Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

9 περίεργα είδη μανιταριών και μυκήτων

 
Μύκητες που αιμορραγούν, σφυρίζουν και "πετούν τα καπέλα τους".
 
 

Δείτε ακόμη:

 
Τα μανιτάρια είναι τα καρποφόρα σώματα ορισμένων μυκήτων. Μόλις ωριμάσουν, παράγουν μικροσκοπικά σπόρια, σαν τη γύρη, δισεκατομμύρια σε αριθμό που είναι για την αναπαραγωγή τους.
 
Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών: βρώσιμα, φαρμακευτικά, δηλητηριώδη, παραισθησιογόνα και πολλά άλλα. Και έρχονται σε σχεδόν κάθε χρώμα και σχήμα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Από το μανιτάρι που μοιάζει με δόντι που αιμορραγεί μέχρι το είδος που είναι γνωστό ως "δάχτυλα του διαβόλου" που μυρίζει σαν σάπιο κρέας, αυτά τα περίεργα μανιτάρια σίγουρα θα σας εκπλήξουν -ή/και θα αηδιάσουν... 
 
Χαίτη του λιονταριού (Hericium erinaceus, ερίκιο το αγκαθωτό)
 

 
Το Hericium erinaceus είναι φαρμακευτικό μανιτάρι με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ως τονωτικό για διαταραχές του στομάχου, έλκη και γαστρεντερικές παθήσεις και είναι μία πηγή εξωγενών αντιοξειδωτικών. Τα σπόρια παράγονται στην χαίτη πριν απελευθερωθούν για αναπαραγωγή.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι χαίτη αναπτύσσεται πάντα κάθετα στη Γη.
Το μανιτάρι συναντάται συνήθως να φυτρώνει σαν παράσιτο σε ζωντανά, πρόσφατα κομμένα ή τραυματισμένα δέντρα στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.
Αν και είναι τυπικά βρώσιμο, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καθόλου καλή γεύση.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το Hericium erinaceus μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και στον έλεγχο της κατάθλιψης. 
 
Ματωμένο δόντι (Hydnellum pecki) (φωτογραφία στη αρχή)
Το Hydnellum pecki βρίσκεται σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν πρέπει να τρώγεται. Το σώμα ενός νεαρού μανιταριού του είδους "αιμορραγεί" μια χρωστική ουσία που περιέχει αντιπηκτικές ιδιότητες, όπως αραιωτικά του αίματος. Τα παλαιότερα δείγματα έχουν καφέ χρώμα.
Στην πραγματικότητα, το κόκκινο υγρό είναι ένα είδος χυμών. Φτιάχνεται με μια διαδικασία που ονομάζεται "
εκσπλαχνισμός", κατά την οποία το έδαφος που περιβάλλει τους μύκητες γίνεται πολύ υγρό και είναι σε θέση να πιέσει νερό στις ρίζες του μανιταριού μέσω της όσμωσης. Αυτό δημιουργεί αρκετή πίεση μέσα στο μανιτάρι οπότε το υγρό βγαίνει έξω.
Βρίσκονται σε δασώδεις ορεινές περιοχές στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, και ζουν συμβιωτικά με τα κωνοφόρα δέντρα από τα οποία αναπτύσσονται.
Τα δέντρα παρέχουν στο μανιτάρι μια σταθερή πηγή διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο μύκητας μετατρέπει τα αμινοξέα και τα μέταλλα του εδάφους σε μορφές στις οποίες τα δέντρα μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση για ενέργεια.
Όταν είναι μικρό, η επιφάνειά του καλύπτεται από τρίχες που το κάνουν να μοιάζει σαν να έχει βελούδινη υφή, αν και σπάνια ξεχωρίζουν καθώς βρίσκονται ενσωματωμένα ανάμεσα σε στελέχη φυτών και άλλα ξυλώδη υπολειμμάτων.

Indigo milk cap (Lactarius indigo) 
 
 
Πήρε το κοινό του όνομα -που σημαίνει "λουλακί καπέλο γάλακτος"- από το μπλε γαλακτώδες υγρό που αποπνέει όταν κόβεται με μαχαίρι. Αυτό το παράξενο μανιτάρι αναπτύσσεται στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική και συνήθως χαρακτηρίζεται από το ασημί-μπλε χρώμα του, αν και, καθώς γερνάει, ο χρωματισμός του αλλάζει σε γκρίζο, πρασινωπό-μπλε.
Αναπτύσσεται είτε διάσπαρτα είτε σε ομάδες, σε χώμα ή βελανιδιά ή πεύκα. Βρίσκονται πιο συχνά από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και, όπως πολλοί άλλοι μύκητες σε αυτόν τον κατάλογο, έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα δέντρα από τα οποία συχνά φυτρώνουν. Τα δέντρα που προτιμούν τείνουν να είναι η βελανιδιά ή το πεύκο.
Λόγω των ζωντανών χρωστικών του είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως βαφή για υφάσματα.
Αυτά τα περίεργα μανιτάρια δεν είναι μόνο υπέροχα να τα βλέπεις, αλλά είναι και εξαιρετικά στην γεύση.
 
 
Δάχτυλα του Διαβόλου (Clathrus archeri) 
 

Ο εν λόγω μύκητας βρωμάει σαν σάπιο κρέας.
Τα κόκκινα "δάχτυλα" είναι συνήθως από τέσσερα μέχρι οκτώ, και βγαίνουν από μια μικρή, ανοιχτόχρωμη μπάλα σάρκας μανιταριού που συνήθως συγκρίνεται με αυγό.
Τα δάχτυλα είναι επικαλυμμένα με μια δύσοσμη λάσπη που προσελκύει τα έντομα, τα οποία, αφού καθίσουν πάνω του, διαδίδουν τα σπόρια του όταν πετάξουν ξανά. Φαίνεται ότι το μανιτάρι είναι αρκετά καλό στην αναπαραγωγή καθώς έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυστραλιανών όπλων.
Πράγματι, αν και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία και έφτασε στην Ευρώπη μέσω κάποιων σπορίων που μπορεί να είχαν προσκολληθεί σε πυρομαχικά κατά τη μεταφορά.
Στην Αυστραλία, ο παράξενος μύκητας ονομάζεται "Octopus Stinkhorn", ενώ σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ ονομάζεται "Octopus Fungus".
 
 
 
Dung Cannon (Pilobolus crystallinus)
 

 
Το κοινό του όνομα σημαίνει "κανόνι κοπριάς".
Αυτά τα παράξενα μανιτάρια προέρχονται κυρίως από -και αγαπούν να αναπτύσσονται- περιττώματα ζώων και, στην πραγματικότητα, είναι το πιο γρήγορο ζωντανό πράγμα στον πλανήτη. Ακριβώς όπως ένα πραγματικό κανόνι, αυτός ο μύκητας εκτοξεύει σπόρια πιο γρήγορα από μια σφαίρα από ένα όπλο. Η δράση είναι αόρατη με γυμνό μάτι, αλλά η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει ένας σπόριο είναι περίπου 25 μέτρα/δευτερόλεπτο, αν και φτάνει σε απόσταση 1,9 μέτρα περίπου. Όσον αφορά τη δύναμη g, αυτό είναι πάνω από 180.000g. Ο κανονικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει περισσότερα από 9g τη φορά και μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.
Τα σπόρια εκτοξεύονται προς το πιο λαμπερό φως στην άμεση περιοχή και στη συνέχεια πέφτουν βροχή στη γύρω βλάστηση όπου προσκολλώνται και αναπτύσσονται.
Ως αποτέλεσμα, συχνά, τα ζώα που βόσκουν
τα τρώνε και περνούν από το πεπτικό τους σύστημα, ξεκινώντας ξανά τον κύκλο ανάπτυξής τους, αλλά μέσα στα κόπρανα των ζώων αυτή τη φορά.
Μερικές φορές αποκαλείται και "hat-throwers" (πετούν το καπέλο) και προφανώς ήταν μια τεράστια ενόχληση για τους βικτωριανούς κηπουρούς. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1881 στα Πρακτικά της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Φιλαδέλφειας, αυτό το παράξενο μανιτάρι άφηνε ένα στρώμα σκόνης, σαν "μαύρο πιπέρι", στα τριαντάφυλλα και αποδείχτηκε μια "ακριβή ενόχληση".
 
 
Rounded Earthstar (Geastrum saccatum)
 
 
Αυτά τα μανιτάρια είναι αρκετά κοινά, αλλά έχουν παράξενη εμφάνιση και είναι πικρά και σε μεγάλο βαθμό μη βρώσιμα.
Το Geastrum saccatum απαντάται παγκοσμίως να φυτρώνει σε σάπιο ξύλο. Στη Βραζιλία, το κοινό του όνομα μεταφράζεται σε "αστέρι της γης" λόγω του χαρακτηριστικού του καπέλου που μοιάζει με αστέρι.
Συχνά, οι βραχίονες του μανιταριού σπάνε καθώς λυγίζουν προς τα πίσω για να αποκαλύψουν την τρύπα από την οποία απελευθερώνει τα σπόρια του. Το υπόλοιπο σώμα,
καθώς ωριμάζουν τα σπόρια, σταδιακά αποκτά σκούρο καφέ χρώμα.
Πρόκειται για έναν μικρό μύκητας που φτάνει μέχρι και πέντε εκατοστά σε ύψος και, από ψηλά, μια συστάδα από αυτά τα μανιτάρια μοιάζει σαν ένα μάτσο λουλούδια. 
 
 
Βούτυρο των Μαύρων Μαγισσών (Exidia glandulosa)
 

Το 1789, ο Γάλλος φυσιοδίφης Jean-Baptiste Francois Bulliard κατέγραψε για πρώτη φορά αυτόν τον παράξενο μύκητα.
Ονομάστηκε έτσι για το χρώμα και τη λιπαρή του σύσταση σε υγρό καιρό. Εμφανίζεται σε νεκρό σκληρό ξύλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Εναλλακτικά, σε ζεστό και ξηρό καιρό, αυτά τα μανιτάρια εμφανίζονται πιο πρασινωπό-καφέ και κρούστα.
Αναπτύσσεται μεμονωμένα ή σε συστάδες σε νεκρά δέντρα -συνήθως βελανιδιά, φουντουκιά ή οξιά- και μοιάζει σαν ζελατίνη. Φαίνεται να λιώνει σε πιο υγρό καιρό και σκληραίνει όταν στεγνώνει, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό παντού στον κόσμο, αν και ιδιαίτερα στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Μια άλλη πιθανή προέλευση για το όνομα του μπορεί να είναι η υποτιθέμενη δύναμή του να εξουδετερώνει τη μαγεία αν κάποιος το ρίξει στην φωτιά.
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι είναι πρωτοπόρο είδος, που σημαίνει ότι καταλαμβάνει μια περιοχή χωρίς θρεπτικά συστατικά, πριν από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Στη συνέχεια, κάνει αυτή την περιοχή πιο φιλόξενη για έντομα και βακτήρια, φέρνοντας νέα ζωή σε ένα μέρος που κάποτε ήταν νεκρό.
 
 
Μύκητας καλάθι (Ileodictyon cibarium)
 
 
Αυτά τα κούφια μανιτάρια, γνωστά ως "μύκητας καλάθι" αλλά και "βρωμερό κλουβί", είναι ένα ανθεκτικό είδος. Αναπτύσσονται σε ξυλώδη υπολείμματα, καλλιεργημένο έδαφος ή ακόμα και στο γκαζόν.
Βρέθηκε στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή, ήταν γνωστός στους προγόνους των Μαορί, των ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, με περισσότερα από 35 διαφορετικά ονόματα -ένα από αυτά ήταν "περιττώματα φαντασμάτων".
Όπως πολλοί άλλοι παράξενοι μύκητες, έχει ένα δύσοσμο, γλοιώδες στρώμα που προσελκύει τις μύγες που στη συνέχεια εξαπλώνουν τα σπόρια του. Όταν είναι μικρά, ξεκινούν με σώμα σε σχήμα αυγού που έχει συνήθως λευκό ή γκριζωπό χρώμα. Όμως, καθώς ωριμάζει, εμφανίζεται ένα πλέγμα που μοιάζει με καλάθι, απελευθερώνοντας μια δύσοσμη γλίτσα. Έτσι, παρόλο που είναι ασφαλή για βρώση, καλύτερα είναι να μαζεύονται πριν σκάσουν τα καλάθια του.
Λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους, έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μύθων των Μαορί, συμπεριλαμβανομένου ενός μύθου που ισχυρίζεται ότι τα καλάθια σκάνε μετά από μια καταιγίδα.
 
 
Πούρο του Διαβόλου (Chorioactis geaster) 
 
 
Το σώμα αυτού του εξαιρετικά σπάνιου μανιταριού μοιάζει με ένα ασαφές καφέ ή μαύρο πούρο στην αρχή. Όταν όμως ωριμάσει, ανοίγει σαν ξεφλουδισμένη μπανάνα -ή σαν να ήταν ένα ανθισμένο λουλούδι.
Όταν ξεφλουδίζει, σχηματίζει ένα σχήμα αστεριού με τέσσερα έως επτά ακτίνες. Μέσα στο σώμα, ο σποροφόρος ιστός είναι από λευκό μέχρι και καφέ, ανάλογα με την ηλικία του. Όταν ανοίγει, μπορεί να ακουστεί ένας ευδιάκριτος ήχος συριγμού και εμφανίζεται ένας σύννεφο σπορίων.
Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο μανιτάρι απαντάται μόνο στο Τέξας, την Οκλαχόμα και την Ιαπωνία, και μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι κοινό έχουν αυτές οι διαφορετικές αλλά συγκεκριμένες τοποθεσίες. Στο Τέξας αναπτύσσονται σε νεκρές φτελιές κέδρου, ενώ η ιαπωνική ποικιλία προτιμά τις νεκρές βελανιδιές. Καμία από τις ποικιλίες δεν είναι βρώσιμη, αλλά η ιαπωνική έκδοση αναφέρεται ως απειλούμενο είδος λόγω της αποψίλωσης των βελανιδιών.
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου