Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Το μνημείο του πλοίου της πρώτης αποστολής στην Αρκτική μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος

 
Το μνημείο του πλοίου Vega βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη.
 
 

Η Σουηδία έχει ισχυρή ναυτική παράδοση και, καθ όλη την ιστορία της, διέθετε πολλά πλοία που σήμερα θεωρούνται διάσημα, -ή διαβόητα. Απ' όλα αυτά, το πλοίο που πέτυχε τη μεγαλύτερη αναγνώριση είναι το Vega.
 
The Vega, Jacob Hägg - πηγή
 
Το 1873, το υβριδικό ιστιοπλοϊκό/μηχανικό πλοίο ξεκίνησε ως φαλαινοθηρικό, αλλά ναυλώθηκε από τον Adolf Erik Nordenskiöld για να επιχειρήσει την πρώτη διέλευση από το Βορειοανατολικό Πέρασμα. Αυτή η επικίνδυνη αρκτική διαδρομή έχει γίνει το τέλος πολλών εξερευνητών, αλλά η δυναμική που διέθετε ως εμπορική οδός ήταν πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί, καθώς και η φήμη που θα αποκτούσε κάποιος με το να βρει μια νέα οδό.
 
Ο Nils Adolf Erik Nordenskiöld με το Vega, Georg von Rosen - πηγή

Το 1878, ο Nordenskiöld επιχείρησε να βρει τη νέα οδό και χρειάστηκε δύο χρόνια για να βρει τον τρόπο. Αν και το ταξίδι ήταν μακρύ, επίπονο και πάνω απ' όλα επικίνδυνο, ο Nordenskiöld και η ομάδα του επέστρεψαν νικητές. Μετά από το ταξίδι, το Vega έγινε ξανά αλιευτικό και, το 1903, βυθίστηκε κοντά στη Γροιλανδία όταν παγιδεύτηκε σε έναν κόλπο από πάγο.

Ορισμένα γεωγραφικά μέρη -όπως το νησί Vega στην Ανταρκτική, ο παγετώνας Vegafonna στη βορειοανατολική περιοχή στο αρχιπέλαγος Spitsbergen και το στενό Vegasund- έχουν ονομαστεί από το πλοίο. Επίσης, η Σουηδική Εταιρεία Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας απονέμει το Μετάλλιο Vega στη μνήμη της πρώτης πλεύσης μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος, ο πρώτος φορέας του οποίου ήταν ο ίδιος ο Nordenskiöld.
 

Το μνημείο για το πλοίο ανεγέρθηκε το 1930 μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να τιμήσει την 50ή επέτειο του ταξιδιού. Το χάλκινο πλοίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ivar Johnsson ενώ, υπάρχει και ένα ίσως πιο προσιτό αντίγραφό του στο Observatorielunden.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου