Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Μερικοί... τετράποδοι αστέρες του Χόλιγουντ

Ο Γάλλος διασκεδαστής Maurice Chevalier με τον Puzzums, 1925 περίπου - πηγή
 
Ο Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, ζογκλέρ και συγγραφέας W. C. Fields είχε πει "Ποτέ μην δουλεύεις με παιδιά ή ζώα". Υπάρχουν όμως πάντα εξαιρέσεις και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας είναι γεμάτη από τετράποδους ερμηνευτές που έχουν κερδίσει το κοινό.
 
 
 
Puzzums
Οι γάτες δεν έφτασαν ποτέ στο το ίδιο επίπεδο διασημότητας με τους σκύλους (ίσως επειδή οι σκύλοι δεν έχουν πρόβλημα με το να δέχονται οδηγίες, ενώ οι περισσότερες γάτες προτιμούν να κάνουν ό,τι θέλουν). Εξαίρεση αποτέλεσε ο Puzzums, που "ανακαλύφθηκε" νεογέννητος σε ένα δρομάκι εγκαταλελειμμένος από τη μητέρα του. Αφού εκπαιδεύτηκε να πίνει από μπιμπερό, να σταυρώνει τα μάτια του και να γελάει (τρόπος του λέγειν) κατόπιν εντολής, ο Puzzums έγινε κάτι σαν γκεστ σταρ σε πολλές ταινίες της δεκαετίας του 1920 και του '30 -όπως το The Godless Girl και το Charlie Chan's Chance-, όπου εμφανιζόταν τόσο όσο για να εκτελέσει ένα από τα κόλπα του. Ο Puzzums αμειβόταν με 500 δολάρια την εβδομάδα και πέθανε το 1934.


Ντάγκλας ο παπαγάλος
 
 
Αν και είχε μόνο έναν ρόλο στην οθόνη, ο Ντάγκλας ο Παπαγάλος τον αξιοποίησε στο έπακρο. Στην ταινία του 1971 "Pippi in the South Seas", μια προσαρμογή των μυθιστορημάτων της Πίπη Φακιδομύτη, ο κόκκινος μακάο έπαιζε ένα πουλί που τρομοκρατούσε τον πατέρα της Πίπη. Το 2003 στη Σουηδία, ο παπαγάλος απειλήθηκε με ευθανασία επειδή υπήρχε αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη εισαγωγή. Περίπου 50.000 άνθρωποι υπέγραψαν υποστηρίζοντάς τον, στον οποίο χορηγήθηκε αναστολή της εκτέλεσης όταν ένας πρώην ιδιοκτήτης του προσκόμισε απόδειξη της νόμιμης υπηκοότητάς του. Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Γερμανία και πέθανε 51 χρονών.


Rin Tin Tin
 
 
Αν και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με πρωταγωνιστικό ρόλο, τα κατορθώματα της πραγματικής ζωής του Rin Tin Tin ξεπερνούν κατά πολύ τις περιπέτειές του στην οθόνη. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός ποιμενικός βρέθηκε σε ένα κατεστραμμένο σκυλόσπιτο σε ένα γαλλικό χωριό και διασώθηκε από τον Αμερικανό στρατιώτη Lee Duncan. Ο Duncan τον πήρε μαζί του στην Καλιφόρνια, όπου ο Rin Tin Tin έγινε αστέρας του βωβού κινηματογράφου με το ντεμπούτο του στο "The Man From Hell's River" του 1922. Ο σκύλος αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που η εμφάνισή του στο "Where the North Begins" του 1923 λέγεται ότι βοήθησε να σωθεί η Warner Bros από τη χρεοκοπία. Όταν το 1932 ο Rin Tin Tin πέθανε, τα δελτία ειδήσεων διέκοψαν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα για να ανακοινώσουν την είδηση.
 
 
Μπαρτ η Αρκούδα
 
Ο Μπαρτ με τον εκπαιδευτή του - πηγή
 
Ο Μπαρτ κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό του επιτυχημένου ηθοποιού Άντονι Χόπκινς. Ο Μπαρτ γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο, έχει περισσότερους από δώδεκα ρόλους στο ενεργητικό του και λέγεται ότι έκανε εντύπωση στον Χόπκινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "The Edge" του 1997. Η εκπαιδεύτρια του Μπαρτ, Lynne Seus, είπε ότι ο Χόπκινς "τον αναγνώριζε και τον σεβόταν σαν συνάδελφο ηθοποιό. Περνούσε ώρες απλά κοιτάζοντας τον Μπαρτ και τον θαύμαζε". Ο Μπαρτ έγινε φίλος και με τον Μπραντ Πιτ, τον συμπρωταγωνιστή του στο "Legends of the Fall" του 1994. Η ύψους 2,93 μέτρων και 680 κιλών αρκούδα γκρίζλι πέθανε το 2000.


Orangey
 
 
Ο τιγρέ πορτοκαλί γάτος μπορεί να εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες με ένα από τα καλλιτεχνικά του ονόματα, αλλά έγινε αστέρι δίπλα στην Όντρεϊ Χέπμπορν στο Breakfast at Tiffany's το 1961. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Orangey έφευγε από το σκηνικό και, συχνά, τα στούντιο έβαζαν σκύλους φύλακες στις εξόδους για να τον κρατήσουν.
Είναι πιθανό το όνομα Orangey να ήταν ένα γενικό, καλλιτεχνικό όνομα, για οποιαδήποτε γάτα είχε εκπαιδευτεί από τον Frank Inn, κάτι που οδήγησε ορισμένους φανατικούς του Διαδικτύου να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν ποιος Orangey είναι ποιος.


Τζίμι το Κοράκι
 

Ο Τζίμι, ένα χαρισματικό κοράκι, εμφανίστηκε τόσο στο The Wizard of Oz του 1939 όσο και στο It's a Wonderful Life του 1946.
Ο Τζίμι διδάχτηκε να εκτελεί κόλπα, όπως να γεμίζει ένα όπλο με το ράμφος του, και να φωνάζει μερικές απλές φράσεις κατόπιν εντολής. Εμφανίστηκε πάνω από 1000 φορές στην οθόνη και μάλιστα κέρδισε το μετάλλιο του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού για τη διασκέδαση των στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Χίγκινς
 
 
Ο εκπαιδευτής ζώων Frank Inn χαρακτήρισε τον σκύλο που έσωσε από ένα καταφύγιο ζώων στο Μπέρμπανκ ως τον "πιο έξυπνο που υπήρξε ποτέ" και ανέφερε ότι, επί επτά χρόνια, μάθαινε ένα νέο κόλπο την εβδομάδα. Το κορυφαίο επίτευγμα του Χίγκινς ήταν η ταινία του 1974 "Benji" όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Χίγκινς πέθανε το 1978 σε ηλικία 19 ετών. Όταν το 2002 πέθανε και ο Inn, είχε ζητήσει να ταφεί μαζί του η τέφρα του Χίγκινς -κάτι που δεν επιτρέπεται νομικά στην Καλιφόρνια.


Άρνολντ Ζίφελ
Λίγα γουρούνια έχουν γίνει τόσο αγαπητά από το κοινό όσο ο Άρνολντ Ζίφελ, το γουρούνι που εμφανιζόταν στη σειρά Green Acres (1965-1971). Ο Άρνολντ δεν ήταν ένα γουρούνι αλλά πολλά -συνήθως ένα γουρουνάκι ανά σεζόν. Τα γουρούνια είχαν εκπαιδευτεί να κλείνουν τηλεοράσεις, να τραβούν καροτσάκια και πολλά άλλα.
Στο τέλος της σειράς, λέγεται ότι το καστ μαγείρεψε και έφαγε τον τελευταίο Άρνολντ, έναν αστικό μύθο που ίσως προήλθε από ένα αστείο που έκανε ο ηθοποιός Τομ Λέστερ. Αυτό που ισχύει είναι ότι τα γουρούνια αποσύρθηκαν σε μια φάρμα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου