Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Η κληρονομιά -και ο αστικός θρύλος- του τραγουδιού "In the Air Tonight" του Φιλ Κόλινς

 
Η ροκ είναι γεμάτη με τραγούδια με επικά ντραμς, όπως το "Won't Get Fooled Again" των Who's και το "Young Americans" του Ντέιβιντ Μπάουι. Επίσης, υπάρχουν πολλά τραγούδια των οποίων οι στίχοι έχουν γεννήσει αστικούς θρύλους -όπως των Beatles. Μεταξύ αυτών είναι και το "In the Air Tonight" του Φιλ Κόλινς, μια μελωδία με ντραμς, αλλά και περίεργες φήμες, για περισσότερα από 40 χρόνια.
 
 
 
Το "In the Air Tonight" κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1981 και ήταν το πρώτο σόλο σινγκλ του Κόλινς (προηγουμένως, ήταν ο ντράμερ και ο αντικαταστάτης του τραγουδιστή του αγγλικού prog-rock συγκροτήματος Genesis, που αρχικά είχε τον Πίτερ Γκάμπριελ). Με τον ανατριχιαστικό του ήχο, τα ντραμς και τους στίχους του, το "In the Air Tonight" δεν έμοιαζε με κανένα άλλο τραγούδι στο ραδιόφωνο. Έφτασε στο Νο. 2 στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Νο. 19 στις ΗΠΑ.

Ακολούθησαν πολλές ακόμη επιτυχίες, τόσο για τον Κόλινς όσο και για την ολοένα και πιο ποπ προσανατολισμένη ενσάρκωση των Genesis. Αλλά το "In the Air Tonight" έμεινε. Μέσα στη δεκαετία του ’80, το τραγούδι έλαβε τεράστια ώθηση από μια νέα, "φανταχτερή" αστυνομική σειρά και μια τρελή φήμη που αφορούσε τον Κόλινς και που υποτίθεται ότι είδε έναν πνιγμό.

Από τότε, γνωστοί ράπερ, προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Ρώσοι κατάσκοποι, ακόμη και ο Μάικ Τάισον, βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα ξεχάσει το "In the Air Tonight".

"Θυμός, πικρία και πόνος"
 

Ο Κόλινς έγραψε το "In the Air Tonight" σε μια σκοτεινή περίοδο της ζωής του. Μόλις είχε χωρίσει με την πρώτη του σύζυγο, Andrea Bertorelli, η οποία μετακόμισε με τα δύο τους παιδιά, και ο μουσικός βρέθηκε ξαφνικά μόνος στο σπίτι. Άρπαξε τον εξοπλισμό του και ασχολήθηκε με τη συγγραφή νέου υλικού.

"Ένα από τα τραγούδια ήταν ένα σκυθρωπό με λίγη ατμόσφαιρα", είπε ο Κόλινς στο 2016. Πήρε το μικρόφωνο και έφτιαξε ελεύθερους στίχους, οι οποίοι, σχεδόν όλοι, έφτιαξαν την τελική έκδοση του "In the Air Tonight". Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι "δεν είχε ιδέα" τι σήμαιναν οι λέξεις.

"Προφανώς, όταν με εγκατέλειψε η σύζυγός μου και χάνοντας τα δύο μικρά μου, υπήρχε θυμός, πικρία και πόνος", είπε. "Αυτά τα συναισθήματα είναι στο τραγούδι, αλλά με έναν αφηρημένο τρόπο. Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει 'coming in the air tonight' -εκτός από ένα επικείμενο σκοτάδι, ενδεχομένως".

Όταν κατέγραψε τις λέξεις που είχε αυτοσχεδιάσει, χρησιμοποίησε ένα χαρτί που ανήκε στον διακοσμητή εσωτερικών χώρων για τον οποίο τον άφησε η σύζυγός του. Η Bertorelli αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, επιμένοντας ότι οι πραγματικοί λόγοι του διαζυγίου ήταν "η ερεθιστικότητά του και η τάση του Κόλινς να καυγαδίζει".

Όπως και να 'χει, ήταν δύσκολο διαζύγιο και αυτό φαίνεται στον ήχο του τραγουδιού. Εκτός από τα ψυχρούς ήχους του συνθεσάιζερ, υπάρχουν σκληρές, παραμορφωμένες συγχορδίες, και, στο 3:40, ακριβώς τη στιγμή που η ένταση του τραγουδιού φτάνει σε οριακό σημείο, μπαίνουν τα ντραμς. Όπως και με τους στίχους, το πέρασμα στα ντραμς δεν ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει ο Κόλινς. Το αρχικό demo είχε τα ντραμς να μπαίνουν χαλαρά. Όμως στο στούντιο, ο Κόλινς αυτοσχεδίασε -όπως κάνουν συχνά οι ντράμερ.

Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο Κόλινς συνεργάστηκε με τον παραγωγό Hugh Padgham, που αποδεδειγμένα έχει συμβάλει σε πολλούς ήχους ντραμς. Όταν οι δύο τους εργάζονταν στο ομότιτλο άλμπουμ του Πίτερ Γκάμπριελ το 1979, ανακάλυψαν ότι τα ντραμς του Κόλινς ακούγονταν απίστευτα όταν ηχογραφήθηκαν από το μικρόφωνο που χρησιμοποιούσαν οι μηχανικοί για να συνομιλούν με τους μουσικούς στην άλλη πλευρά του γυαλιού του στούντιο. Έτσι γεννήθηκε το "gated reverb", το εφέ ντραμς που θα τροφοδοτούσε το "In the Air Tonight" και θα καθόριζε την ποπ μουσική στη δεκαετία του '80.

Η έλλειψη ντραμς στα πρώτα 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα του τραγουδιού ήταν κόλλημα για τον Ahmet Ertegun, τον επικεφαλής της Atlantic Records, της δισκογραφικής του Κόλινς στις ΗΠΑ. Ο Ertegun σκέφτηκε ότι το τραγούδι χρειαζόταν έναν πιο καθαρό ρυθμό που θα μπορούσαν να καταλάβουν οι ακροατές, γι' αυτό ζήτησε από τον Κόλινς να προσθέσει επιπλέον ντραμς, τα οποία ακούγονται στη single έκδοση, αν και η έκδοση στο άλμπουμ Face Value διατηρεί την αρχική αίσθηση.

Το Miami Vice και οι αστικοί θρύλοι
 
 
Το "In the Air Tonight" ήρθε με ένα απόκοσμο μουσικό βίντεο σε σκηνοθεσία Stuart Orme. Το κλιπ περιλαμβάνει ασπρόμαυρες κοντινές λήψεις του Κόλινς που τον κάνουν να μοιάζει λίγο με το πρόσωπο στον Άρη. Υπάρχει επίσης μια ανατριχιαστική σκηνή όπου ο Κόλινς περπατά σε έναν διάδρομο γεμάτο πόρτες. Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως σε ένα νεοσύστατο καλωδιακό δίκτυο, το MTV (έκανε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο του 1981).

Μέχρι το 1984, όλα τα στοιχεία που συνδέονται με το MTV είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τον ευρύτερο κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, και, ίσως, καμία τηλεοπτική εκπομπή δεν ενσάρκωσε τη νέα αισθητική καλύτερα από το Miami Vice (έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 1984 με ένα επεισόδιο-πιλότο με τίτλο "Brother's Keeper"). Σε μια διάσημη σεκάνς του επεισοδίου, ακούγεται το "In the Air Tonight" καθώς οι ντετέκτιβ Crokett (Ντον Τζόνσον) και Tubbs (Φίλιπ Μάικλ Τόμας) βρίσκονται νύχτα με μια Φεράρι στους δρόμους του Μαϊάμι. Η εμπλοκή του Κόλινς με το Miami Vice δεν τελείωσε εκεί, καθώς, στην δεύτερη σεζόν, στο επεισόδιο με τίτλο "Phil the Shill", υποδύθηκε έναν απατεώνα.

Το Miami Vice βοήθησε να εδραιωθεί το "In the Air Tonight" στη μνήμη του κοινού. Αυτό όμως που πραγματικά εξασφάλισε τη μόνιμη θέση του τραγουδιού στη φαντασία του κοινού ήταν ο αστικός μύθος που άρχισε να κυκλοφορεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. Υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας, αλλά η πιο δημοφιλής έχει ως εξής:
 
Ο Κόλινς, κάποια στιγμή πριν γράψει το τραγούδι, είδε κάποιον να πνίγεται. Είτε επειδή ήταν μεθυσμένος, είτε επειδή ήταν απασχολημένος στο να καλέσει βοήθεια, δεν μπόρεσε να σώσει το άτομο. Όμως, ο Κόλινς είδε ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να είχε σώσει το άτομο, αν και δεν το έκαναν, και τελικά ο άγνωστος πνίγηκε.

Αυτό που υποτίθεται ότι έκανε στη συνέχεια ο Κόλινς είναι πολύ άγριο. Αντί να καλέσει την αστυνομία, έμαθε την ταυτότητα του ατόμου που δεν έκανε τίποτα για να αποτραπεί ο πνιγμός και τον κάλεσε σε μια από τις συναυλίες του δίνοντάς του εισιτήρια πρώτης σειράς. Τότε, και ενώ ερμήνευε το "In the Air Tonight" -το τραγούδι που προφανώς γράφτηκε για το περιστατικό- έριξε τα φώτα στον ένοχο και αποκάλυψε το έγκλημά του μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Είναι μια απίστευτη ιστορία, και καθόλου αληθινή.

Είναι αδύνατο να εντοπίσουμε πού, πότε ή πώς ξεκίνησε ο θρύλος. Πιθανότατα όμως έχει να κάνει με στίχους όπως, "Well if you told me you were drowning / I would not lend a hand" (Λοιπόν, αν μου έλεγες ότι πνίγεσαι / δεν θα άπλωνα το χέρι).
 
Από το Stan στους Κατάσκοπους
 
Από συναυλία το 1985
 
Το 2000, ο Eminem αναφέρθηκε στην ιστορία στο "Stan", το πρωτοποριακό τραγούδι του για έναν ανισόρροπο θαυμαστή. Οι στίχοι έχουν τη μορφή επιστολών που γράφονται στον Eminem από τον ομώνυμο θαυμαστή, και στον τρίτο στίχο, ο Stan λέει στον ήρωά του, "You know the song by Phil Collins, 'In the Air of the Night' / About that guy who coulda saved that other guy from drownin’ / But didn’t, then Phil saw it all, then at a show he found him?" (Ξέρεις το τραγούδι του Φιλ Κόλινς, "In the Air of the Night" / Σχετικά με αυτόν τον τύπο που θα μπορούσε να σώσει εκείνον τον άλλον από τον πνιγμό / Αλλά δεν το έκανε, τότε ο Φιλ τα είδε όλα, μετά τον βρήκε σε μια παράσταση;). Ο Stan καταλαβαίνει λάθος τον τίτλο του τραγουδιού, αλλά όλα τα βασικά στοιχεία είναι εκεί.

Την επόμενη χρονιά, η Lil' Kim πήρε samples "In the Air Tonight" για το "In the Air Tonite", το άλμπουμ αφιέρωμα στον Κόλινς "Urban Renewal" με αστέρια της hip-hop και της R&B. Το σινγκλ δεν ήταν μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, αλλά τα πήγε καλά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έφτασε στο Νο. 26. Εκτός αυτών, πολλοί ακόμη καλλιτέχνες έχουν δοκιμάσει το "In the Air Tonight", συμπεριλαμβανομένου των 2Pac και DMX.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, τα βιντεοπαιχνίδια έγιναν μια σημαντική πλατφόρμα για τη διάδοση της μουσικής. Το 2006, η Rockstar Games παρουσίασε το "Grand Theft Auto: Vice City Stories", ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται στη δεκαετία του '80 και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Miami Vice. Στο παιχνίδι, ο Κόλινς παίζει τον εαυτό του και πρωταγωνιστεί σε μια αποστολή που απαιτεί από τους παίκτες να σώσουν τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Όποιος τα κατάφερνε μπορούσε να δει το σόου με τον Κόλινς να ερμηνεύει το "In the Air Tonight".

Το 2007, το τραγούδι ακούστηκε σε μια βρετανική διαφήμιση για τις σοκολάτες Cadbury Dairy Milk. Η διαφήμιση παρουσιάζει έναν γορίλα που περιμένει υπομονετικά καθώς παίζει το "In the Air Tonight". Η κάμερα ζουμάρει αργά για να αποκαλύψει ότι ο πίθηκος κάθεται σε ντραμς, και όταν έρχεται η ώρα, ο γορίλας ξεκινάει να παίζει. Αμέσως, το "In the Air Tonight" επέστρεψε στα βρετανικά charts, φτάνοντας στο Νο. 14 και οι πωλήσεις της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 9%. Το 2015, ψηφίστηκε ως η πιο δημοφιλής διαφήμιση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δεκαετία έκλεισε με μια άλλη προβολή υψηλού προφίλ για το "In the Air Tonight". Σε μια σκηνή από την κωμωδία του 2009 "The Hangover", οι βασικοί χαρακτήρες επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους μετά από μια άγρια ​​νύχτα στο Βέγκας για να βρουν τον Μάικ Τάισον να τα σπάει με το τραγούδι.

Ακόμα και οι δημιουργοί της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων "Family Guy" έχουν κάνει δύο φορές αστεία γύρω από το "In the Air Tonight". Εμφανίζεται στο επεισόδιο του 2006 "Petergeist", όπου ο Stewie τραγουδά το τραγούδι ενώ είναι παγιδευμένος σε μια τηλεόραση, και στο επεισόδιο του 2017 "The Peter Principal", το οποίο ξεκινά με μια συζήτηση μεταξύ των χαρακτήρων Joe και Bonnie για την ιστορία του πνιγμού και αν ο Κόλινς είναι μερικώς ένοχος, αφού δεν βοήθησε το άτομο.

Στο πιλοτικό επεισόδιο του δράματος του 2013 "The Americans", το "In the Air Tonight" ακούγεται κατά τη διάρκεια μιας σκηνής όπου οι Ρώσοι κατάσκοποι Elizabeth (Keri Russell) και Philip Jennings (Matthew Rhys) πετούν ένα σώμα και μετά κάνουν σεξ σε ένα αυτοκίνητο. Το επεισόδιο διαδραματίζεται το 1981, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το τραγούδι. 

Μια μικρή αναζήτηση στο YouTube για το "In the Air Tonight" αποκαλύπτει διασκευές από πολλούς καλλιτέχνες, μαθήματα ντραμς και πολλές ζωντανές εμφανίσεις από τον Κόλινς, συμπεριλαμβανομένων δύο από το Live Aid το 1985, όταν διέσχισε τον Ατλαντικό (με το θρυλικό υπερηχητικό αεροπλάνο Κονκόρντ) για να πραγματοποιήσει και τις δύο συναυλίες σε Λονδίνο και Φιλαδέλφεια.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου