Η κατάκτηση του Ολύμπου το 1913 από έναν κυνηγό αγριοκάτσικων. Το οροπέδιο Μουσών όπου έδωσαν το όνομά του
Στις 2 Αυγούστου 1913, ο Χρήστος Κάκαλος, μαζί με τους Ελβετούς Φρεντ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. - στο: mixanitouxronou.gr
Into The Mountains
Ένα timelapse δείχνει την ομορφιά των βουνών της Ηπείρου.
Άγιος Νικόλαος Ηραίου. Ίσως το ομορφότερο ξωκλήσι κοντά στην Αττική με την εκπληκτική θέα
Αυτή την φορά παρουσιάζουμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε ένα εκπληκτικού κάλους φυσικό τοπίο στο Άκρα Μελαγκάβι στην Περαχώρα Κορινθίας με την πραγματικά εκπληκτική θέα σε ολόκληρο τον Κορινθιακό κόλπο.
Η θέα από το συγκεκριμένο εκκλησάκι κυριολεκτικά κόβει την ανάσα καθώς βρίσκεται στην κορυφή μίας βραχώδους καλντέρας ακριβώς απέναντι από την Πόλη της Κορίνθου και μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα από τον επίσης πανέμορφο φάρο που κοσμεί το Άκρα της Μελαγκάβι.
Ίσως και να πρόκειται για το ομορφότερο ξωκλήσι πλησίον της Αττικής και αν έχετε την τύχη να το επισκεφθείτε κατά το ηλιοβασίλεμα τότε κυριολεκτικά θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε και ζείτε από κοντά το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
Η θέα από το συγκεκριμένο εκκλησάκι κυριολεκτικά κόβει την ανάσα καθώς βρίσκεται στην κορυφή μίας βραχώδους καλντέρας ακριβώς απέναντι από την Πόλη της Κορίνθου και μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα από τον επίσης πανέμορφο φάρο που κοσμεί το Άκρα της Μελαγκάβι.
Ίσως και να πρόκειται για το ομορφότερο ξωκλήσι πλησίον της Αττικής και αν έχετε την τύχη να το επισκεφθείτε κατά το ηλιοβασίλεμα τότε κυριολεκτικά θα πιστέψετε ότι βρίσκεστε και ζείτε από κοντά το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
Ακροκόρινθος-Το φρούριο και την Ακρόπολη της Κορίνθου
Η Κόρινθος ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Αν και κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή, η ακμή της αρχίζει από τον 8ο πΧ αιώνα με σημαντική πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και πολιτισμική δράση. Η δημιουργία αποικιών στα δυτικά της Μεσογείου με σημαντικότερες αυτές στη Σικελία βοήθησε την Κόρινθο στην ανάδειξη της ως μία εκ των σημαντικότερων εμπορικών δυνάμεων της εποχής. Η πιο καθοριστική τους αποικιακή κίνηση ήταν η ίδρυση της πόλης των Συρακουσών που εξελίχτηκε στην σημαντικότερη πόλη της Σικελίας.
Η Αρχαία Κόρινθος υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό μέλος της Ελληνικής συμμαχίας κατά της εισβολής των Περσών συνεισφέροντας 40 πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και 5.000 οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών. Ο έντονος όμως εμπορικός ανταγωνισμός με την Αθήνα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 πΧ) ενώ αργότερα συμμάχησε με την Αθήνα κατά της Σπάρτης στον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 πΧ). Η πτώση της Αρχαίας Κορίνθου ήρθε με την επικράτηση των Ρωμαίων στα Ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα με την εισβολή του Ρωμαίου στρατηγού Λεύκιου Μόμμιου στην Πελοπόννησο. Ο Λεύκιος Μόμμιος νίκησε το 146 πΧ του Έλληνες στον Ισθμό της Κορίνθου και ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη. Το 44 πΧ οι κάτοικοι επιστρέφουν στη πόλη που βέβαια δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά την παλιά της δύναμη και αίγλη. Το 52 μΧ η Κόρινθος δέχεται την επίσκεψη του Απόστολο Παύλου κατά την δεύτερη αποστολική του περιοδεία στην οποία μεταξύ άλλων συγγράφει την Α και Β επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο και στην τρίτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε την «Προς Ρωμαίους Επιστολή»
Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος ενώ η θέση του και ο απόκρημνος χαρακτήρας του αποτέλεσε ιδανική οχυρωματική θέση. Αυτό φυσικά δεν έμεινε αναξιοποίητο από τους Κορίνθιους οι οποίοι οχύρωσαν το βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.
Η επικράτηση των Ρωμαίων το 146 πΧ προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την καταστροφή της Ακρόπολης του Ακροκορίνθου αλλά η σημαντική του αμυντική θέση οδήγησε τον Ιούλιο Καίσαρα στην ανοικοδόμηση των οχυρώσεων το 44πΧ ενώ επιδιορθώσεις και προσθήκες νέων οχυρωμένων θέσεων στον Ακροκόρινθο έκαναν και οι Βυζαντινοί από τον 7ο μΧ αιώνα και μετά. Από τότε την στρατηγικής σημασίας θέση κατέλαβαν οι Φράγκοι, οι Ιωαννίτες, οι Τούρκοι με τον Μωάμεθ Β’ το 1458, οι Ενετοί το 1687, οι Τούρκοι ξανά το 1715 ενώ το 1823 παραδόθηκε στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση της Κορίνθου. Στο κάστρο Ακροκορίνθου δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο του σημείο οπού θα βρείτε τμήματα της βάσης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Από εκεί η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εκπληκτική. Θα δείτε την νέα πόλη της Κορίνθου και το Λουτράκι, την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου αλλά και του Σαρωνικού, τις πεδιάδες της Κορινθίας και άλλα ανάλογα και με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας.
Το εντυπωσιακό mural του SimpleG για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Μια τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας για τη μνήμη και την τιμή στον Μικρασιατικό Ελληνισμό - στο: athensvoice.gr
Η φαρμακοποιός που αναπαριστά όλα τα έθιμα του κερκυραϊκού Πάσχα με playmobil
Είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Ξεχωριστό, κατανυκτικό και με ιδιαίτερα έθιμα. Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όλους όσους το ζήσουν από κοντά. Το νησί φοράει τα γιορτινά του. Οι φιλαρμονικές βγαίνουν στους δρόμους τη Μεγάλη Παρασκευή παίζοντας πένθιμα εμβατήρια για να συνοδεύσουν τους Επιταφίους. Τα φώτα σβήνουν, η Κέρκυρα γίνεται… μοβ και τα φαναράκια συντροφεύουν τους πιστούς στο πένθος. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο μητροπολίτης δίνει το σήμα της πρώτης Ανάστασης ψάλλοντας: «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν». Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν ταυτόχρονα χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα ρίχνουν τους μπότηδες.
Η φαρμακοποιός Κωνσταντίνα Κουρή από την Κέρκυρα αποφάσισε να αναπαραστήσει το ξακουστό και μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα με φιγούρες playmobil. - στο: newsbeast.gr
Το Μουσείο Πασχαλινών Αυγών στην Ουκρανία
Το μουσείο έχει σχήμα αυγού (14 μέτρα ύψος και 10 μέτρα διάμετρος). Τμήματα του εξωτερικού και του εσωτερικού του θόλου είναι ζωγραφισμένα για να θυμίζουν pysanka (η Πολωνική/Ουκρανική παράδοση των πασχαλινών αυγών). Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην pysanka. - στο: wikipedia
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου