Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Μια συστάδα βράχων στην Ισλανδία που κρύβουν έναν θρύλο φαντασμάτων

 
Στο δρόμο που περνά από τους καταρράκτες Hraunfossar και Barnafoss στην Ισλανδία βρίσκεται ένας κύκλος που περικλείει περισσότερους από δώδεκα βράχους. Αν κανείς κοιτάξει πιο προσεκτικά θα δει τα πρόσωπα 18 πνευμάτων που επιστρέφουν στον κάτω κόσμο.
 
 
 
Από το 1756 έως το 1803, ο Snorri Björnsson ήταν ο πάστορας του Húsafell -ένα μεγάλο αγρόκτημα και εκκλησιαστικό κτήμα που παλαιότερα φιλοξενούσε πρυτανείο. Πριν όμως, ήταν ιερέας στο Hornstrandir, την βορειότερη χερσόνησο της Ισλανδίας, απ' όπου φαίνεται να έφυγε άσχημα, καθώς, όπως αναφέρει ένας τοπικός μύθος, άλλοι μάγοι, εχθροί του Snorri, ανέστησαν τους νεκρούς και έστειλαν τα φαντάσματά τους για να τον σκοτώσουν. Με την φημισμένη υπεράνθρωπη δύναμή του, ο Snorri μπόρεσε να σηκώσει βαριές πέτρες, αλλά και να οδηγήσει τους απόκοσμους δολοφόνους στην αυλή της εκκλησίας του Húsafell, όπου τους έστειλε πίσω απ' όπου προήρθαν.
 

Αυτός είναι ο μύθος που μνημονεύει ο τοπικός καλλιτέχνης Páll Guðmundsson στο έργο του Draugarétt (Τσάκισμα Φαντασμάτων). Ο καλλιτέχνης, γεννημένος το 1959 στο Húsafell όπου ζει και εργάζεται ακόμα, είναι γνωστός για τα γλυπτά που κατασκευάζει από βράχους της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρινης άρπας που χρησιμοποιούσε το Ισλανδικό post-rock μουσικό συγκρότημα, Sigur Rós). Στους βράχους μέσα στον περίβολο εμφανίζονται 18 πρόσωπα να βυθίζονται στη γη, που αντιπροσωπεύουν την κάθοδο των φαντασμάτων στον κάτω κόσμο.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου