Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Οι βιβλιοθήκες με τις νυχτερίδες στην Πορτογαλία

Βιβλιοθήκη Ζοανίνα
 
Εδώ και πολλά χρόνια, σε δύο βιβλιοθήκες στην Πορτογαλία, εκείνη του βασιλικού παλατιού στην πόλη Μάφρα και τη Biblioteca Joanina (βιβλιοθήκη Ζοανίνα) που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Πανεπιστημίου της πόλης Κοΐμπρα, αποικίες νυχτερίδων έχουν διατηρήσει ασφαλή την πολύτιμη συλλογή τους.
 
 

Η βιβλιοθήκη Ζοανίνα συχνά θεωρείται μια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, βασιλιά Ιωάννη Ε' της Πορτογαλίας, ο οποίος άρχισε να την κατασκευάζει το 1717, κατά την έναρξη της Εποχής του Διαφωτισμού στην Ευρώπη. Φιλοξενεί περισσότερους από 250.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανεκτίμητων, ιστορικών εγγράφων και πρώτων εκδόσεων.
 

Βιβλιοθήκη Ζοανίνα

Το κτίριο της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε ως θόλος, με εξωτερικούς τοίχους πάχους άνω των 2 μέτρων και πόρτα από ξύλο τικ που διατηρεί το εσωτερικό στη σταθερή θερμοκρασία των 18-20°C. Το ξύλο βελανιδιάς που χρησιμοποιείται στη δομή της βιβλιοθήκης προκαλεί μια απωθητική μυρωδιά για τα έντομα που επιβιώνουν στο χαρτί. Πίσω από τις ράφια της, την ημέρα που είναι ανοιχτή η βιβλιοθήκη, κρύβεται μια αποικία από νυχτερίδες. Τη νύχτα όμως, βγαίνουν από τις κρυψώνες τους και γλεντούν με τα έντομα που ζουν ανάμεσα στα βιβλία, πριν τελικά βγουν από το παράθυρο αναζητώντας περισσότερα θηράματα.
 
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εγκαταστάθηκαν οι νυχτερίδες στη βιβλιοθήκη, αλλά είναι γνωστό ότι βρίσκονται εκεί από τον 19ο αιώνα τουλάχιστον. Κάθε βράδυ πριν κλείσει η βιβλιοθήκη, οι φροντιστές καλύπτουν τα έπιπλα με φύλλα δέρματος για να τ προστατέψουν από τα περιττώματά τους και κάθε πρωί αφαιρούν τα καλύμματα και καθαρίζουν τα πατώματα.
 

Η βιβλιοθήκη του παλατιού στην πόλη Μάφρα

Η άλλη βιβλιοθήκη βρίσκεται στο βασιλικό παλάτι στην πόλη Μάφρα, βορειοδυτικά της Λισαβόνας. Η μεγάλη βιβλιοθήκη στον δεύτερο όροφο του παλατιού είναι το στολίδι του κτηρίου, με ψηλή θολωτή οροφή και μαρμάρινο δάπεδο. Τα ξύλινα ράφια σε στυλ ροκοκό βρίσκονται στα πλευρικά τοιχώματα σε δύο σειρές, που χωρίζονται από ένα μπαλκόνι με ξύλινο κιγκλίδωμα. Περιέχουν πάνω από 36.000 δερματόδετους τόμους, που πιστοποιούν την έκταση της δυτικής γνώσης από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα. Ανάμεσά τους, υπάρχουν πολλά πολύτιμα αρχέτυπα -βιβλία που τυπώθηκαν στην Ευρώπη πριν από το 1500 πριν δηλαδή γίνει ευρέως διαδεδομένη η τυπογραφεία- όπως το Χρονικό της Νυρεμβέργης του 1493.

Η χρονολόγηση της αποικίας των νυχτερίδων στη βιβλιοθήκη του παλατιού είναι δύσκολη, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν εδώ και αιώνες. Ως φόρο τιμής σε αυτά τα φτερωτά πλάσματα, η βιβλιοθήκη διαθέτει μια μικρή γυάλινη θήκη που παρουσιάζει τα λείψανα τριών από αυτές που ζούσαν κάποτε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου