Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Το τεστ Stroop Effect


Ένα νέο τεστ από ειδικούς φροντίδας όρασης στο Lenstore.co.uk έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε διαφορετικές αποχρώσεις -και είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται.
 
 
 
Το τεστ μετρά πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει πέντε χρώματα που ταιριάζουν και 10 που δεν ταιριάζουν. Για παράδειγμα, ένα ασυμβίβαστο χρώμα θα ήταν η λέξη "μπλε" γραμμένη με πράσινα γράμματα, ενώ ένα αντίστοιχο χρώμα θα ήταν μπλε γραμμένο με μπλε γράμματα. Το τεστ βασίζεται στο Stroop Effect, ένα φαινόμενο όπου αντικρουόμενες ροές πληροφοριών παρεμβαίνουν στον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου μας.

Οι δημιουργοί του, αφού το δοκίμασαν σε 2000 ενήλικες, είδαν ότι το 79% μπόρεσε να βρει σωστά και τα πέντε χρώματα που ταιριάζουν, ενώ μόνο το 21% σημείωσε το τέλειο 10 στα 10 για τα χρώματα που δεν ταιριάζουν. Πιστεύουν ότι η βαθμολογία επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η συναισθηματική κατάσταση και το πόσο ασκείται κάποιος.
 
Για την ιστορία, το Stroop Effect πήρε το όνομά του από τον John Ridley Stroop, ο οποίος δημοσίευσε το 1935 ένα άρθρο στο Journal of Experimental Psychology που περιλαμβάνει τρία διαφορετικά πειράματα. Παρ' όλα αυτά, το εφέ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1929 στη Γερμανία από τον Erich Rudolf Jaensch και οι ρίζες του μπορούν να βρεθούν στα έργα των James McKeen Cattell και Wilhelm Maximilian Wundt τον 19ο αιώνα.

Μπορείτε και εσείς να κάνετε το Stroop Test εδώ και να δείτε πόσα χρώματα που ταιριάζουν και δεν ταιριάζουν μπορείτε να πετύχετε σωστά.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου