Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Το Σπίτι του Σαλιγκαριού σε μια πόλη στην Δανία

 
Ένας Δανός ψαράς πέρασε 25 χρόνια καλύπτοντας σχεδόν κάθε εκατοστό του σπιτιού του με δεκάδες χιλιάδες κοχύλια ως δώρο στη σύζυγό του.
 
 

Το Sneglehuset, που βρίσκεται στο ψαροχώρι Thyborøn στην χερσόνησο της Γιουτλάνδης στην Δανία, είναι ένα σπίτι διακοσμημένο με κοχύλια. Δε μιλάμε όμως για μερικά μπολ με κοχύλια ή κοχύλια κρεμασμένα στους τοίχους. Τα πάντα, μέσα και γύρω από αυτό το σπίτι, είναι καλυμμένα με κοχύλια.
 
 
Ο Alfred Pedersen (φωτογραφία πάνω) ήταν ψαράς, αλλά του άρεσε να ασχολείται και με διάφορες δημιουργίες. Η ιδέα για το Sneglehuset του ήρθε όταν ζούσε σε ένα αγροτόσπιτο που είχε σε ένα άλλο μέρος. Ο κήπος του αγροκτήματος ήταν πολύ ανοιχτός και επομένως τα λουλούδια δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν αμέσως γύρω του. Έτσι αποφάσισε και έχτισε έναν τοίχο γύρω από το μέρος όπου ήθελε τον κήπο. Επειδή όμως δεν πίστευε ότι ο τοίχος ήταν πολύ όμορφος, άρχισε να τον διακοσμεί με κοχύλια, τα οποία αργότερα έγιναν πηγή έμπνευσης για τον Sneglehuset. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Alfred μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στο Thyborøn, όπου είχαν ένα οικόπεδο. Η σύζυγός του όμως δεν ήταν χαρούμενη γι' αυτό. Για να χαροποιήσει, ο Alfred της υποσχέθηκε ότι θα της έφτιαχνε ένα σπίτι που δε θα έμοιαζε με κανένα άλλο και για το οποίο κόσμος πολύς θα ταξίδευε από την γύρω περιοχή, αλλά και από μακριά, για να το δει. Έτσι, ξεκίνησε να χτίζει και να διακοσμεί το σπίτι το 1949, και σταμάτησε μετά από 25 χρόνια, όταν πλέον αυτό ολοκληρώθηκε στη σημερινή του μορφή.
 
 
Τα κοχύλια είναι διατεταγμένα σε περίπλοκα σχέδια που εκτείνονται στην αυλή. Τα σχέδια ποικίλουν, από σπείρες και λουλούδια, μέχρι καρδιές και αψίδες. Σε έναν εξωτερικό τοίχο, ο Alfred δημιούργησε το μωσαϊκό μιας γοργόνας, ενώ, μια σειρά από μεγάλα κοχύλια με κόγχες περιβάλλουν την κορυφή του φράχτη που περιβάλλει την ιδιοκτησία. Εκτός από τα κοχύλια, το Sneglehuset φιλοξενεί και μια μεγάλη συλλογή από πλοία σε μπουκάλια.
 
 
Το 2019, το Sneglehuset αγοράστηκε από δύο γείτονες, που όλα αυτά τα χρόνια τους άρεσε να το βλέπουν.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου