Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η ζωή του πιο μοναχικού ανθρώπου στον κόσμο


Αποκαλείται επίσης και ο "Άνθρωπος της Τρύπας".
 
 
 
Από το κυνήγι και τις καλύβες, στα αυτοκίνητα και τα μετρητά, αν κοιτάξουμε πίσω μας στην ιστορία, θα δούμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως ανθρώπινη φυλή. Βέβαια, αυτός ο δρόμος δεν τελειώνει ποτέ, αλλά θα μπορούσαμε, οι σημερινοί άνθρωποι, να ζήσουμε όπως οι πρόγονοί μας;

Φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο.
 
Υπάρχουν όμως ακόμα κάποιες ελάχιστες φυλές που και αυτές χάνονται, που έζησαν όλα αυτά τα χρόνια απομονωμένες, και εξακολουθούν να κάνουν τη ζωή του παρελθόντος.

Μια τέτοια είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που είναι το τελευταίο μέλος της φυλής του. Το όνομα αυτού του ανθρώπου, η φυλή του και η γλώσσα που μιλά είναι άγνωστα. Ζει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ανήκε σε μια φυλή με συνολικά έξι μέλη, πέντε από τα οποία σκοτώθηκαν όταν τους επιτέθηκαν μια ομάδα αγροτών πριν από 25 χρόνια. Από τότε, αυτός ο άνθρωπος -τώρα γύρω στα 50 του- έζησε μια μοναχική ζωή στα δάση του Αμαζονίου, τρώγοντας χοίρους, πιθήκους, πουλιά και φυτά.
 
Μια εγκαταλειμμένη καλύβα που ονομάζεται "Maloca"

Ο άνθρωπος αυτός ανακαλύφθηκε το 1996 και ονομάστηκε ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου. Έκτοτε, τον παρακολουθεί ένα όργανο της κυβέρνησης της Βραζιλίας, το FUNAI, για να αποδείξει την ύπαρξή του και να ανανεώσει την εντολή περιορισμού της γης στην οποία περιφέρεται. Μέχρι το 1998, ήταν διαθέσιμη μόνο μία θολή φωτογραφία του, η οποία τραβήχτηκε από έναν σκηνοθέτη και συμπεριλήφθηκε για λίγο στο ντοκιμαντέρ του Corumbiar.

Πρόσφατα, το FUNAI κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον άνθρωπο ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις απειλές των ανθρώπων που ζουν απομονωμένοι στην Βραζιλία -το οποίο έγινε γρήγορα viral.

Ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Όταν το 2005, μια ομάδα του FUNAI προσπάθησαν να τον πλησιάσουν φιλικά, έριξε ένα βέλος σε ένα από τα μέλη της ομάδας και του τρύπησε τον πνεύμονα. Βλέποντας τι συνέβη στη φυλή του στο παρελθόν, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι θεωρεί τον έξω κόσμο επικίνδυνο και προτιμάει να μείνει μόνος του.

Το 2009, όταν αποκαλύφθηκαν οι εικόνες του σπιτιού του, του δόθηκε το παρατσούκλι ο "Άνθρωπος της Τρύπας". Τα μέλη της ομάδας ανακάλυψαν τις εγκαταλειμμένες καλύβες του όπου, μέσα σε καθεμία από αυτές, υπήρχε ένας λάκκος. Αρχικά, πίστεψαν ότι έσκαψε αυτές τις τρύπες, βάθους 6,5 ποδιών, για να παγιδεύσει ζώα ή και να κρυφτεί. Αργότερα όμως, κάποιοι παρατηρητές υπέθεσαν ότι μπορεί να έχουν πνευματική σημασία για τη φυλή του.
 
Μια τρύπα βάθους 6 ποδιών που έσκαψε ο "πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο"
 
Η ψάθινη καλύβα του είχε εργαλεία όπως ξύλινα δόρατα, μπαστούνια από μπαμπού, πυρσούς από ρητίνη και βέλη. Είχε επίσης φτιάξει κήπους σε όλο το δάσος όπου καλλιεργούσε μπανάνες, καλαμπόκι, παπάγια και κασάβα (ξυλώδης θάμνος που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική, καλλιεργείται ευρέως ως ετήσια καλλιέργεια στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές για την εδώδιμη αμυλούχα κονδυλώδη ρίζα, μια σημαντική πηγή υδατανθράκων. Η κασάβα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τροφίμων υδατανθράκων στις τροπικές περιοχές, μετά το ρύζι και τον αραβόσιτο).
 
Μετά το περιστατικό του 2005, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να σεβαστεί την επιθυμία του για ιδιωτικότητα και να προστατεύσει την επικράτειά του, ώστε να μπορεί να ζήσει ειρηνικά. Η τότε επικράτειά του των 31 τετ. μιλίων, κηρύχθηκε απαγορευμένη για παραβίαση και ανάπτυξη, αργότερα επεκτάθηκε κατά 11,5 τετ. μίλια εκτάρια. Έκτοτε, αν και ο ίδιος αποφεύγει περαιτέρω άμεση επαφή με άλλους, ο Άνθρωπος της Τρύπας γνωρίζει ότι παρακολουθείται από ξένους. Περιστασιακά, η FUNAI του αφήνει δώρα, όπως εργαλεία και σπόρους, και έτσι "δημιουργείται ένα επίπεδο εμπιστοσύνης". Μερικές φορές, ο ίδιος ειδοποιεί με σήματα τις ομάδες των παρατηρητών ώστε να αποφύγουν τις παγίδες που έχει σκάψει, είτε ως άμυνα, είτε για να παγιδεύσει ζώα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στη γη. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που καλοβλέπουν αυτά τα εδάφη και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που τα πλάνα που τραβήχτηκαν από την ομάδα του FUNAI έχουν τόση σημασία, καθώς πρέπει "να συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι αυτός ο άνθρωπος υπάρχει".
 
 
από: medium.com

Ενημέρωση 29 Αυγούστου 2022 

Σύμφωνα με μια είδηση, στις 23 Αυγούστου, βρέθηκε η σορός του άντρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου