Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 318 (-6)


 
 
Νέα Κορώνη Μεσσηνίας. Το άγνωστο πολεοδομικό αριστούργημα της Ελλάδας
 

Γνωρίζατε πως στην Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα κοντά στην διάσημη για την ομορφιά της Κορώνη υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι με το όνομα Νέα Κορώνη που θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει βραβείο για την πραγματικά εκπληκτική του ρυμοτομία.
Οι εικόνες από ψηλά αποκαλύπτουν ένα σπάνιο πολεοδομικό αριστούργημα που όμοιο του δεν συναντάμε όχι απλά στην Ελλάδα αλλά Ίσως να είναι σπάνιας αισθητικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
8 δρόμοι συναντιόνται σε έναν κυκλικό κόμβο σχηματίζοντας στην ουσία ένα αστέρι που κάνει την κίνηση για τα αυτοκίνητα σε αυτό το μικρό χωριουδάκι απλή εμπειρία ακόμα και για τον πιο αρχάριο οδηγό.
Οι εικόνες από ψηλά είναι καθηλωτικές αλλά και παραδειγματικές για το πώς θα έπρεπε να είναι φτιαγμένες οι πόλεις που ζούμε.
 
 
Φρίκες... το μαγευτικό ψαροχώρι της Ιθάκης
 

Μια βόλτα στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης, θα μας πείσει για τον λόγο τον οποίο ο Όμηρος την επέλεξε ως το μέρος που θα αποτελούσε τον τόπο καταγωγής μα και τελικό προορισμό του ήρωά του, του πολυμήχανου Οδυσσέα... Όσο λοιπόν ένας επισκέπτης περιδιαβαίνει στο νησί, τόσο περισσότερο επιβραβεύεται για την επιλογή του στον απόλυτο μυθικό προορισμό του Ομήρου, και τότε, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το ξεχωριστό νησί εισχωρεί στα συναισθήματά του, κάνοντάς τον να το λατρέψει όπως ακριβώς και ο ίδιος ο ποιητής.
Στο βορειοανατολικό τμήμα του, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ, υπάρχει ένα υπέροχο γραφικό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που ακούει στο όνομα Φρίκες και αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Πρόκειται για το λιμάνι στο οποίο η Θεά Αθηνά, θέλοντας να δώσει λύση στα βάσανα του Οδυσσέα, και παίρνοντας τη μορφή του αγαπητού φίλου του Μέντη, βασιλιά των Ταφίων νήσων, αράζει το πλοίο της, για να φτάσει στα ανάκτορα και να συμβουλέψει τον Τηλέμαχο για το τι έπρεπε να κάνει.
Το υπέροχο αυτό λιμάνι των Φρικών δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών κατά τον 16ο αιώνα, στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την φυσικότητά του λιμανιού για τις ανάγκες της αλιείας, καθώς και για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα. Οι Φρίκες δε, συνδέονται και με τη νεότερη ιστορία του νησιού, όπου κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από μια άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αντουανέτα" που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.
Στις μέρες μας, αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και διαθέτει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, χώρους ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, καλό φαγητό, κυρίως φρέσκο ψάρι, και συμπαθητικά μικρά καφέ δίπλα στο κύμα, ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας. Μάλιστα θεωρείται ως η απόλυτη αφετηρία για μικρές θαλάσσιες αποδράσεις στα βόρεια του νησιού, στις ατελείωτες άγριες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, τα λευκά βότσαλα και τους απόκρημνους κάθετους βράχους που σου κόβουν την ανάσα.
Το κύριο αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δυο πλευρές του λιμανιού, χωμένοι κυριολεκτικά στο πράσινο. Πολλοί είναι εκείνοι που τους παρομοιάζουν με κάστρο, ειδικά εκείνες τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες που περπατώντας στην προκυμαία τους βλέπουν ολόφωτους να σηματοδοτούν τα όρια του πανέμορφου αυτού χωριού.
 
 
Δίνη: Τα "τρέλα νερά" που θα έσωζαν την Αθήνα από τη λειψυδρία
 
 
Πετάμε πάνω από έναν τόπο ξεχωριστό. "Δίνη" (κατά τον Παυσανία) ή "Ανάβαλος" (στη σύγχρονη εποχή). Βρίσκεται κοντά στο Κιβέρι Αργολίδας.
Μία πηγή- τέρας με ασύλληπτες ποσότητες νερού που - παρότι αρδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της Αργολίδας - περισσεύουν και χύνονται βίαια σε μια τρελή "κούρσα" μέσα στη θάλασσα.
Λόγω των τεραστίων ποσοτήτων γλυκού (υφάλμυρου) νερού,  το 1990 έγιναν σκέψεις από την τότε Κυβέρνηση Μητσοτάκη  ώστε οι πηγές του Ανάβαλου να χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η Αθήνα.
Κατά τον Παυσανία, οι αρχαίοι Αργείοι έριχναν στις πηγές αυτές διακοσμημένα με χαλινάρια άλογα για να κατευνάσουν τον Ποσειδώνα.
Ακόμη όμως και σήμερα πολλοί γειτονικοί νομοί θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την πηγή - τέρας και να αρδεύσουν τους κάμπους τους. 


Παλιό Δραγαμέστο Ξηρομέρου: Ένα χωριό που θυμίζει Επανάσταση
 

Η ιστορία του επαναστατημένου Δραγαμέστου αρχίζει τον Μάιο του 1821 και μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις περιόδους. Η διαίρεση καθορίζεται από γεγονότα σχετικά με τις τύχες του ηρωικού Μεσολογγίου στην διάρκεια του Αγώνα. Η πρώτη περίοδος καλύπτει το διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης στην Δυτική Ελλάδα έως την απόκρουση της μεγάλης επίθεσης των Τούρκων κατά του Μεσολογγίου το βράδυ των Χριστουγέννων του 1822 (21 Μαΐου 1821-25 Δεκεμβρίου 1822). Η δεύτερη εκτείνεται από την επίθεση αυτή έως την πτώση του Μεσολογγίου (25 Δεκεμβρίου 1822-10 Απριλίου 1826). Η τρίτη και τελευταία περίοδος εκτείνεται από την έξοδο του Μεσολογγίου έως την υπογραφή της συνθήκης, με την οποία ιδρύθηκε το Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος, το οποίο περιλάμβανε και το Κάρλελι (1826-1832). Στην διάρκεια της δεύτερης περιόδου δημιουργήθηκαν στο Δραγαμέστο τα στρατόπεδα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Γεωργίου Καραΐσκάκη και στην διάρκεια της τρίτης περιόδου το στρατόπεδο του Richard Church.
 
 
Αγιάσος, το πολύχρωμο ορεινό στολίδι της Λέσβου
 

Η Αγιάσος, απέχει 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 460 μέτρων, στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος. - στο: travel.gr
 
 
Δρογκαράτη: Το σπήλαιο στην Κεφαλλονιά που προκαλεί δέος με την ομορφιά του -Φιλοξενεί συναυλίες 
 

Ένα επιβλητικό σπήλαιοανακαλύφθηκε πριν περίπου 300 χρόνια στα Χαλιωτάτα της Κεφαλλονιάς, κοντά στην Σάμη. - στο: bovary.gr
 
 
Από την αξίνα στα τρακτέρ. Η σχολή που έβαλε τους αγρότες στα θρανία και έσωσε την Ελλάδα από την πείνα
 
 
Η Αβερώφειος ήταν όχι μόνο η σπουδαιότερη γεωργική σχολή της Ελλάδας, αλλά και ένα σημαντικό ερευνητικό ίδρυμα. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μέγαρο Σερπιέρη
 

Ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στη γωνία των οδών Εδουάρδου Λω και Πανεπιστήμιου 23. - στο: athensvoice.gr
 
 
Σφαγή στο Μι Λάι: Καταστρέψτε ό,τι περπατά, σέρνεται ή φωνάζει 
 
 
«Πυραμίδα ο άνθρωπος. Στη βάση του το κτήνος, στην κορφή ο θεός. Χρέος μας η ανηφόρα» είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης και μια μέρα σαν σήμερα (16 Μαρτίου) το 1968 σε μια αγροτική περιοχή του Βιετνάμ το ανθρώπινο είδος πέρασε κάτω από τη βάση της πυραμίδας. Η «σφαγή στο Μι Λάι» όπως έγινε γνωστή είναι ένα ακόμα έγκλημα χωρίς τιμωρία. - στο: janus.gr
 

Υπάρχουν περισσότερες πόρτες ή ρόδες στον κόσμο;
 

Χιλιάδες χρήστες του Twitter προσπαθούν εδώ και μέρες να απαντήσουν σε αυτό το αφελές ερώτημα, που για κάποιον λόγο έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο debate. - στο: news247.gr


To σκληρό τέλος του Aldo Moro στα χέρια των Ερυθρών Ταξιαρχιών
 
 
Η ομηρία του Ιταλού Πρωθυπουργού κράτησε 55 μέρες. Η τραγική της κατάληξη, όμως, σκεπάζει σαν φάντασμα μέχρι σήμερα τη γειτονική χώρα. - στο: oneman.gr
 
 
Πόσο καλά γνωρίζετε ελληνικές παροιμίες: “Αντί για λαγό έβγαλε αρκούδα”; “Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρωδιά…”
 



Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου