Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 316 (-6)

 
 
 
Το μυστηριώδες αεροπορικό ραντάρ στο Πυργί Αιτωλοακαρνανίας
 

Από την δεκαετία του ’30 το Αγρίνιο είχε ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια της χώρας. Απαραίτητη ήταν η αεροπορική κάλυψη και κυρίως ο εντοπισμός της θέσης των εχθρικών αεροσκαφών. Το ραντάρ χρησιμοποιήθηκε το 1940 σε πολεμική επιχείρηση, όταν η Αγγλική Αεροπορία (RAF) θριάμβευσε έναντι της Ναζιστικής (Luftwafe) και κρίθηκε η μάχη της Αγγλίας.
Έκτοτε δεν υπήρχε πολεμικό αεροδρόμιο χωρίς ραντάρ σε ένα ύψωμα.  Κάπου στο Πυργί (Βελάουστα παλαιά ονομασία) είχαμε ακούσει ότι υπήρχαν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις εκεί ραντάρ. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες. Άλλος έλεγε ότι ήταν ΝΑΤΟΙΚΟ, άλλος του Ελληνικού στρατού και άλλος του ΟΤΕ. Οι περισσότεροι ανέφεραν ως πιο πιθανή την στρατιωτική εκδοχή του ΝΑΤΟ. Όπως και να χει, οι μαρτυρίες συνέκλιναν ότι λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του ’60.
Πιθανότατα οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ραντάρ. Υπόγειες με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Οι ντόπιοι μας μίλησαν για “πιάτο” που υπήρχε παλαιότερα. Δυστυχώς τίποτε δεν υπάρχει από αυτό. Τα σιδερένια απομεινάρια του ( όχι μόνο από αυτό) λεηλατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για ευνόητους λόγους…
Συμπέρασμα. Το κτίριο θυμίζει “ψυχροπολεμική” κατασκευή. Η πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ραντάρ σε περίοδο που συνέπεσε με τον “Ψυχρό” Πόλεμο. Αυτό ενισχύει και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κατασκευή των εγκαταστάσεων. Τα ραντάρ χρησιμοποιήθηκαν και για τηλεπικοινωνίες. Δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ακριβώς οι πληροφορίες όμως, αν δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα ως τεκμήρια. Περιοριζόμαστε λοιπόν στις αναφορές των κατοίκων. Έως τότε, τα σύννεφα του ιστορικού -πλέον- μυστηρίου θα παραμένουν… 
 
 
Το εντυπωσιακό χωριό της Μάνης που πρωταγωνίστησε στο διεθνή κινηματογράφο
 

Στη Λακωνική Μάνη, κρυμμένη ανάμεσα σε κατακόρυφα επιβλητικά βράχια και υπέροχους μανιάτικους πυργίσκους, υπάρχει μια γαλαζοπράσινη υπέροχη παραλία που πρωταγωνίστησε στο διεθνή κινηματογράφο και έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για την τοποθεσία της.
Η παραλία της Αλύπας, υπάγεται στην τοπική κοινότητα Έξω Νυμφαίου και αποτελεί το επίνειο της Μάνης. Κατά το παρελθόν, όταν το οδικό δίκτυο ήταν ανύπαρκτο σε αυτά τα απάτητα μέρη, το πανέμορφο αυτό φυσικό λιμάνι με την μικρή προβλήτα, εξυπηρετούσε τη θαλάσσια συγκοινωνία με το Γύθειο και κατ' επέκταση με το λιμάνι του Πειραιά, με τα παλιά πλεούμενα, ιστιοφόρα και καΐκια.
Τη δεκαετία του '80 η Αλύπα έγινε διάσημη μέσα από τα γυρίσματα της ταινίας του Τζον Κασσαβέτη, Tempest, ενώ στη μοναδική ταβέρνα της παραλίας αρκετά χρόνια αργότερα έγιναν τα γυρίσματα γνωστού διαφημιστικού για την ελληνική τηλεόραση.
Στον υπέροχο κολπίσκο της Αλύπας, τα ολόλευκα βότσαλα, τα κρυστάλλινα νερά, και οι μοναχικοί αρχοντικοί πύργοι, φλερτάρουν καθημερινά με τις διαθέσεις του καιρού, μα σαν ο αναζωογονητικός ήλιος κάνει την εμφάνισή του και απλώσει το φωτεινό του χρώμα, τότε τα πάντα γίνονται μαγικά.
Η ηρεμία του τόπου και η μαγεία της φύσης που επικρατεί, άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν με παράδεισο... ένας επίγειος παράδεισος με άρωμα Μάνης και χρώματα εξωτικά, που συνεπαίρνει με την πρώτη ματιά και τοποθετείται αυτόματα σε περίοπτη θέση στην καρδιά όλων όσων είχαν την τύχη να βρεθούν έστω και για λίγο στην αγκαλιά του.


Το μυστικό σχέδιο των Γερμανών να ανατινάξουν το φράγμα της λίμνης Μαραθώνα. Η αντίδραση των συμμάχων


 

Αθήνα, 1920. Πλήθος κόσμου γιορτάζει τα κούλουμα στο λόφο του Φιλοπάππου
 

 
Άγιος Στέφανος: Το πανέμορφο ξωκλήσι που είναι χτισμένο μέσα σε μια απόμερη σπηλιά της Σύρου 
 


Ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι είναι το ξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στην Σύρο. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εκκλησάκι.
Το συγκεκριμένο βρίσκεται σε μια σπηλιά μέσα στην θάλασσα, και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με οργανωμένη πεζοπορία από τον Γαλησσά ή με σκάφος μέσω θαλάσσης. - στο: bovary.gr
 
 
Τα 8 ομορφότερα γεφύρια του Ζαγορίου
 

 
Χτισμένα από πέτρα και μεράκι, αγκαλιασμένα από την φύση της ονειρεμένης περιοχής. - στο: travelgreece.news247.gr
 

Μέθανα: Η καταπράσινη χερσόνησος με τις ιαματικές πηγές, το ηφαίστειο και τα μονοπάτια
 


Η μικρή χερσόνησος των Μεθάνων είναι ιδανική για χαλαρά σαββατοκύριακα αλλά και για ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση χειμώνα – καλοκαίρι. - στο: travel.gr
 
 
Χρυσαυγή: Ο υδάτινος επίγειος παράδεισος στην Κοζάνη
 



Η Χρυσαυγή, λοιπόν, είναι ένα μικρό χωριουδάκι στην επαρχία του Βοΐου. Παραδομένη μέσα στην απαράμιλλου κάλλους φύση της περιοχής, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για εκείνους που θα οδηγήσουν περίπου 30 λεπτά από την πόλη των Γρεβενών -το χωριό βρίσκεται πιο κοντά στα Γρεβενά, απ’ ό,τι στην πόλη της Κοζάνης, από την οποία απέχει περίπου 1 ώρα. - στο: newsbeast.gr
 
 
Καθαρά Δευτέρα: Το έθιμο και η ιστορία πίσω από τη λαγάνα
 

Η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά» αναφέρεται ότι η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». - στο: athensvoice.gr
 
 
Μέσα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους: Όλη η ιστορία της Ελλάδας σε ένα κτίριο
 

Εκεί όπου διαφυλάσσεται το «σώμα» του ελληνικού κράτους, τα «χέρια» της δημόσιας διοίκησης και τα «πόδια» της Ιστορίας. - στο: lifo.gr
 
 
Οι Σουηδοί και τα ρωσικά υποβρύχια
 
 
Το 1994, ο νευριασμένος Σουηδός πρωθυπουργός, Καρλ Μπιλντ, έστειλε μια οργισμένη επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν. Ήταν ανεπίτρεπτο τα ρωσικά υποβρύχια να εισέρχονται, κάθε λίγο και λιγάκι, στα σουηδικά χωρικά ύδατα και να παρακολουθούν τόσο στενά τις κινήσεις του σουηδικού ναυτικού!
Οι Σουηδοί είχαν, από τη δεκαετία του 1980, συλλάβει τις κατασκοπευτικές κινήσεις των Ρώσων στα παγωμένα νερά της Βαλτικής. Όμως, νισάφι πια!
Όπως καταλαβαίνετε, η αγανάκτηση του Σουηδού πρωθυπουργού οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο τις δύο χώρες. Οι Ρώσοι απορημένοι, αρνούνταν κάθε ανάμειξη! Και έλεγαν αλήθεια!
Διότι, όπως θα ανακάλυπτε, λίγο αργότερα, ένας Σουηδός ερευνητής, ο Μάγκνους Βάλμπεργκ, ο ήχος δεν προερχόταν από τα ρωσικά υποβρύχια, αλλά από κοπάδια ρεγγών!
Βασικά, οι Σουηδοί άκουγαν με τα υπερευαίσθητα και τελευταίας τεχνολογίας σόναρς τους τα πριτς που έκαναν οι ρέγγες!!! Καταλαβαίνετε την ντροπή των Σουηδών! Ήταν να τους κλαίνε οι ρέγγες! - στο: The Trivialist
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου