Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 352 (-6)




Κερασοχώρι, το υπέροχο χωριό των Αγράφων με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα μιας άλλης εποχής
 

Βρίσκεται στις παρυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1100 μέτρων και έως το 1930 ονομαζόταν Κεράσοβο, έχοντας αναρίθμητα υπέροχα πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και αρκετούς ιδιόκτητους πύργους ισχυρών προυχόντων της εποχής, ενώ στις μέρες μας φέρει την ονομασία Κερασοχώρι.
Με μια αρκετά μεγάλη, τόσο προεπαναστατική, επαναστατική, όσο και νεότερη ιστορία, το Κερασοχώρι καταφέρνει να αποκτήσει έναν δυνατό και ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος είναι φανερός ακόμα και στις μέρες μας, αρκεί να περιπλανηθεί κανείς στα φροντισμένα σοκάκια του και να ρίξει το βλέμμα του σε όλα όσα τον περιβάλλουν.
Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα το Κεράσοβο υπολογίζονταν ως κωμόπολη, με πάνω από 300 οικογένειες και 1500 άτομα, σχολείο "κοινών γραμμάτων", έμπορους, τσαρουχοποιούς, κ.α. Τον18ο αιώνα όμως αρχίζει να ακμάζει δημογραφικά.
Στις 10 Μαίου του 1821 ο Κώστας Βελλής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, ενώ κατά την Εθνική Αντίσταση, στο χωριό λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους τον Στέφανο Σαράφη και τον Γιώργη Σιάντο.
Στις μέρες μας, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι στέκει αγέρωχο, βλέποντας τα ανεξίτηλα σημάδια της ιστορίας του στα διάφορα κτήριά του, ενώ αγναντεύει το μέλλον του μέσα από όλους αυτούς τους φιλόξενους ανθρώπους που αποτελούν το παρόν του.
Στο Κάστρο του Κερασοχωρίου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους, τεκμήρια της εποχής των Αγραίων, των πρώτων κατοίκων της περιοχής.
Στο πλάι λοιπόν του χωριού, δεσπόζει σαν ακρόπολη αυτός ο μυτερός βράχος, το καραούλι όπως το λεν οι ντόπιοι, με την πιο όμορφη θέα σε ολόκληρο το χωριό. Από εκεί ψηλά, ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής, της ψηλότερης εκκλησιάς του χωριού, μοιάζει να χάνεται στα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια με τις φροντισμένες αυλές των κάτασπρων σπιτιών του.
Συνεχίζοντας τον δρόμο από το Καραούλι, βρίσκονται οι καταρράκτες του Κερασοχωρίου, ενώ σαν συνεχίσει κανείς τον χωματόδρομο, έπειτα από 6 χιλιόμετρα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή του όρους Καυκί, όπου εκεί συντηρούνται τα πρόβατα του χωριού. Μάλιστα η πλευρά του βουνού που βλέπει στο χωριό είναι γεμάτη με πυκνά έλατα, μέσα σε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κλίμα του χωριού είναι τόσο ήπιο... ενώ σαν το βλέμμα κοιτάξει τον ορίζοντα, θα φτάσει πέρα μακρυά, έως την αναζωογόνα λίμνη Κρεμαστών με τα πιο καθαρά νερά ολόκληρης της χώρας.
 
 
Κατάρα. Ο πλέον δυσπρόσιτος Ελληνικός δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη. 
 

Ένας δρόμος του οποίου το πέρασμα ήταν τόσο επικίνδυνο ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες (εάν αυτός ήταν ανοιχτός και όχι κλειστός λόγο του πάγου και του χιονιού) που η διέλευση του ήταν με την ευθύνη των οδηγών όπως  μαρτυρούν και οι ταμπέλες που έχουν παραμείνει στον δρόμο.
Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν Δεσπότη που κάπου στα 1800 επιχείρησε να περάσει από εκεί, δυσκολεύτηκε πολύ και “καταράστηκε” το μέρος. Εξού και το όνομα Κατάρα και στον αυχένα της “ο κάμπος του Δεσπότη”. Εκεί όπου σταματούσαν τα καραβάνια παλιά για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες, ζεστές σούπες. Επιχειρήσαμε να περάσουμε αυτές τις μέρες την Κατάρα, η οποία από το 2008, οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Εγνατίας στα όρια των νομών Τρικάλων-Ιωαννίνων, εγκαταλείφθηκε.


Το τεχνητό δάσος της Βυτίνας σε τραπέζιο σχήμα
 

Διαθέτει 3.780 πανύψηλα δέντρα και παιδική χαρά.
Η Βυτίνα είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια περιοχή κατάφυτη από πεύκα, έλατα και καστανιές. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Πτήση πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά της νησίδας Αψηφιά στη Φωκίδα
 

Η Αψηφιά είναι μία μικρή νησίδα, δίπλα στο Γαλαξίδι. Η μόλις 180 μέτρα (μέγιστο μήκος) και 80 μέτρα (μέγιστο πλάτος) νησίδα διαθέτει δύο μικρές και δύο πολύ μικρές (σχεδόν ατομικές) παραλίες. Επίσης στο έδαφός της υπάρχει μικρός φάρος, κτισμένος το 1887, μαζί με το σπίτι του φαροφύλακα ενώ έχουν εντοπιστεί και κατάλοιπα προϊστορικής εγκατάστασης, οι δε αρχαιολόγοι τοποθετούν σε αυτήν και ιερό του θεού Απόλλωνα.
 
 
"The Pocket Telephone: When Will It Ring?" του W. K. Haselden
 

Το κόμικ δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1919 στην The Mirror και σχολίαζε τι θα γινόταν αν εφευρίσκονταν τα "τηλέφωνα τσέπης". - από: Historic Photographs
 
 
Πλανητέρο: Ένας τόπος ουτοπικός στην ορεινή Αχαΐα
 


Το Πλανητέρο είναι ένας τόπος ουτοπικός στην ορεινή Αχαΐα με τις εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ να τον αφήνουν στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό σημείο σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις με την απαράμιλλου κάλλους φυσική ομορφιά που το χαρακτηρίζει. - στο: newsbeast.gr
 
 
5 ελληνικές γέφυρες με ξεχωριστή ιστορία
 

Από τις Πρέσπες ως την Κεφαλονιά. - στο: travel.gr
 
 
11 απίστευτα αρχοντικά από ταινίες και σειρές που μπορείτε να επισκεφθείτε ανά τον κόσμο
 

Από το Bridgerton μέχρι τη Lara Croft, τα αρχοντικά σπίτια αποτελούν σταθερό στοιχείο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. - στο: iefimerida.gr
 
 
Τα άγνωστα αδέλφια του Δικτάτορα Παπαδόπουλου
 
 
Ο Κώστας Παπαδόπουλος περικύκλωσε τα ανάκτορα και ο Χαράλαμπος κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα και είχε το παρατσούκλι «μπον φιλέ».
Τα αδέλφια Παπαδόπουλοι γεννήθηκαν στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Ο Κωνσταντίνος το 1921, ο Γεώργιος το 1919 και τελευταίος, ο μικρότερος της οικογένειας ο Χαράλαμπος, για τον οποίο δεν είναι σαφής η ημερομηνία γέννησης. Συνολικά η οικογένεια είχε έξι παιδιά και ο δάσκαλος πατέρας πολιτικά στήριζε τον Γεώργιο Παπανδρέου. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ατλαντίς: Το πλοίο φάντασμα των Γερμανών που έσπειρε τον τρόμο – Γιατί τιμήθηκε και από τους Συμμάχους ο κυβερνήτης του
 

Το όνομά του ήταν Ατλαντίς και είχε χαρακτηριστεί ως Επιδρομικό Πολεμικό Πλοίο. Ήταν το πλοίο - φάντασμα των Γερμανών, που κυριάρχησε στις θάλασσες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Συμμάχων. Με τον όρο Επιδρομικό χαρακτηριζόταν το καράβι, που ήταν στην εμφάνιση εμπορικό, αλλά ήταν εξοπλισμένο με πυροβόλα που έπλητταν καίρια άλλα πλοία. Ήταν με λίγα λόγια ένα ελαφρώς εξοπλισμένο εμπορικό καράβι με πλήρωμα αξιωματικούς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού. - στο: ethnos.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου