Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Τα "φαντάσματα" μιας εγκαταλελειμμένης εκκλήσιας στην Τσεχία

 
Για σχεδόν πενήντα χρόνια, η εκκλησία του 14ου αιώνα του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Λούκοβα στην Τσεχία παρέμενε εγκαταλελειμμένη.
 
 
 
Η τελευταία λειτουργία που έγινε εκεί ήταν το 1968, όταν, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας, η οροφή και μέρος της στέγης κατέρρευσαν. Οι παρευρισκόμενοι γλίτωσαν αλλά οι τρομοκρατημένοι ντόπιοι το πήραν ως κακό οιωνό και δεν μπήκαν ποτέ ξανά στην εκκλησία, η οποία, σιγά-σιγά κατέρρευσε. Παρ' όλα αυτά, στο εξωτερικό της συνεχίστηκαν οι λειτουργίες. Οι κομμουνιστές λεηλάτησαν ό,τι είχε αξία -πίνακες, αγάλματα, την καμπάνα της εκκλησίας, τον πύργο του ρολογιού, ενώ το εκκλησιαστικό όργανο υπέστη κάποιες ζημιές.
 
 
Το 2014, ένας καθηγητής στο Τμήμα Σχεδίου και Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βοημίας ζήτησε από τους φοιτητές του να βρουν μια κατάλληλη, αλλά ερειπωμένη εκκλησία, για ένα έργο τέχνης. Κάθε μαθητής έπρεπε να βρει μόνος του τη δική του εκκλησία. Μερικοί βρήκαν εκκλησίες που είχαν απομείνει μόνο τα θεμέλια ή λίγοι τοίχοι. Όμως ο Jakub Hadrava ήξερε ακριβώς πού να βρει μια εγκαταλελειμμένη, αλλά σχεδόν ανέπαφη, εκκλησία. 
 

Ο Jakub Hadrava ήρθε σε επαφή με έναν κάτοικο της περιοχής, τον Petr Koukl, ο οποίος άρχισε να ενδιαφέρεται για την προοπτική επισκευής της εκκλησίας. Αν και ερειπωμένη, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν σε καλή κατάσταση. Η οροφή της ήταν κατεστραμμένη, αλλά το εσωτερικό ήταν ακόμα λειτουργικό, και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν ο Hadrava για τα γλυπτά του.
 

Ο Hadrava κατασκεύασε περισσότερες από δώδεκα φιγούρες φαντασμάτων, σε φυσικό μέγεθος, ντυμένες με ρόμπες και τις έβαλε στα στασίδια της εκκλησίας.
 
Στην "Εκκλησία των Εννέα Φαντασμάτων", όπως ονομάστηκε το έργο, "οι φιγούρες αντιπροσωπεύουν τα φαντάσματα των Σουδετών Γερμανών που ζούσαν στη Λούκοβα πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι οποίοι έρχονταν να προσευχηθούν σε αυτήν την εκκλησία κάθε Κυριακή", λέει ο Hadrava.
 
 
Το έργο τράβηξε την προσοχή προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστραλία, την Βραζιλία και την Ρωσία. Τελικά, το έργο ήταν η αφορμή για τη διάσωση και άλλων ερειπωμένων εκκλησιών στην περιοχή.
 

Πλέον, ο Koukl έχει συγκεντρώσει αρκετό κεφάλαιο για να εγκαταστήσει μια νέα στέγη και ελπίζει ότι, σύντομα, η εκκλησία θα αποκατασταθεί στην παλιά της αίγλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου