνήγι βίδρας, οι ιπποδρομίες, το κυνήγι, το ψάρεμα και η αναπαραγωγή σκύλων.

Πράγματι, πριν γίνει γνωστός για το μέγεθός του, ο Λάμπερτ διακρίθηκε για τη γενναιότητα και τη δύναμή του. Στην εφηβεία, παρακολουθούσε μια παράσταση αρκούδων που χορεύανε, όταν ένα από τα σκυλιά του έπεσε ξαφνικά στα θηρία. Αμέσως, του επιτέθηκε μια αρκούδα και ο Λάμπερτ της αντιστάθηκε με ένα κοντάρι.

Αν και ο Λάμπερτ προσπαθούσε πάντα να είναι δραστήριος, τελικά βρήκε μια καθιστική δουλειά. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1790, ο πατέρας του, που ήταν τοπικός δεσμοφύλακας, συνταξιοδοτήθηκε, ο Λάμπερτ ανέλαβε τη θέση του. Και, καθώς περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο καθισμένος στην πόρτα της φυλακής, άρχισε να παίρνει κιλά.

Μέχρι το 1793, ζύγιζε 448 λίβρες. Ήταν ακόμα δυνατός -υπάρχει αναφορά ότι μπορούσε να σηκώσει μέχρι και 560 λίβρες ξυλεία και να κουβαλήσει δύο άντρες στην πλάτη του ενώ κολυμπούσε-, αλλά λόγω της αδράνειας άρχισε βαραίνει, κάτι που άρχισε να τραβάει την προσοχή.

Ένας άντρας που είχε ακούσει για το βάρος του Λάμπερτ βρήκε μια δικαιολογία για να τον επισκεφτεί. Σε έναν υπηρέτη που του άνοιξε είπε ότι ήθελε συμβουλές για τους κόκορες και ο Λάμπερτ είπε ειρωνικά, "Πες στον κύριο ότι είμαι ντροπαλός κόκορας".

Στις αρχές του 1800, το βάρος του είχε φτάσει τις 560 λίβρες, και τότε παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα: έκλεινε η φυλακή όπου δούλευε. Με τα χρήματα να τελειώνουν και τις ελάχιστες ευκαιρίες εργασίας που είχε, ο Λάμπερτ αποφάσισε να εκθέσει τον εαυτό του.

Ο "παχύτερος άνδρας στην Αγγλία" πάει στο Λονδίνο
 
Απεικόνιση του Λάμπερτ το 1806 με μια αδύνατη γυναίκα στα πόδια του
 
Την άνοιξη του 1806, ο Λάμπερτ πήγε στο Λονδίνο. Μέχρι τότε, ζύγιζε 700 λίβρες και ήταν ο βαρύτερος άνθρωπος στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Σύμφωνα με τους Άγγλους, έπρεπε να κατασκευαστεί ειδική άμαξα, αρκετά μεγάλη για να τον μεταφέρει στην πρωτεύουσα.

Μόλις έφτασε, ο Λάμπερτ έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του και έβαλε μια διαφήμιση στους Times:

"ΕΚΘΕΣΗ. - Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΑΜΠΕΡΤ, από το Λέστερ, η μεγαλύτερη περιέργεια στον κόσμο, ο οποίος, σε ηλικία 36 ετών, ζυγίζει πάνω από 50 stones (14 λίβρες η κάθε stone). Ο κος Λάμπερτ θα βρίσκεται στο σπίτι του, Νο. 53, Piccadilly, απέναντι από την εκκλησία St. James, από τις 12 έως τις 5:00. - Είσοδος 1 σελίνι".

Εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν για να τον δουν. Οι Λονδρέζοι γοητεύτηκαν από τον Λάμπερτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έπινε ποτέ αλκοόλ και έτρωγε μέτρια ποσότητα. Επίσης, ο κόσμος είδε ότι ήταν ένας λαμπρός συνομιλητής που μπορούσε να μιλήσει εκτενώς για θέματα όπως οι ράτσες σκύλων και το κυνήγι.

Όπως σημείωσε ένας δημοσιογράφος, οι επισκέπτριες ήταν πολύ περισσότερες από τους άνδρες επισκέπτες και επαινούσαν το "ανδρικό και έξυπνο ύφος του".

Σύντομα, η περιφέρεια του Λάμπερτ έγινε η κύρια συζήτηση της πόλης. Όλο το Λονδίνο φλυαρούσε όταν τον επισκέφτηκε ο διάσημος Πολωνός νάνος, "κόμης" Józef Boruwłaski, ή όταν τον δέχτηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ'.

Δεν ήταν όμως όλες οι συναντήσεις του θετικές, καθώς είχε και αγενείς επισκέπτες.

"Ένα άτομο ρώτησε [τον Λάμπερτ] με πολύ αγενή τρόπο το κόστος ενός από τα παλτό του, δεν του απάντησε. Ο άνδρας επανέλαβε την ερώτηση με την παρατήρηση ότι πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να απαιτήσει οποιαδήποτε πληροφορία, έχοντας συνεισφέρει το σελίνι του, που θα βοηθούσε να πληρώσει το παλτό του κου Λάμπερτ καθώς και τα υπόλοιπα".

"Κύριε", απάντησε ο Λάμπερτ, "αν ήξερα ποιο μέρος του επόμενου παλτού μου θα πλήρωνε το σελίνι σας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έκοβα το κομμάτι".


Όταν λίγους μήνες αργότερα, ο Λάμπερτ επέστρεψε στο Λέστερ, ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος -και κάτι σαν τοπικός ήρωας. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1806, η Leicester Journal σημείωσε την παρουσία του σε έναν αγώνα, γράφοντας, "Μεταξύ των διακεκριμένων, χαιρόμασταν που είδαμε τον παλιό μας φίλο, τον κο Ντάνιελ Λάμπερτ, με φαινομενικά καλή υγεία και καλή διάθεση".

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Λάμπερτ έκανε μια περιοδεία, όπου προσέλκυσε κοινό, τόσο στο Λονδίνο όσο και σε μικρότερες πόλεις.

Όμως οι μέρες του ήταν δυστυχώς μετρημένες.
 
Η υπερμεγέθης κληρονομιά του Λάμπερτ
 
Η πλάκα στον τάφο του Λάμπερτ - πηγή
 
Τον Ιούνιο του 1809, ο Λάμπερτ βρέθηκε στο Στάμφορντ ως μέρος της περιοδείας του -αλλά και επειδή ήθελε να δει τους αγώνες εκεί. Ήταν η τελευταία στάση που θα έκανε ποτέ.

Το βράδυ της 20ης Ιουνίου, έπεσε πήγε για ύπνο κανονικά. Την άλλη μέρα, σηκώθηκε και, καθώς ξυριζόταν, άρχισε να αισθάνεται δύσπνοια. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Λάμπερτ πέθανε. Ήταν μόλις 39 ετών.

Ο θάνατός του προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα. Ο Λάμπερτ ήταν μεγαλόσωμος -739 λίβρες- και οι ντόπιοι έπρεπε να βρουν πώς να τον απομακρύνουν από το πανδοχείο και να τον θάψουν. Τελικά γκρέμισαν ένα παράθυρο και μέρος του τοίχου για να βγάλουν το σώμα του και, αντί για φέρετρο, τον έβαλαν σε ένα τεράστιο κουτί.

Χρειάστηκαν 20 άντρες για να κυλήσουν το φέρετρο στην αυλή της εκκλησίας. Οι κάτοικοι της πόλης έθαψαν τον Λάμπερτ κάτω από μια ταφόπλακα που πλήρωσαν οι φίλοι του, η οποία έγραφε:

"Σε ανάμνηση εκείνου του θαύματος στη φύση.
ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΑΜΠΕΡΤ.
ιθαγενής του Λέστερ:
που διέθετε έναν εξυψωμένο και ευχάριστο νου
και το προσωπικό του μεγαλείο δεν είχε συναγωνιστή
Είχε περίμετρο ποδιού τρία πόδια μία ίντσα
περίμετρο σώματος εννέα πόδια τέσσερις ίντσες
και ζύγιζε
Πενήντα δύο stone
Έφυγε από αυτή τη ζωή στις 21 Ιουνίου 1809
Ηλικίας 39 ετών
Ως μαρτυρία σεβασμού, αυτή η πέτρα στήνεται από τους φίλους του στο Λέστερ".


Έπειτα, ο Ντάνιελ Λάμπερτ έγινε κάτι σαν θρύλος. Εμφανίστηκαν παμπ με το όνομά του, ένα τεράστιο κέρινο άγαλμα δημιουργήθηκε σύμφωνα με την εικόνα του και το "Daniel Lambert" έγινε μια φράση που εννοεί την απεραντοσύνη.

Σήμερα, δε θεωρείται πλέον ο πιο χοντρός άνθρωπος του κόσμου -αυτός ο τίτλος ανήκει στον Jon Brower Minnoch, ο οποίος ζύγιζε 1.400 λίβρες- αλλά ο Λάμπερτ αφήνει πίσω του μια εντυπωσιακή κληρονομιά.

Ένας μεγαλόσωμος άνδρας σε έναν κόσμο με λίγη παχυσαρκία, ο Λάμπερτ θα μπορούσε να είχε κλειδωθεί σπίτι του ή να έδινε παραστάσεις τσίρκου. Αντίθετα, πήρε τον έλεγχο της μοίρας του και χρησιμοποίησε το βάρος του για να κάνει αισθητή την περιουσία του.
 
Ο Ντάνιελ Λάμπερτ πέθανε σε ηλικία 39 ετών, έχοντας φτάσει το βάρος των 739 λιβρών
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου