Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Οραντούρ-συρ-Γκλαν, μια γαλλική πόλη-φάντασμα


Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η πόλη έχει αφεθεί ως μνημείο για τις γερμανικές φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου.
 
 
 
Στις 10 Ιουνίου του 1944, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία, τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στο αγροτικό χωριό Οραντούρ-συρ-Γκλαν (Oradour-sur-Glane) στην κεντρική Γαλλία και συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά.
 


Μέσα σε λίγες ώρες, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του χωριού βρισκόταν νεκρός. Την εποχή της Σφαγής της Οραντούρ-συρ-Γκλαν -όπως είναι πλέον γνωστός-, ο πληθυσμός του χωριού ήταν περίπου 650 άτομα -αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνο πριν τον πόλεμο, ο οποίος αυξήθηκε από την παρουσία προσφύγων από άλλα μέρη της Γαλλίας. Οι Ναζί χώρισαν τους χωρικούς σε ομάδες ανά φύλο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στα υπόστεγα των βοοειδών, όπου τους εκτέλεσαν με πολυβόλα, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά κλείστηκαν στην εκκλησία που την πυρπόλησαν.
 

 Το κοιμητήριο με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα
 

 
Όταν οι Ναζί σκότωσαν τους 642 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και επτά Εβραίοι πρόσφυγες, σε μια προφανή προσπάθεια να διαγράψουν το έγκλημά τους κατά της ανθρωπότητας, λεηλάτησαν το χωριό και στη συνέχεια πυρπόλησαν τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, ενώ ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση ξεκίνησε από τους κάτοικους του χωριού και η εκκλησία όπου κατέφευγαν οι γυναίκες και τα παιδιά κάηκε ως αποτέλεσμα της έκρηξης μιας κρυφής αποθήκης πυρομαχικών.
 



Η εκκλησία
 
Παρ' όλα αυτά, επέζησαν 15 κάτοικοι του Οραντούρ-συρ-Γκλαν, καθώς δραπέτευσαν ή κρύφτηκαν πριν ξεκινήσει η σφαγή, και επτά επέζησαν της επίθεσης -έξι άνδρες και μια γυναίκα, όλοι βαριά τραυματισμένοι.
 

Απομεινάρι από βρεφικό καροτσάκι στην εκκλησία

Μετά τον πόλεμο, ο Σαρλς ντε Γκολ δήλωσε ότι το χωριό έπρεπε να ανοικοδομηθεί δίπλα στο παλιό χωριό και τα καμένα ερείπιά του πρέπει να διατηρηθούν ως μια οδυνηρή υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων για τις μελλοντικές γενιές. Μια πινακίδα πάνω από την είσοδο του μαρτυρικού χωριού γράφει "Souviens-Toi" -"Να θυμάσαι". Το 1999, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ εγκαινίασε μουσείο μνήμης, το Centre de la mémoire d'Oradour, κοντά στην είσοδο του Village Martyr ("μαρτυρικό χωριό"). Το μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τα καμένα κτίρια, όπως που ρολόγια σταμάτησαν τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους κάηκαν ζωντανοί, γυαλιά έλιωσαν από την έντονη ζέστη και διάφορα προσωπικά αντικείμενα.
 



Ένα πηγάδι που οι Ναζί έριξαν τα πτώματα
 
Το 1946, στο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο στη Νυρεμβέργη, παρουσιάστηκε η τεκμηρίωση των δολοφονιών στο Οραντούρ-συρ-Γκλαν. Ακόμα και σήμερα όμως, το γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χωριό και ποιος έδωσε την εντολή να σκοτωθούν οι κάτοικοί του δεν είναι πλήρως γνωστό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου