Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Η παράξενη ιστορία του πτώματος του Elmer McCurdy

 
Όταν πεθάνουμε, κάποιοι θάβονται και άλλοι αποτεφρώνονται. Όμως, συχνά, οι άστεγοι και οι άγνωστοι μένουν στα αζήτητα και συνεχίζουν να περιφέρονται όπως γινόταν και όταν ήταν εν ζωή.
 
Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Έλμερ ΜακΚάρντι, η ιστορία του οποίου στοίχειωσε τους ζωντανούς περίπου 60 χρόνια μετά τον θάνατό του.
 
 

Ο ΜακΚάρντι, που είχε το προσωνύμιο "ο ληστής που δεν τα παρατούσε", ήταν ένας Αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων που, τον Οκτώβριο του 1911, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία αφού λήστεψε ένα τρένο στην Οκλαχόμα, αλλά απέκτησε φήμη μετά το θάνατό του. Και αυτό γιατί, το πτώμα του περιφερόταν επί έξι δεκαετίες -από το θάνατό του μέχρι και το 1977- δημιουργώντας showbiz για τους πλούσιους και λεφτά για τους οπορτουνιστές.
 
Ποιος ήταν ο Έλμερ ΜακΚάρντι;
 


Γεννημένος το 1880, ήταν γιος της 17χρονης ανύπαντρης Sadie McCurdy. Η ταυτότητα του πατέρα του είναι άγνωστη αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να ήταν ο ξάδερφος της Σάντι, Charles Smith (αργότερα, ο Έλμερ θα χρησιμοποιούσε το όνομα "Charles Smith" ως ψευδώνυμο). Ο αδερφός της Σάντι, Τζορτζ, και η σύζυγός του, Έλεν, για να την σώσουν από την ντροπή της ανατροφής ενός νόθου παιδιού, υιοθέτησαν ο Έλμερ.
 
Όταν το 1890 πέθανε ο Τζορτζ, η Σάντι και είπε στον Έλμερ ότι εκείνη ήταν η μητέρα του και όχι η Έλεν, αλλά δεν ήταν σίγουρη για το ποιος ήταν ο βιολογικός πατέρας του. Αυτό ενόχλησε τον νεαρό Έλμερ που έγινε "απείθαρχος και επαναστάτης". Ως έφηβος άρχισε να πίνει πολύ, μια συνήθεια που θα συνέχιζε σε όλη του τη ζωή
 
Ως νέος έκανε διάφορες δουλειές ως ανθρακωρύχος και το 1907 κατετάγη στον στρατό των ΗΠΑ. Στο Fort Leavenworth του Κάνσας όπου υπηρετούσε έμαθε για τα εκρηκτικά, αλλά χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση ως ληστής όταν ανατίναζε τράπεζες -αν και τα θησαυροφυλάκια παρέμεναν αλώβητα- και καταλάμβανε τρένα -και έβρισκε άδεια τα χρηματοκιβώτια που μετέφεραν. Οι αποτυχημένες ληστείες ανάγκασαν τους ανθρώπους της επιβολής του νόμου να τον κάνουν πρώτη προτεραιότητά τους. Έτσι, ο μεθυσμένος και άρρωστος από πνευμονία Έλμερ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε έναν αχυρώνα.
 
Από την κακόφημη καριέρα στη διάσημη μετά θάνατο ζωή
 


Ο Έλμερ, όσο μόνος ήταν στη ζωή του, άλλο τόσο ήταν και στον θάνατο. Κανένας συγγενής δεν διεκδίκησε το σώμα του. Το πτώμα του κείτονταν χωρίς να το αναζητήσει κανείς, μέχρι που αποφάσισε να το αναλάβει ένας εργολάβος κηδειών, ο Τζόζεφ Λι Τζόνσον. Για να συντηρήσει το σώμα, ο Τζόνσον το κάλυψε με ένα βάλσαμο με αρσενικό, κάτι που το μουμιοποίησε για τα επόμενα χρόνια, και αποφάσισε να επιδείξει το ταριχευμένο σώμα στο κοινό, καλώντας το να του βάζουν λεφτά στο στόμα. Με λίγα σεντ την επίσκεψη, ο Τζόνσον είχε εύκολα μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύντομα, τα νέα μαθεύτηκαν, και απατεώνες προσπάθησαν να αναλάβουν την επιχείρηση του Τζόνσον, κάτι που τελικά το κατάφεραν. 

Το 1916, μια ομάδα νεαρών, που εμφανίστηκαν ως τα αδέρφια του Έλμερ, πήγε στο νεκροτομείο και δήλωσαν ότι θα πήγαιναν το σώμα στη μητέρα τους. Μόλις όμως βγήκαν από το νεκροτομείο, μετέτρεψαν τον νεκρό σε ένα αξιοθέατο για τον όχλο.
 
Ο άνθρωπος που όσο ζούσε ήταν πολλά πράγματα, έγινε ακόμα περισσότερα μετά το θάνατό του. Έγινε έκθεση στο μουσείο εγκλήματος του Λος Άντζελες, παρουσιάστηκε σε καρναβαλικά σόου και έγινε σκηνικό σε ταινίες τρόμου.
 
Η τελευταία του παράσταση δόθηκε σε ένα λούνα παρκ του Λονγκ Μπιτς, το "Laf in the Dark". Για τα επόμενα χρόνια, ο Έλμερ, που πλέον αποκαλούνταν "The Thousand Year Old Man", ήταν καλυμμένος με μπογιά που έλαμπε στο σκοτάδι και κρεμόταν από μια θηλιά.

Ανακαλύπτοντας τον Έλμερ ΜακΚάρντι
 


Μέχρι το 1977, το άλλοτε ακμάζον πάρκο ήταν ένα ερειπωμένο μέρος. Όλα ήταν σκοτεινά και τίποτα δε θύμιζε το ένδοξο παρελθόν του.
 
Εκείνη την εποχή βρέθηκε εκεί για να κάνει γυρίσματα η ομάδα της σειράς "The Six Million Dollar Man". Η ομάδα ανακάλυψε στο "στοιχειωμένο σπίτι" το κρεμασμένο πτώμα του ΜακΚάρντι. Όταν μέλη της ομάδας προσπάθησαν να κατεβάσουν το σώμα, έσπασε το χέρι του και έτσι ανακάλυψαν το σάπιο οστό κάτω από το εύθραυστο, αποξηραμένο δέρμα. Η ανακάλυψη ότι ένας πραγματικός άντρας -που κάποτε ζούσε και ανέπνεε- κρεμόταν εκεί πέρα, έκανε την ομάδα να δημοσιοποιήσει το νέο. Αν και τα θραύσματα από σφαίρες στο στήθος του ήταν πολύ δυνατή ένδειξη, υπήρχαν και άλλα πράγματα που βοήθησαν τους ερευνητές να ταυτοποιήσουν το πτώμα. Εισιτήρια από το μουσείο του Λος Άντζελες, ένα κέρμα με ημερομηνία 1924 και υπολείμματα πνευμονίας στους πνεύμονές του επιβεβαίωσαν στον ιατροδικαστή ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Έλμερ ΜακΚάρντι, ο παράνομος που είχε σκοτωθεί από αρρώστια και σφαίρες το 1911.

Μετά από έξι δεκαετίες, οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν στον άνδρα μια αξιοσέβαστη ταφή στο Boot Hill στο Guthrie της Οκλαχόμα. Το πτώμα θάφτηκε κάτω από ένα στρώμα σκυροδέματος με μια ταφόπλακα που σηματοδοτεί το έτος θανάτου και ταφής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου