Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 322 (-6)


 
 
Η Λίμνη, το Μοναστήρι και το αλπικό τοπίο
 

Την ονομάζουν «κορινθιακή Ελβετία», συνδυάζει ορεινό και θρησκευτικό τουρισμό και απέχει δυό ώρες μόνο από την Αθήνα.
Μιλάμε για τη λίμνη Δόξα στο οροπέδιο Φενεού και όποια διαδρομή και εάν επιλέξει ο επισκέπτης είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθεί για τις πολλές στροφές που θα συναντήσει με το μαγευτικό τοπίο που αλλάζει συνεχώς.
Το μεγάλο οροπέδιο εκτείνεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμό καθώς και στα 9 πανέμορφα χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.
Η λίμνη Δόξα είναι τεχνητή και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην καρδιά του Αρχαίου Φενεού. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1990 με τη δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα που είχε σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της κοιλάδας του Φενεού.
Σημείο αναφοράς στο κέντρο της λίμνης το παραδοσιακό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
Από εκεί αν ο επισκέπτης σηκώσει το κεφάλι θα αντικρίσει το επιβλητικό ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, με μεγάλη προσφορά στον αγώνα για την απελευθέρωση το 21 και στο οποίο λειτούργησε και κρυφό σχολείο, ενώ ο τότε ηγούμενος Ναθαναήλ και πολλοί μοναχοί μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία.
 
 
Η απαγορευμένη εδώ και 21 χρόνια "σάπια" γέφυρα του Ευρώτα
 
 
Στην καρδιά της Πελοποννήσου υπάρχει εδώ και 21 χρόνια μια αποδεδειγμένα ακατάλληλη γέφυρα που αποτελεί κύρια οδική αρτηρία καθώς ενώνει την Λακωνία από τη μία όχθη του ποταμού Ευρώτα στην άλλη.
Πρόκειται για μια μεταλλική γέφυρα παλαιού τύπου που αν βρεθείτε για πρώτη φορά μπροστά της και δεν την διασχίζει εκείνη την στιγμή κάποιος άλλος ακόμα οδηγός το πιο πιθανό είναι να πιστέψετε πως έχετε πάρει λάθος δρόμο.
 
 
Παλαιοχώρα. Δείτε που βρίσκεται ο άγνωστος Μυστράς του Αργοσαρωνικού με τις 365 εκκλησίες
 

Γνωρίζατε πως ο Σαρωνικός κρύβει των δικό του άγνωστο Μυστρά;
Πιο συγκεκριμένα στο πανέμορφο νησί της Αίγινας που απέχει ελάχιστα από την Αττική (μόλις 1,5 ώρα με τα καραβάκια που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά) συναντάμε μια υπέροχη καστροπολιτεία στα πρότυπα του διάσημου Μυστρά της Λακωνίας που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει εάν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου και αποτελεί όχι απλά ένα σπουδαίο θρησκευτικό αξιοθέατο του νησιού αλλά ένα απο τα κορυφαία προσκυνήματα της Ελλάδας.
Διακόσια και πλέον χρόνια πέρασαν από τότε που οι Αιγινήτες άφησαν την ασφάλεια του οχυρού λόφου της Παλιαχώρας για να κατεβούν και πάλι στο λιμάνι, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, έτοιμοι να φτιάξουν από την αρχή τη νέα πόλη της Αίγινας.
Η Παλιαχώρα, «Ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει από τότε ερειπωμένη και τυλιγμένη σε μιαν απόκοσμη σιωπή. Με τη μοναδική ομορφιά της συνεπαίρνει τον οδοιπόρο που θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της και με κατάνυξη θα διαβεί το χορταριασμένο κατώφλι των Μεσαιωνικών εκκλησιών της.
Ο λόφος της Παλιαχώρας πρόσφερε στους Αιγινήτες εκτός από προστασία και μια καλή διαμονή παρέχοντας πόσιμο νερό που αντλούσαν από δύο φυσικές πηγές και δεξαμενές (σουβάλες) καθώς και άφθονη τροφή, μιας και η γύρω περιοχή του Μεασαγρού ήταν πολύ εύφορη.
Η τοποθεσία ήταν ιδανική όχι μόνο γιατί ο λόφος ήταν εκ φύσεως οχυρός, αλλά επειδή παράλληλα τους επέτρεπε να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου. Ταυτόχρονα, ο οικισμός που δημιουργήθηκε παρέμεινε αθέατος κατά κάποιο τρόπο, χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των σπιτιών.
 
 
Αιδηψός. Η ονειρεμένη λουτρόπολη της Εύβοιας με της αρχαιότερες ιαματικές πηγές του κόσμου
 

Βορειανατολικά από τα Λουτρά Αιδηψού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Αιδηψός. Η Αιδηψός, σχεδόν ενοποιημένη με τα Λουτρά λόγω της οικιστικής δραστηριότητας, με τα όμορφα σπίτια και τους περιποιημένους κήπους, ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και τη νοικοκυροσύνη της.
Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το Στράβωνα, ο Ηρακλής απέκτησε τη θεϊκή του δύναμη στα νερά των πηγών της Αιδηψού. «Περί την Αιδηψόν θερμάς» την αποκαλεί ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του.
Τη Ρωμαϊκή Εποχή την επισκέπτονταν συχνά ο Αύγουστος, ο Αδριανός και ο στρατηγός Σύλλας. Αμέσως μετά την κατάλυση του ρωμαϊκού κράτους παράκμασε, για να καταστραφεί από τους Τούρκους το 1814.
Η αξιοποίηση των λουτρών άρχισε το 1887. Στην Αιδηψό υπάρχουν 60 περίπου πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας 34-71,2 βαθμών Κελσίου.
H προέλευση του υπέρθερμου αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του Βορείου Ευβοϊκού. Μην περιμένετε λοιπόν. Μόλις σε 1,5 ώρα από την Αθήνα θα βρίσκεστε στην Αρκίτσα και από εκεί με το ferry boat, σε 40 λεπτά, η Αιδηψός σας περιμένει να σας αναζωογονήσει και να σας προσφέρει στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. - από: updrones.gr 


Ο ριψοκίνδυνος δρόμος της Αττικής που τον διασχίζεις κοιτώντας ψηλά
 

Εντός της Αττικής και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Ψάθα και το Σχίνο βρίσκεται ίσως ο πιο ριψοκίνδυνος δρόμος της Ελλάδας.
Πρόκειται για τον στενό παραλιακό δρόμο που συνδέει αυτές τις δύο ειδυλλιακές περιοχές της Αττικής.
Η κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο δρόμο είναι τραγική καθώς το βουνό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον δρόμο κυριολεκτικά είναι έτοιμο να καταρρεύσει με την πρώτη δυνατή βροχή η με έναν μικρό σεισμό (πληροφοριακά η περιοχή βρίσκεται μια ανάσα από το ρήγμα των Αλκιονίδων ).
Οι όποιες εργασίες γίνονται δεν φαίνονται ικανές στην συγκεκριμένη τουλάχιστον φάση τους να συγκρατήσουν το βουνό που είναι έτοιμο να καταρρεύσει και όπως θα δείτε και στο βίντεο μας τεράστιοι όγκοι βράχων βρίσκονται σε αναμονή πρωτού πάρουν τον δρόμο τους για την θάλασσα.


Η Little High Street




Η συνέχεια στο the_little_high_street


Το Πάσχα των Καθολικών μέσα από μερικές φωτογραφίες
 
Koprivnica, Κροατία Πασχαλινά αυγά ύψους 2 μέτρων
 
Κρακοβία, Πολωνία. Αναπαράσταση του Θείου Δράματος
 
Procida, Ιταλία. Μεγάλη Παρασκευή

Yogyakarta, Ινδονησία. Καθολικοί συμμετέχουν σε μια αναπαράσταση του Θείου Δράματος
 
Zamora, Ισπανία. Ναζωραίοι στην πομπή που γίνεται κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης από το 1941
 
 

Οι πιο ιδιαίτεροι Επιτάφιοι της Αθήνας
 

Οι Επιτάφιοι που μας βάζουν σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και περισυλλογής. - στο: reader.gr


Ξενάγηση στη “Μικρή Ιερουσαλήμ” της Ελλάδος
 

Η Βέροια, απλωμένη στους πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη από δάση με πεύκα, έλατα, καστανιές και οξιές είναι γνωστή και ως “Μικρή Ιερουσαλήμ” της Ελλάδος. Γιατί όμως απέδωσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό στην όμορφη πόλη της Μακεδονίας; - στο: maxmag.gr


Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης: Όταν η φύση κάνει θαύματα
 

 
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένα μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Ανεπανάληπτη είναι η εμπειρία της βαρκάδας στη λίμνη που φωτίζεται από την ανοιχτή οροφή, με τις ηλιαχτίδες να χαρίζουν υπέροχους χρωματισμούς στα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά. - στο: reader.gr

 
O Αφροαμερικανός σκλάβος που πολέμησε γενναία το 1821. Πέθανε στη μάχη, μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου
 
 
Η συμβολή του αμερικανικού φιλελληνισμού στην Ελληνική Επανάσταση έχει επισημανθεί από την σύγχρονη βιβλιογραφία αρκετές φορές. Ωστόσο, αυτό που παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα είναι η υποστήριξη των Αφροαμερικανών σκλάβων στον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου