Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ένα οστεοφυλάκιο σε μια πόλη της Τσεχίας που είναι διακοσμημένο με ανθρώπινους σκελετούς

 
Στο οστεοφυλάκιο Sedlec -Kostnice v Sedlci, στα τσέχικα- στην πόλη Kutná Hora της Τσεχίας βρίσκονται από 40.000 μέχρι και 70.000 σκελετούς.
 
 
 
Η γνωστή στους περισσότερους ως "Εκκλησία των οστών", παρουσιάζει ίσως τα πιο μακάβρια έργα τέχνης του κόσμου. Εκτός από έναν πολυέλαιο από οστά, που αποτελείται από σχεδόν όλα τα οστά ενός ανθρώπινου σώματος, το οστεοφυλάκιο διαθέτει δύο μεγάλα δισκοπότηρα, τέσσερα μεγάλα μπαρόκ κηροπήγια, έξι τεράστιες πυραμίδες, δύο αρτοφόρια για τη λειτουργία της Θείας Ευχαριστίας, ένα οικογενειακό οικόσημο και πολλά μικρά κηροπήγια. Και όλα αυτά, φτιαγμένα από οστά.
 
 
Το οστεοφυλάκιο έχει μακρά ιστορία, που ξεκινάει από τον 13ο αιώνα, όταν ο ηγούμενος Henry της Μονής Sedlec, κατά τον γυρισμό του από ένα ταξίδι στον τάφο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, έφερε μια χούφτα χώμα μαζί του και το σκόρπισε στο νεκροταφείο Sedlec, κάνοντάς έτσι το κύριο μέρος ταφής για τους περισσότερους ανθρώπους σε όλη τη Βοημία και τις γύρω χώρες. Όλοι ήθελαν να ταφούν σε εκείνη τη χούφτα χώματος από τους Αγίους Τόπους και, τελικά, πάνω από 30.000 θάφτηκαν. Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και πλέον δεν υπήρχε αρκετός χώρος για άλλους. Οπότε, για να να ανοίξει χώρος, τα οστά μεταφέρθηκαν σε μια κρύπτη.
 






Το 1870, ένας ντόπιος ξυλογλύπτης, ο František Rint, προσελήφθη για να τακτοποιήσει καλλιτεχνικά τα χιλιάδες οστά. Ο Rint ήταν αυτός που δημιούργησε τον εκπληκτικό πολυέλαιο της εκκλησίας, καθώς και το οικόσημο των Schwarzenberg -το οποίο ένα κοράκι που ραμφίζει το κομμένο κεφάλι ενός Τούρκου. Προκειμένου το δωμάτιο να έχει ομοιόμορφη εμφάνιση, ο Rint ήταν υπεύθυνος για τη λεύκανση όλων των οστών του οστεοφυλακίου.
 
Η υπογραφή του Rint, από κόκαλα, φυσικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου