Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η "Φωλιά του Χελιδονιού" σε μια λουτρόπολη στην Κριμαία

 
Ένα "κάστρο" σκαρφαλωμένο πάνω από τη Θάλασσα της Κριμαίας στην πόλη Γκάσπρα.
 
 
 
Αυτό το νεογοτθικό κάστρο, σκαρφαλωμένο στην άκρη της Κριμαϊκής Θάλασσας, δεν είναι ίσως εκεί που θα περίμενε κανείς να βρει. Ωστόσο, η Φωλιά του Χελιδονιού, όπως ονομάζεται, αποδεικνύει την εξαίρεση στον κανόνα. Κατασκευασμένο στην κορυφή του γκρεμού Aurora με θέα στη θάλασσα, έξω από την πόλη Γκράσπα, στέκεται ως ένα περίεργο απομεινάρι της Αυτοκρατορικής Ρωσίας.
 
Η αρχική, ξύλινη κατασκευή
 
Η αρχική κατασκευή ήταν ένα μικρό ξύλινο εξοχικό σπίτι που κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής ενός Ρώσου στρατηγού γύρω στο 1895. Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, το εξοχικό πέρασε στην ιδιοκτησία του γιατρού στην Αυτοκρατορική Αυλή και γιατρού του Τσάρου, Α.Κ. Tobin.
 
 
Το σπίτι άλλαξε και πάλι χέρια και αυτή τη φορά αγοράστηκε από τον βαρόνο φον Στίενγκελ, ο οποίος το κατεδάφισε και στη θέση του έχτισε το νεογοτθικό αρχοντικό που παραμένει μέχρι σήμερα. Αν και αρχιτεκτονικά έχει χαρακτηριστεί ως κάστρο, δεν είναι κάστρο με την πραγματική έννοια της λέξης. Δεν κατασκευάστηκε για να προστατεύσει τους ενοίκους του, ενώ οι πυργίσκοι και οι επάλξεις του είναι περισσότερο για επίδειξη παρά οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή.
 


Είναι κυριολεκτικά χτισμένο στην άκρη του γκρεμού, με τμήματα των μπαλκονιών και των αυλών του να εκτείνονται πέρα ​​από την πρόσοψη του βράχου και να προεξέχουν στον αέρα. Η Φωλιά του Χελιδονιού έχει επιβιώσει από έναν μεγάλο σεισμό (6-7 της κλίμακας Ρίχτερ) που έπληξε την περιοχή το 1927. Αν και το κτήριο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ο βράχος εμφάνισε μια μεγάλη κατακόρυφη ρωγμή ως αποτέλεσμα του σεισμού, με αποτέλεσμα η Φωλιά του Χελιδονιού να παραμείνει κλειστή για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες επειδή θεωρήθηκε δομικά μη ασφαλής.
 


Το 1968, σε μια προσπάθεια να γίνει κατοικήσιμο και πάλι -ή τουλάχιστον επισκέψιμο-, ξεκίνησαν ανακαινίσεις στο κτίριο. Οι μηχανικοί τοποθέτησαν μια μεγάλη τσιμεντένια πλάκα στον γκρεμό που βοήθησε να αποκατασταθεί η ρωγμή που άφησε ο σεισμός. Το 1975, άνοιξε ένα ιταλικό εστιατόριο και από τότε λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του. Λόγω της τοποθεσίας του, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε στα εξωτερικά πλάνα πολλών σοβιετικών ταινιών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου