Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Ταινίες και οι άνθρωποι που τις ενέπνευσαν, Μέρος 1ο: Frank Dux, ο αυτοαποκαλούμενος θρύλος των πολεμικών τεχνών και το "Bloodsport"

 
Ο Frank Dux λέει ότι έγινε νίντζα στα 16 του, κέρδισε ένα underground τουρνουά μάχης μικτών πολεμικών τεχνών το 1975 και ήταν άκρως απόρρητος πράκτορας της CIA κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
 
 
 
Όταν το 1988 προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία Bloodsport (Μπλάντσπορτ: Μέχρι τελικής πτώσης), απόρησε με το outro της ταινίας, στο οποίο αναφερόταν ότι βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Frank Dux, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο μυστικό διεθνές τουρνουά πολεμικών τεχνών που εμφανιζόταν στην ταινία.

Στα χρόνια που πέρασαν, το Bloodsport έχει γίνει μια κλασική καλτ ταινία δράσης, στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, βασίστηκε πραγματικά σε μια αληθινή ιστορία. Ή τουλάχιστον, στην ιστορία που "πούλησε" ο πραγματικός Frank Dux σε έναν σεναριογράφο.

Όπως είπε στα απομνημονεύματά του "The Secret Man: An American Warrior’s Uncnsored Story", ο Dux ήταν έφηβος όταν ταξίδεψε στην Ιαπωνία και κατέπληξε τους πολεμιστές με τις δεξιότητές του. Αφού κατατάχθηκε στους Πεζοναύτες, διαγωνίστηκε στο Kumite -ένα παράνομο τουρνουά στις Μπαχάμες που αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία.

Ο Dux νίκησε, επέστρεψε στις ΗΠΑ με ένα τελετουργικό ξίφος και πέρασε τα επόμενα έξι χρόνια σε μυστικές αποστολές στη Νοτιοανατολική Ασία για τη CIA. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι από αυτά συνέβη στην πραγματικότητα.
 
Η απίστευτη ζωή του Frank Dux
 
Τα περισσότερα από τα μετάλλια του Dux δεν ήταν των Πεζοναυτών
 
Ο Frank William Dux γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1956 στο Τορόντο του Καναδά, αλλά, στα εφτά του, μετακόμισε στην Καλιφόρνια με την οικογένειά του. Στο γυμνάσιο ήταν ένα "αστείο", όπως αυτοαποκαλούταν. Αυτό όμως άλλαξε όταν τον ανέλαβε ο δάσκαλος Senzo "Tiger" Tanaka -ο οποίος τον πήγε στην Ιαπωνία για να τον εκπαιδεύσει ως νίντζα.

"Όταν το αγόρι έφτασε στα 16 του, ο Tanaka τον πήγε στην Ιαπωνία, στη θρυλική γη των Νίντζα της Masuda", έγραψε ο Dux στα απομνημονεύματά του. "Εκεί, οι εξαιρετικές ικανότητές του συγκλόνισαν και ικανοποίησαν την κοινότητα των Νίντζα όταν δοκιμάστηκε ώστε να αυτοαποκαλείται Νίντζα".

Το 1975, ο Dux κατατάχθηκε στους Πεζοναύτες αλλά κλήθηκε κρυφά στο πρωτάθλημα Kumite των 60 γύρων στο Νασάου. Ήταν ο πρώτος δυτικός που κέρδισε το βίαιο τουρνουά, σημειώνοντας παγκόσμια ρεκόρ με τα περισσότερα συνεχόμενα νοκ άουτ (56), το ταχύτερο νοκ άουτ (3,2 δευτερόλεπτα) και την ταχύτερη γροθιά (0,12 δευτερόλεπτα).

Όταν ακόμα ήταν στους Πεζοναύτες, και αργότερα στη CIA, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε σταλεί σε μυστικές αποστολές για να καταστρέψει μια αποθήκη καυσίμων στη Νικαράγουα και ένα ιρακινό εργοστάσιο χημικών όπλων. Η ανδρεία του του χάρισε το Μετάλλιο της Τιμής, το οποίο είπε ότι έλαβε κρυφά.
 
Ο Frank Dux ισχυρίστηκε ότι ήταν νίντζα και πράκτορας της CIA

Εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι πούλησε το σπαθί που -ισχυριζόταν- ότι κέρδισε ως έπαθλο στο τουρνουά για να πληρώσει πειρατές -οι οποίοι ανόητα επέλεξαν να πολεμήσουν μαζί του.

"Σηκώσαμε τα χέρια μας και πολεμήσαμε τους πειρατές των πλοίων και απελευθερώσαμε αυτά τα παιδιά", είπε. "Έχω ακόμη επαφή με μερικά από αυτά και με αγαπούν μέχρι θανάτου. Και, θα σας πω, έχω ένα παιδί που είναι περίπου 15 χρονών. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να κοιτάξω κάποιον και αυτός θα σκοτώσει για μένα".

Όταν εξουθενώθηκε ζώντας σαν μαχητής, ο Dux άφησε αυτή τη ζωή πίσω του για να διδάξει ninjutsu. Όμως οι περιπέτειές του εξαπλώθηκαν πολύ πέρα από περιοδικά τω ν πολεμικών τεχνών, και ο σεναριογράφος Sheldon Lettich χρησιμοποίησε τον Dux για το Bloodsport.

Όσοι όμως γνώριζαν πραγματικά τον Dux, είπαν μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Τα μυστηριώδη "κενά" στην "αληθινή ιστορία" του Bloodsport
 
Ο Frank Dux (δεξιά) με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ 

Όταν ο κόσμος πέρασε από το ταχυδρομείο στα email και τα smartphone, η ιστορία του Dux γινόταν ολοένα και πιο μη αξιόπιστη. Το στρατιωτικό του ιστορικό έδειξε ότι δεν έφυγε ποτέ από το Σαν Ντιέγκο. Ο μόνος τραυματισμός του ήταν η πτώση από ένα φορτηγό που του είπαν να βάψει, ενώ τα μετάλλια που παρουσίασε αργότερα δεν ταίριαζαν με εκείνα των Πεζοναυτών.

Ο ιατρικός του φάκελος ανέφερε ό,τι στις 22 Ιανουαρίου του 1978, ο Dux παραπέμφθηκε για ψυχιατρική αξιολόγηση για "ιδεοπαθείς και αποσυνδεδεμένες ιδέες". Ένα από αυτά ήταν πιθανώς ο ισχυρισμός του ότι ο ίδιος ο διευθυντής της CIA, William Casey, τον είχε στείλει στις αποστολές του -καθοδηγώντας τον νίντζα από μια τουαλέτα.

Το τρόπαιο Kumite που ανέφερε ο Dux, ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι κατασκευάστηκε σε ένα τοπικό κατάστημα στην κοιλάδα San Fernando.

Όσο για τον μέντορά του, ο Dux ισχυρίστηκε ότι ο Tanaka πέθανε στις 30 Ιουλίου του 1975 και θάφτηκε στην Καλιφόρνια από μια ομάδα νίντζα. Όμως η πολιτεία της Καλιφόρνια δεν αναφέρει τον θάνατο κανενός Tanaka τη δεκαετία του '70. Ο Dux επεσήμανε τη συνωμοσία της σιωπής στην οποία εμπλέκονται η CIA, οι νίντζα ​​και οι εκδότες περιοδικών που ήταν πρόθυμοι να ανακαλέσουν τις λαμπερές ιστορίες τους γι' αυτόν.

"Δεν υπάρχει δάσκαλος Tanaka στην Ιαπωνική ιστορία", είπε ο δάσκαλος των νίντζα Shoto Tanemura. "Πολλοί τρελοί εμφανίζονται ως δάσκαλοι νίντζα".

Στην πραγματικότητα, η μόνη απόδειξη για την ύπαρξη ενός μαχητή ονόματι Senzo Tanaka προέρχεται από το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ, "You Only Live Twice", όπου υπάρχει ένας διοικητής νίντζα ​​με αυτό το όνομα.

Επιπλέον, ενώ ο Dux ισχυρίστηκε ότι του επέτρεψαν να μιλήσει για το παράνομο πρωτάθλημα Kumite και ότι η εταιρεία παραγωγής που έκανε το Bloodsport είχε ερευνήσει τους ισχυρισμούς του πριν από τα γυρίσματα, ο ίδιος ο σεναριογράφος παραδέχτηκε, "Ούτε εμείς μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τα γεγονότα. Ακολουθούσαμε τα λόγια του".

Το 1996, ο Dux μήνυσε τον Βαν Νταμ, ισχυριζόμενος ότι του χρωστούσαν 50.000 δολάρια για μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ όταν η εταιρεία παραγωγής χρεοκόπησε. Ο Dux είπε ότι η ιστορία βασίστηκε στη ζωή του, αλλά τα στοιχεία που τον συνδέουν με το σενάριό της είχαν καταστραφεί στον σεισμό του 1994.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου