Ένα από τα πιο επικίνδυνα και τολμηρά κόλπα που μπορεί να επιχειρήσει ένας μάγος είναι το περίφημο πιάσιμο της σφαίρας.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο κόλπο, αλλά συνήθως, ο μάγος δείχνει ένα παλιό, εμπροσθογεμή όπλο που γεμίζει με πυρίτιδα από την κάννη. Ρίχνει μια σφαίρα στην κάννη και, με ένα ραβδί, σπρώχνει την σφαίρα στην πυρίτιδα. Στη συνέχεια, δίνει το όπλο σε έναν βοηθό -ή σε κάποιον από το κοινό- και τον προσκαλεί να τον πυροβολήσει. Ο βοηθός το κάνει, αλλά, αντί ο μάγος να πέσει νεκρός, πιάνει την σφαίρα με το χέρι του ή την βγάζει -δραματικά- από τα δόντια του.
Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε όπλο, το τρικ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλοί μάγοι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να πιάσουν την σφαίρα. Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα περιστατικά καλλιτέχνη που σκοτώθηκε ενώ εκτελούσε το κόλπο είναι αυτό του Chung Ling Soo, ο οποίος σκοτώθηκε στο Λονδίνο πάνω στη σκηνή όταν, το 1918, το όπλο δυσλειτουργούσε.
Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε όπλο, το τρικ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλοί μάγοι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να πιάσουν την σφαίρα. Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα περιστατικά καλλιτέχνη που σκοτώθηκε ενώ εκτελούσε το κόλπο είναι αυτό του Chung Ling Soo, ο οποίος σκοτώθηκε στο Λονδίνο πάνω στη σκηνή όταν, το 1918, το όπλο δυσλειτουργούσε.
Παρά το όνομά του, ο Chung Ling Soo δεν ήταν Κινέζος, αλλά Αμερικανός από Σκωτσέζους γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν William Ellsworth Robinson. Ο πατέρας του εργαζόταν σε περιοδεύοντα σόου, κάνοντας υπνωτισμό, μιμήσεις, εγγαστριμυθία και μαγικά κόλπα, τα οποία δίδαξε στον γιο του.
Ο Robinson έδωσε την πρώτη του παράσταση στα 14 του και, λίγο αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά. Αρχικά εμφανιζόταν με το όνομα "Robinson, the Man of Mystery" (ο Άνθρωπος του Μυστηρίου), αλλά αργότερα υιοθέτησε το "Achmed Ben Ali", το οποίο έμοιαζε πολύ με το καλλιτεχνικό όνομα του Γερμανού μάγου Max Auzinger, το οποίο ήταν "Ben Ali Bey". Στην πραγματικότητα, ο Robinson είχε αντιγράψει όχι μόνο το όνομα αλλά και τα κόλπα του, αλλά, μιας και ο Auzinger δεν έκανε ποτέ περιοδεία στις ΗΠΑ, εκείνη την εποχή, η ομοιότητα πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη.
Το 1898, ο Κινέζος μάγος Ching Ling Foo άρχισε να περιοδεύει στις ΗΠΑ, όπου εξέπληξε το κοινό βγάζοντας κοντάρια μήκους 4,5 μέτρων από το στόμα του και αποκεφαλίζοντας τους βοηθούς του οι οποίοι, έπειτα, περπατούσαν στη σκηνή ακέφαλοι. Ένα από τα πιο γνωστά κόλπα του ήταν να εμφανίζει ένα τεράστιο μπολ με νερό από ένα άδειο πανί και μετά να βγάζει ένα μικρό παιδί από το μπολ. Για να αυξήσει τη δημοσιότητα για τις παραστάσεις του, ο Foo πρόσφερε το έπαθλο των 1.000 δολαρίων σε όποιον μπορούσε να αντιγράψει με επιτυχία αυτό το τρικ. Ο Robinson ισχυρίστηκε ότι είχε καταλάβει πώς λειτουργούσε το κόλπο και ο Foo, φοβούμενος ότι ο Robinson θα το αποκάλυπτε, απέσυρε την πρόκληση και αρνήθηκε να τον συναντήσει, κάτι που αναστάτωσε τον Robinson.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Robinson άκουσε ότι κάποιος μάνατζερ αναζητούσε έναν Κινέζο μάγο για να εμφανιστεί στο Παρίσι. Τότε δημιούργησε μια νέα ταυτότητα για τον εαυτό του, έβαλε κινέζικα ρούχα, ξύρισε το πρόσωπό του και έκανε τα μαλλιά του ουρά. Άρχισε να αυτοαποκαλείται Chung Ling Soo -μια παραλλαγή του ονόματος του Ching Ling Foo. Ισχυρίστηκε ότι ήταν γιος Σκωτσέζου ιεραπόστολου που είχε παντρευτεί μια Καντονέζα. Είπε ότι έμεινε ορφανός στα 13 του και ότι τον μεγάλωσε ένας Κινέζος μάγος, ο οποίος του δίδαξε τα μυστικά των κινεζικών κόλπων. Όσο βρισκόταν στη σκηνή δε μίλησε ποτέ, ισχυριζόμενος ότι δε μιλούσε αγγλικά, και, όταν μιλούσε σε δημοσιογράφους, χρησιμοποιούσε πάντα διερμηνέα. Ως βοηθός του εμφανιζόταν μια Αμερικανίδα, η οποία μεταμφιέστηκε επίσης στην Κινέζα σύζυγό του, την Suee Seen.
Η νέα περσόνα του Robinson έκανε επιτυχία, έγινε γρήγορα δημοφιλής μάγος στην Ευρώπη και, τελικά, έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ερμηνευτές των βαριετέ.
Τον Ιανουάριο του 1905, οι δύο μάγοι εμφανιζόντουσαν ταυτόχρονα στο Λονδίνο -ο Soo στον Ιππόδρομο και ο Foo στο Empire Theatre. Ο Foo γνώριζε ότι, στην πραγματικότητα, ο Soo ήταν ο Robinson και ότι είχε αντιγράψει σχεδόν ολόκληρη την παράστασή του. Μπουχτισμένος από τον απατεώνα, ο Foo ανακοίνωσε ότι θα αντιγράψει τουλάχιστον τα μισά κόλπα του Soo για να αποδείξει ότι εκείνος ήταν ο πραγματικός "Πρωτότυπος Κινέζος Ταχυδακτυλουργός". Όμως ο Τύπος δεν ενδιαφέρθηκε για την πραγματική ταυτότητα του Soo. Η παράστασή του ήταν τόσο καλή όσο και η πρωτότυπη, και για τα ταμπλόιντ, αυτό ήταν το μόνο που είχε σημασία. Υπομένοντας τη δημόσια ταπείνωση, ο Foo απέσυρε την πρόκληση.
Το πιο διάσημο κόλπο του Soo, το οποίο έκλεψε από τον Foo και αντέγραψε σχεδόν μέχρι τελειότητας, ήταν το "Condemned to Death by the Boxers" (Καταδικασμένος σε Θάνατο από τους Μπόξερ). Σε αυτό το κόλπο, οι βοηθοί του Soo εμφανιζόντουσαν στη σκηνή ντυμένοι ως μέλη της κινεζικής μυστικής εταιρείας που είναι γνωστή ως Yihequan, ("Εταιρεία Δικαίου και Αρμονίας"), ή, όπως τους αποκαλούσαν οι Άγγλοι, "Boxers" (πυγμάχοι). Πολλά μέλη του κοινού κλήθηκαν στη σκηνή για να πυροβολήσουν τον μάγο με ένα εμπροσθογεμή όπλο. Το όπλο όντως πυροβόλησε τον Soo, ο οποίος φάνηκε να πιάνει τη σφαίρα στον αέρα και να την ρίχνει σε ένα πιάτο. Ένα μέλος του κοινού επιθεωρούσε τη σφαίρα και δήλωσε ότι ήταν η ίδια που είχε βάλει στο όπλο. Στην πραγματικότητα, η σημαδεμένη σφαίρα δεν μπήκε ποτέ στο όπλο, αλλά γλίστρησε στην παλάμη του Soo. Αυτή που μπήκε στην κάννη ήταν ένα αντίγραφο. Επίσης, το όπλο ήταν ειδικά κατασκευασμένο για να έχει δύο θαλάμους, έναν που ήταν γεμάτος και έναν άδειο από κάτω, ο οποίος αναφλεγόταν.
Στις 23 Μαρτίου του 1918, ενώ εμφανιζόταν στο Wood Green Empire στο Λονδίνο, το τροποποιημένο όπλο του Soo πυροδότησε λάθος και η σφαίρα τον βρήκε στον πνεύμονα. Έπεσε στο έδαφος και, μιλώντας δημόσια στα αγγλικά για πρώτη φορά απ' όταν υιοθέτησε την περσόνα του Κινέζου μάγου, αναφώνησε, "Θεέ μου. Κάτι έγινε. Ρίξτε τις κουρτίνες". Πέθανε την επόμενη μέρα.
Μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε η πραγματική του ταυτότητα. Αν και πολλοί επαγγελματίες μάγοι το γνώριζαν ήδη, το κοινό σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι δεν ήταν Κινέζος. Ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Soo, ο μάγος Will Goldston σχολίασε σε μια συνέντευξη ότι το κοινό δεν αμφισβήτησε την ταυτότητά του επειδή "πάντα παρουσίαζε στο κοινό αυτό που του άρεσε και όχι αυτό που θα μπορούσε να προτιμήσει".
Το βιβλίο του Christopher Priest "The Prestige", και η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Κρίστοφερ Νόλαν το 2006 -με τους Χιού Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους-, είναι εμπνευσμένα από τον ανταγωνισμό μεταξύ των Soo και Foo. Στην ταινία, ο Soo είναι ένας χαρακτήρας (τον υποδύεται ο κινεζικής καταγωγής ηθοποιός Chao Li Chi) που εμφανίζει ένα μεγάλο μπολ με νερό από ένα πανί -ένα κόλπο που έγινε διάσημο από τον Foo. Δυστυχώς για τον Νόλαν, έπεσε και αυτός θύμα του απατεώνα καθώς, απέδωσε το κόλπο στον Soo και όχι σε αυτόν που το πρωτοπαρουσίασε, τον Foo.
από: amusing planet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου