Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Γιατί οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακή τύχη;

 
Σε όσους αρέσουν οι γάτες ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούν, αλλά η εμμονή της πεποίθησης ότι οι μαύρες γάτες είναι κατά κάποιο τρόπο κακή τύχη κρατάει εδώ και αιώνες.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια της ακμής της αιγυπτιακής κυριαρχίας -γύρω στο 3000 π.Χ.-, όλες οι γάτες τιμούνταν και λατρεύονταν -αν κάποιος σκότωνε μια γάτα διέπραττε βαρύτατο έγκλημα- αλλά η άνοδος της μαγείας στην Ευρώπη τις έβαλε σε μπελάδες.

Το μαύρο δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ράτσες (στην πραγματικότητα, η Cat Fanciers' Association αναφέρει το "μονό μαύρο" ως χρωματική επιλογή για 22 ράτσες), η ράτσα Bombay είναι πιθανότατα το είδος της γάτας που έχουμε στο μυαλό μας ως την κλασική μαύρη γάτα. Οι περισσότερες μαύρες γάτες έχουν χρυσοκίτρινα μάτια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστική ουσία μελανίνης στο σώμα τους. Και παρόλο που οι ολόμαυρες γάτες μπορεί να είναι είτε αρσενικές είτε θηλυκές, οι αρσενικές είναι ελαφρώς περισσότερες.

Οι μαύρες γάτες εμφανίζονται σε όλα τα είδη λαογραφίας, και παρόλο που μεγάλο μέρος του μύθου τους στην πραγματικότητα είναι προς τη θετική πλευρά, η δυτική παράδοση τις έχει συνδέσει με την κακή τύχη.

Κακή τύχη για τις μαύρες γάτες
Φαίνεται ότι οι μαύρες γάτες είναι κακή τύχη χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς και γιατί συνδέθηκαν τον Μεσαίωνα με τον Διάβολο, αλλά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Μαύρου Θανάτου γύρω στο 1348, η πεποίθηση ήταν τόσο επίμονη που μάζεψαν και σκότωσαν πάρα πολλές. Κατά ειρωνικό τρόπο, η θανάτωσή τους, απλά επιδείνωσε την πανώλη, η οποία εξαπλωνόταν συχνά εξαιτίας των τρωκτικών.

Τον 16ο αιώνα, καθώς άρχισε να διαδίδεται η φήμη της διαβολικής μαγείας σε όλη την Ευρώπη, οι γάτες -ιδιαίτερα οι μαύρες- βρέθηκαν μπλεγμένες στο κυνήγι των μαγισσών, απλώς και μόνο επειδή πολλές υποτιθέμενες μάγισσες είχαν για συντροφιά τους γάτες και διαδόθηκε η πεποίθηση ότι οι μάγισσες μπορούσαν να μετατραπούν σε -συνήθως μαύρες- γάτες.

Οι μαύρες γάτες στην λαογραφία
 

Η σκωτσέζικη λαογραφία περιλαμβάνει μια νεράιδα γνωστή ως Cat Sìth, μια γιγάντια μαύρη γάτα (με μια μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος της) που πιστεύεται ότι είχε την ικανότητα να κλέψει την ψυχή ενός νεκρού πριν προλάβουν να την διεκδικήσουν οι θεοί. Αυτή η πεποίθηση οδήγησε στη δημιουργία ρολογιών νύχτας και ημέρας, τα επονομαζόμενα "Late Wake", για τη φύλαξη των σορών λίγο πριν από την ταφή. Επίσης, για να τρομάξουν τους πιθανούς κλέφτες ψυχών, οι Σκωτσέζοι χρησιμοποίησαν μεθόδους όπως "η χρήση γατόχορτου" και "να πηδάς πολύ".

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου οι γάτες εξακολουθούν να θεωρούνται κακή τύχη, είναι πολύ κακός οιωνός όταν μια μαύρη γάτα διασχίζει έναν δρόμο. Ωστόσο, στην Γερμανία έχουν ελαφρύνει κάπως αυτό το μύθο καθώς πιστεύουν ότι μια γάτα που περνάει τον δρόμο από δεξιά προς τα αριστερά είναι άσχημα νέα, ενώ μια που κινείται από αριστερά προς τα δεξιά είναι καλά νέα.

Τον μύθο για τον όταν κάποιος διασταυρώσει μια γάτα τον πιστεύουν και οι δεισιδαίμονες τζογαδόροι, οι οποίοι, αν πηγαίνουν να παίξουν και συναντήσουν μια γάτα, γυρνούν πίσω. Το ίδιο συνέβαινε και με ορισμένους πειρατές που πίστευαν ότι αν μια μαύρη γάτα κινούνταν προς το μέρος τους ήταν κακή τύχη, αλλά όταν αυτήν απομακρυνόταν ήταν καλά νέα. Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι, αν μια μαύρη γάτα περπατήσει σε ένα πλοίο και μετά φύγει, το πλοίο θα βυθιστεί στο επόμενο ταξίδι του.

Οι μαύρες γάτες ως καλή τύχη
Σε ορισμένα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας, σε ορισμένους θρύλους, οι μαύρες γάτες είναι καλή τύχη. Για παράδειγμα, στα Midlands, η πίστη στη δύναμη των μαύρων γατών είναι τόσο ισχυρή που εξακολουθούν να δίνονται ως δώρα σε νύφες και θεωρούνται ευλογία για τον γάμο.
 
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ορισμένους ακόμη ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Υπάρχουν ναυτικοί που πιστεύουν στη δύναμη της καλής τύχης της μαύρης γάτας. Μερικοί ψαράδες έχουν τέτοιες γάτες στο πλοίο, ενώ, για διπλή δόση τύχης, οι σύζυγοί τους έχουν μαύρη γάτα στο σπίτι.

Επίσης, οι Ιάπωνες τιμούν τις μαύρες γάτες ως σύμβολα καλής τύχης και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τις ανύπαντρες γυναίκες, καθώς η ύπαρξη μιας μαύρης γάτας πιστεύεται ότι δελεάζει πολλούς εκλεκτούς μνηστήρες. Στη Ρωσία, όλες οι γάτες θεωρούνται τυχερές.

Η ιταλική Ημέρα της Μαύρης Γάτας
 

Στην Ιταλία, κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, τιμάται η Ημέρα τη Μαύρης Γάτας, μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος (AIDAA), που έχει ως σκοπό, μέσω διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, να αλλάξουν τις αντιλήψεις αιώνων και να πείσουν τους Ιταλούς που πιστεύουν ακόμη σε προκαταλήψεις.

Σύμφωνα με την Ένωση, κάθε χρόνο στην Ιταλία, σκοτώνονται περί τις 60.000 μαύρες γάτες, ενώ αρκετές πέφτουν θύματα σατανιστικών τελετών. Επιπλέον, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των φιλόζωων και δεν γίνονται εύκολα δεκτές ως ζώα συντροφιάς.

Η 17η Νοεμβρίου επελέγη ως ημέρα του εορτασμού, επειδή πέφτει κοντά στο Χάλογουιν και ο αριθμός 17 θεωρείται γρουσούζικος για τους Ιταλούς. Η προκατάληψη ανάγεται στην Ρωμαϊκή εποχή, όταν ο αριθμός 17 γραφόταν XVII και ο οποίος, αν αναγραμματισθεί σε VIXI σημαίνει "Έχω ζήσει" με την έννοια του "είμαι νεκρός".

από: mental floss και sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου