Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Αντίστροφοι καταρράκτες: Όταν το νερό κινείται προς τα πάνω


Σε κάθε μουσώνα, η ινδική υποήπειρος μετατρέπεται σε μια χώρα φυσικών θαυμάτων. Ένα από ρα εντυπωσιακότερα φαινόμενα των μουσώνων είναι ο αντίστροφος καταρράκτης που λαμβάνει χώρα κατά μήκος των Δυτικών Γκατ της χώρας. Σε μια φαινομενική ανυπακοή των νόμων της φυσικής, η ροή του νερού παίρνει μια ανοδική πορεία παρά στην έλξη της βαρύτητας.
 
 
 
Η αντίστροφη ροή του νερού συμβαίνει όταν ένας καταρράκτης πέφτει προς τον ποταμό αλλά οι ισχυροί μουσώνες σπρώχνουν μεγάλο όγκο του νερού του προς τα πάνω. Το νέφος που δημιουργείται είναι αρκετά πυκνό που μοιάζει με μίνι καταρράκτη και δίνει την αίσθηση ότι το νερό κινείται προς τα πάνω. Στην Ινδία, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για να δει κάποιος έναν αντίστροφο καταρράκτη είναι το ορεινό πέρασμα Naneghat που εκτείνεται μεταξύ της ακτής Konkan και του οροπεδίου Ντέκκαν. Περίπου 20 χιλιόμετρα από το Nashik, το ήσυχο χωριό Anjaneri διαθέτει έναν ακόμα ανάποδο καταρράκτη στο δρόμο προς την κορυφή Tahuli.

Το χωριό Samrad στην κοιλάδα Sandhan κοντά στη Βομβάη φιλοξενεί ακόμη έναν αντίστροφο καταρράκτη που βρίσκεται σε ύψος 2.000 ποδιών. Κοντά στην Pune, το Kavalshet Point φιλοξενεί περίπου 10 μικρούς καταρράκτες και μια σειρά από αντίστροφους καταρράκτες. Έχουν επίσης εντοπιστεί κοντά στο φρούριο Sinhagad κατά μήκος του γκατ Malshej μεταξύ Kalyan και Ahmednagar της Μαχαράστρα.

Το παράξενο αλλά μαγευτικό φαινόμενο έχει εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Από το Σίδνεϊ έως το Kinder Downfall στην Αγγλία και στην περιοχή Maule της Χιλής, οι αντίστροφοι καταρράκτες καταλαμβάνουν το τοπίο κατά τη διάρκεια των μουσώνων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου