Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Πώς βάφεται πράσινος ο ποταμός Σικάγο για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου;


 
Κάθε χρόνο, στις 17 Μαρτίου, την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας, 400.000 κάτοικοι του Σικάγο μαζεύονται στις όχθες του ομώνυμου ποταμού για να τον δουν να αποκτά -προσωρινά- ένα σμαραγδένιο χρώμα.
 
 
 
Η παράδοση της βαφής του ποταμού την ημέρα των Ιρλανδών ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια, το 1962, αλλά η προέλευσή της πηγαίνει ακόμα πιο πίσω.
 
Ο Richard J. Daley, τις πρώτες ημέρες ως Δήμαρχος του Σικάγο, είχε ως αποστολή του να αναπτύξει την παραποτάμια περιοχή της πόλης. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Το ποτάμι ήταν γεμάτο λύματα. Προκειμένου να δώσει λύση στη ρύπανσης της πόλης, να εντοπίσει τα ακριβή σημεία στα οποία απορρίπτονταν τα απόβλητα, αλλά και από ποιον, ο Daley ενέκρινε την έκχυση μιας ειδικής πράσινης βαφής στο ποτάμι που θα επέτρεπε να βρουν την ακριβή τοποθεσία απ' όπου ρίχνονταν τα λύματα.

Στα τέλη του 1961, ο Stephen Bailey -μέλος του εμπορικού συλλόγου υδραυλικών της πόλης, πρόεδρος της Παρέλασης του Αγίου Πατρικίου και παιδικός φίλος του δημάρχου Daley- είδε τις φόρμες ενός συνεργάτη του να έχουν γίνει πράσινες επειδή είχε ρίξει την βαφή στο ποτάμι. Αυτό του έδωσε μια ιδέα: Αν μπορούσαν να κάνουν πράσινο τον ποταμό σε σημεία, γιατί να μην τον κάνουν όλο πράσινο;

Τρεις μήνες αργότερα, οι εορτάζοντες Ιρλανδοί είδαν έναν πράσινο Σικάγο. Η πόλη είχε ρίξει 45 κιλά χημικής ουσίας στο νερό και το ποτάμι παρέμεινε πράσινο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τα επόμενα χρόνια, επαναλήφθηκε η ίδια πρακτική. Η μόνη διαφορά ήταν ότι μειώθηκε η ποσότητα της βαφής και κατέληξαν ότι έπρεπε να είναι 11 κιλά, ίση για να είναι πράσινος ο ποταμός μόνο για μια μέρα.

Δυστυχώς, η χρωστική ουσία που προοριζόταν να βοηθήσει στον εντοπισμό της ρύπανσης ήταν μια ουσία με βάση το πετρέλαιο και πολλοί περιβαλλοντολόγοι προειδοποίησαν ότι, στην πραγματικότητα, έβλαπτε ακόμη περισσότερο τον ποταμό. Μετά από πολλές συσκέψεις, επικράτησε η οικολογική σκέψη και το 1966 οι διοργανωτές της παρέλασης άρχισαν να χρησιμοποιούν μια πορτοκαλή (είναι πορτοκαλί μέχρι να αναμειχθεί με το νερό) φυτική βαφή, η ακριβής φόρμουλα της οποίας διατηρείται άκρως απόρρητη.

Η διαδικασία της βαφής ξεκινάει στις 9 το πρωί της παρέλασης. Έξι μέλη της τοπικής ένωσης υδραυλικών μπαίνουν σε δύο βάρκες, τέσσερις στη μεγαλύτερη και οι άλλοι δύο σε μια μικρότερη. Η μεγαλύτερη βάρκα βγαίνει πρώτη στο νερό και τρία μέλη της ομάδας απλώνουν την βαφή στο ποτάμι. Η μικρότερη βάρκα ακολουθεί από κοντά για να βοηθήσει στη διασπορά της ουσίας. Αυτή η διαδικασία είναι φανερή σε όποιον θέλει να την παρακολουθήσει. 45 λεπτά αργότερα περίπου, ο ποταμός Σικάγο είναι πράσινος. Όμως, πλέον, μόνο για πέντε ώρες περίπου.
 
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου