Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 353 (-6)


Κάτι θα του 'χουν ξεχ€σει του ανθρώπου, τον συμπονώ! 😡
 
 

Κήποι. Το μικρό Ζαγοροχώρι με τα τρία πέτρινα γεφύρια...
 

Οι Κήποι, χτισμένοι επάνω σε βραχώδη λόφο, αποτελούν ένα από τα περίπου 45 χωριά του Ζαγορίου. Βρίσκονται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο συγκριτικά χαμηλότερο από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, περίπου 800 μέτρων.


Εντυπωσιακή πτήση πάνω από την κορυφή του Αγίου Όρους 
 

Η κορυφή του όρους Άθωνα βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 2033 μ.. Αυτή η «Αγία Κορυφή», η οποία τακτικά ενδύεται με λαμπρό χιόνι, που άλλοτε αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου και άλλοτε κρύβεται υπό την νεφέλη, ήταν προορισμένη να γίνει «Όρος του φωτός»· διότι η αρχαία λέξις «αίθων» σημαίνει: πυρώδης, αναλαμπών, αστράπτων.
Η κορυφή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των αγιορειτών. Βλέπουν αυτό το όρος σαν τον άξονα του κόσμου, που ενώνει τον ουρανό και τη γη, σαν το στύλο διά του οποίου οι προσευχές τους ανεβαίνουν προς το Θεό. Αναρίθμητες εικόνες ή χαλκογραφίες δείχνουν την Παναγία στον ουρανό, πάνω από τη χιονισμένη κορυφή του Άθωνος, που εξαπλώνει στον κόσμο το Μαφορίον της, την «αγίαν Σκέπην» της προσευχής της. Εκεί επίσης, κατά μια αρχαία και αδιάρρηκτη παράδοση, οι μοναχοί ανεβαίνουν μερικές φορές για ένα προσωπικό προσκύνημα, για να προσευχηθούν πλησιέστερα προς τον ουρανό και για να λάβουν από το Θεό μια πληροφορία για τις αποφασιστικές στιγμές της ζωής τους.
Στην κορυφή είναι κτισμένος ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός κτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Ναό, ένα πραγματικό θαύμα στα 2033 μ, κτισμένο από πέτρα που δένει αρμονικά με το περιβάλλον.  Ο Ναός πανηγυρίζει για το Άγιον Όρος στις 19 Αυγούστου!
 
 
Η τεχνητή λίμνη Αώου στα χρώματα του Φθινοπώρου
 

Η Λίμνη Αώου ή Λίμνη Πηγών Αώου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο. Βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η έκτασή της είναι 11,5 χλμ2, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1991. Η λίμνη και η παραλίμνια περιοχή, εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.). Σκοπός κατασκευής του έργου, είναι η εκμετάλλευση μέρους του νερού από τις πηγές του ποταμού Αώου, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο έχει αυξήσει τη μέση παραγωγή υδροηλεκτρικού δυναμικού της Ελλάδας κατά 7%.Η λίμνη του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (Υ.Η.Σ) Πηγών Αώου, κατασκευάστηκε σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία να προκαλεί ρύπανση των νερών. Από τα νερά της λίμνης, υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης του Οροπεδίου Πολιτσών, όπου οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
 
 
Μαυροσουβάλα. Το "νέο" εκπληκτικό αξιοθέατο που δημιούργησε η φύση και αλλάζει τον χάρτη της Αττικής 
 

Η φύση όμως, που τόσο έχουμε πληγώσει όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά η βαθιά πληγωμένη Αττική γη, δεν σταματά να μας εκπλήσσει, να γιατρεύει τις πληγές της και παράλληλα να δημιουργεί νέους επίγειους παράδεισους για τους κατοίκους της και τους εκατομμύρια επισκέπτες της.
Έναν τέτοιο επίγειο παράδεισο (νέο τον ονομάζουμε εμείς μιας και μέχρι σήμερα παρέμενε εντελώς άγνωστος για τους περισσότερους) ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε. Ίσως στην ομορφότερη ανακάλυψη που έχουμε κάνει αυτά τα σχεδόν 7 χρόνια που ταξιδεύουμε, ανακαλύπτουμε και σας παρουσιάζουμε μέσα από το κανάλι μας στο YouTube.
Η Λίμνη Μαυροσουβάλας (εδώ στο Google Maps) είναι ένας κυριολεκτικά επίγειος παράδεισος που απέχει μόλις 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας ανήκει στον Δήμο Ωρωπού και στην Περιφέρεια Αττικής.
Μια πραγματικά εκπληκτικού φυσικού κάλλους μικρή φυσική λίμνη (η μία από τις δύο φυσικές λίμνες της Αττικής μαζί με αυτή της Βουλιαγμένης) που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί Αλπικής ομορφιάς, αλλάζει κυριολεκτικά τον χάρτη της Αττικής, καθώς προστίθεται ως ένα ακόμα αξιοθέατο και προορισμός.
 
 
Η τοιχογραφία του Apset με τον ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου στη Νέα Κίο
 
 
Από το καλοκαίρι, στην πλατεία της Νέα Κίου υπάρχει η νέα τοιχογραφία του street artist Apset που υλοποίησε έπειτα από πρόσκληση της Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου Άργους Μυκηνών, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Από τα αριστερά προς τα δεξιά εξιστορείται μια πορεία από το διωγμό και το ολοκαύτωμα στην εύρεση νέου τόπου και τη μετοίκηση και ευημερία σε αυτόν.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ονειρεύεται την Κίο, τον τόπο που γεννήθηκε, εμπνέεται και οραματίζεται το ρεμπέτικο τραγούδι.
Στο βάθος, καταστροφή και διωγμός. Δυο κορίτσια οδεύουν προς το μέλλον αφήνοντας το παρελθόν τους πίσω. Κόσμος στις βάρκες.
Πουλιά δείχνουν τον δρόμο μέχρι την Νέα -πια- Κίο.
Η εξέδρα σημείο αναφοράς της Νέα Κίου.
Η εγγονή πια του μικρού κοριτσιού, που άφησε πίσω της την Κίο, σύμβολο της αισιοδοξίας και της νέας πραγματικότητας, ατενίζει το μέλλον. - στο: athensvoice.gr

 
Τρεις φθινοπωρινές στάσεις στην Ήπειρο – Παραδοσιακοί οικισμοί, χαράδρες, μυθικά μονοπάτια
 
Οι πύργοι της Αστράκας ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από το Πάπιγκο
 
Καθώς προχωράμε για τα καλά στο Φθινόπωρο, η σκέψη μας παραμένει στις εξορμήσεις και μετά από την πληθώρα των παραλιών, η ματιά μας πηγαίνει στα ορεινά. Τα πρωτοβρόχια εξάλλου, έχουν άλλη μαγεία, αν τα συναντάς περπατώντας σε ένα μονοπάτι στη χαράδρα του Βίκου, ή κάνοντας μία βόλτα στα πετρόχτιστα χωριά των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου. - στο: travel.gr
 
 
Το «πείραμα Κέντλερ»
 

Ο Γερμανός ψυχολόγος που επί 30 χρόνια έδινε σε παιδόφιλους την κηδεμονία άστεγων παιδιών. Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις μετά το θάνατό του.
Ο Χέλμουτ Κέντλερ υπήρξε από τους διασημότερους Γερμανούς ψυχολόγους της γενιάς του. Πρωτοπόρος στον τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων, ομοφυλόφιλος πατέρας, με ανατρεπτικές ιδέες. Μία από τις θεωρίες που υποστήριζε με σθένος έλεγε ότι οι άντρες με παιδοφιλικές τάσεις είναι οι ιδανικοί ανάδοχοι γονείς για παιδιά χωρίς οικογένεια. - στο: mixanitouxronou.gr


Νάβις: Ο τελευταίος βασιλιάς της Σπάρτης βασάνιζε κόσμο μ' ένα "ρομπότ"
 

 
Ο τελευταίος βασιλιάς της Σπάρτης που είχε στα χέρια του πραγματική πολιτική εξουσία ήταν ο Νάβις, ο οποίος κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 207 π.Χ., δολοφονώντας τον βασιλιά Πέλοπα. Μάλιστα, για να νομιμοποιήσει την εξουσία του ισχυριζόταν ότι ήταν μακρινός απόγονος του Δημάρατου, σημαντικού βασιλιά της πόλης που έζησε πολλούς αιώνες νωρίτερα.
Από την αρχαιότητα, η φήμη του Νάβις ήταν αυτή ενός εξαιρετικά σκληρού και σαδιστή τυράννου. Είναι πιθανότατα πιο διαβόητος σήμερα επειδή υποτίθεται ότι κατασκεύασε ένα τρομακτικό “ρομπότ” βασανιστηρίων, γνωστό σαν “Απήγα”, το όνομα που είχε και η σύζυγός του. Με αυτό εκβίαζε και βασάνιζε ανθρώπους, μέχρι να του δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα. - στο: news247.gr
 

Το Όργιο με τα Κάστανα: Τη βραδιά που ο πάπας και ιερείς έγιναν ένα με τις πόρνες και ξεφάντωσαν μέχρι το πρωί
 

Πολλοί το έχουν διαβάσει κι ακόμα πιο πολλοί το έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους: Το Όργιο με τα Κάστανα. Ήταν η βραδιά που ο πάπας της Ρώμης και ιερείς έγιναν ένα με τις πόρνες και ξεφάντωσαν, αφήνωντας για λίγο στην άκρη τις διδαχές της Αγίας Γραφής και τον μισογυνισμό τους... - στο: ethnos.gr
 
 
Ένας δωρεάν, διαδραστικός χάρτης με 200.000 γαλαξίες
 

Ένας χάρτης που δημιουργήθηκε από αστρονόμους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins περιέχει δεδομένα που εξάχθηκαν για δύο δεκαετίες από το Sloan Digital Sky Survey Ο διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στο κοινό να δει δεδομένα που ήταν προσβάσιμα μόνο σε επιστήμονες.
Απεικονίζει την πραγματική θέση και τα πραγματικά χρώματα 200.000 γαλαξιών, και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, απ όπου μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν.
Για όσους ενδιαφέρονται, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημοσίευσε ένα βίντεο για τον χάρτη στο YouTube. - στο: iguru.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
(βάλτε ήχο... 😂)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου