Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το Παρατηρήσιμο Σύμπαν

 
Πόσο μακριά μπορείτε να δείτε;
 
 
 
Αυτή τη στιγμή, όλα όσα μπορείτε να δείτε -και όλα όσα θα μπορούσατε να δείτε, υποθέτοντας ότι τα μάτια σας θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν όλους τους τύπους ακτινοβολιών γύρω σας- είναι το παρατηρήσιμο σύμπαν.
 
Στο φως, το πιο απομακρυσμένο σημείο που μπορούμε να δούμε προέρχεται από το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, μια εποχή πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια όταν το σύμπαν ήταν αδιαφανές σαν πυκνή ομίχλη. Μερικά νετρίνα και βαρυτικά κύματα που μας περιβάλλουν προέρχονται από ακόμη πιο μακριά, αλλά η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη την τεχνολογία για να τα ανιχνεύσει.
 
Η εικόνα που βλέπετε πιο πάνω (δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ) είναι το παρατηρήσιμο σύμπαν υπό κλίμακα, με τη Γη και τον Ήλιο στο κέντρο να περιβάλλονται από το Ηλιακό μας Σύστημα, κοντινά αστέρια, κοντινούς και μακρινούς γαλαξίες, νημάτια πρώιμης ύλης και το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων.
 
Συνήθως, οι κοσμολόγοι υποθέτουν ότι το παρατηρήσιμο σύμπαν είναι απλώς το κοντινό μέρος μιας ευρύτερης οντότητας γνωστής ως "σύμπαν" όπου ισχύει η ίδια φυσική. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι ακόμη και το σύμπαν μας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυσύμπαντος όπου, είτε εμφανίζονται διαφορετικές φυσικές σταθερές, ισχύουν διαφορετικοί φυσικοί νόμοι και λειτουργούν υψηλότερες διαστάσεις, ή υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές τυχαίες εκδόσεις του προτύπου σύμπαντός μας.
 
από: apod.nasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου