Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Το μουσείο με την γκαρνταρόμπα του διάσημου αγάλματος που ουρεί στις Βρυξέλλες

 
Το διάσημο άγαλμα Manneken Pis έχει φορέσει πολλά καπέλα, παλτά και παντελόνια, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο "Garderobe Manneken Pis" στις Βρυξέλλες.
 
 
 
Ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα των Βρυξελλών είναι το Manneken Pis, ένα χάλκινο σιντριβάνι με το γλυπτό ενός αγοριού που ουρεί. Αν και το άγαλμα είναι γυμνό, σε ειδικές περιπτώσεις ή κατά την επίσκεψη ξένων αξιωματούχων, το ντύνουν με κάποια στολή.
 

Σήμερα, η γκαρνταρόμπα του αγάλματος περιέχει περίπου 1.000 ρούχα, με περίπου 20 νέα κοστούμια να δωρίζονται κάθε χρόνο. Κοντά στο συντριβάνι έχει ανοίξει ένα μικρό μουσείο για τη συλλογή των κουστουμιών.
 


Το ντύσιμο του αγάλματος είναι μια παράδοση που χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα. Η πρώτη στολή δόθηκε το 1747 από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ', επειδή οι στρατιώτες του έκλεψαν το άγαλμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη. Ακόμη και τότε το Manneken Pis ήταν γνωστό ως τοπικό ορόσημο και οι κάτοικοι της πόλης σοκαρίστηκαν. Ο βασιλιάς φρόντισε προσωπικά να επιστραφεί το άγαλμα και του έδωσε μια στολή αξιωματικού. Μαζί με την ενδυμασία ανακήρυξε επίσης το Manneken Pis ιππότη του Βασιλικού και Στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Λουδοβίκου, ένα τιμητικό παράσημο που συνήθως προορίζεται για τους πιο διακεκριμένους αξιωματικούς. Η στολή που χάρισε ο Λουδοβίκος είναι η παλαιότερη της συλλογής.
 

Οι δωρεές στολών στο Manneken Pis έγινε πολύ δημοφιλές και, με τα χρόνια, άρχισε να συμβαίνει όλο και περισσότερο, με τη συλλογή να μεγαλώνει σιγά-σιγά -τα οποία συντηρεί ειδική ομάδα-, αν και δεν εκτίθενται όλα στο Garderobe.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου