Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ένα μικροσκοπικό νησί στην Αγγλία με τον δικό του... βασιλιά

 
Στο νησί Piel στην βορειοδυτική κομητεία Κάμπρια της Αγγλίας υπάρχει μια παμπ, της οποίας ο διευθυντής θεωρείται ο "βασιλιάς του νησιού".
 
 
 
Μόλις μισό μίλι μακριά από τη χερσόνησο Furness, το νησί Piel είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης με την δική του τοπική παράδοση.
 
 
Κοντά στην προβλήτα του νησιού βρίσκεται το Ship Inn, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα και αργότερα επεκτάθηκε. Ο ιδιοκτήτης του είναι γνωστός ως "ο βασιλιάς του Piel". Η παράδοση λέει ότι ο μονάρχης στέφεται σε μια τελετή που πιστεύεται ότι επινοήθηκε από μερικούς πότες το 1800, αναπολώντας μια εξέγερση που ξεκίνησε στο νησί το 1487. Ο νέος μονάρχης κάθεται σε μια αρχαία καρέκλα κρατώντας ένα σπαθί και οι παρευρισκόμενοι τον ραίνουν με αλκοόλ. Οι επισκέπτες της παμπ μπορούν να συμμετάσχουν και σε μια "τελετή ιπποσύνης" κατά την οποία, για να έχουν την τιμή να καθίσουν σε ένα δρύινο κάθισμα, πρέπει να κεράσουν μια γύρα ποτών σε ολόκληρο το κατάστημα. Ο νυν βασιλιάς είναι ένας πρώην ηλεκτρολόγος υποβρυχίων που επιλέχθηκε από πάνω από 200 αιτούντες και στέφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το νησί είναι ένας τόπος με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Ένα ερειπωμένο κάστρο του 14ου αιώνα -τώρα το διαχειρίζεται η English Heritage-, με ανάχωμα και περιτοίχισμα, έχει θέα στη δυτική ακτή του νησιού. Το λαθρεμπόριο ήταν ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή. Το 1423, οι έμποροι του Καλαί εξέδωσαν μια αναφορά διαμαρτυρόμενοι ότι ένα πρώην καθολικό μοναστήρι -το Furness Abbey- έκανε λαθρεμπόριο μαλλιού από το νησί χωρίς να πληρώνει τα επίσημα τέλη.
 

Τριάντα χρόνια αργότερα, το νησί έπαιξε ρόλο σε μια συνωμοσία για την ανατροπή του βασιλιά Ερρίκου Ζ'. Το 1487, ο Lambert Simnel αποβιβάστηκε στις ακτές του με φλαμανδικά και ιρλανδικά στρατεύματα, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο κόμης του Γουόργουικ και ως εκ τούτου, ο νόμιμος βασιλιάς της Αγγλίας. Βάδισε προς το Λονδίνο, αλλά, στις 16 Ιουνίου, ηττήθηκε από τα βασιλικά στρατεύματα στη Μάχη του Στόουκ και έφτασε στο Λονδίνο ως αιχμάλωτος του Ερρίκου Ζ'. Πιστεύεται ότι η παράδοση του "βασιλιά του νησιού" βασίζεται σε αυτή την εξέγερση.
 

Στο πέρασμα των αιώνων, το νησί συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ναυτιλίας που εισέρχονταν στο λιμάνι και, το 1875, χτίστηκαν μερικές εξοχικές κατοικίες για τους πιλότους του λιμανιού και τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Εκείνη την εποχή, το νησί ήταν ιδιοκτησία του Δούκα του Buccleuch, ο οποίος το έκανε δωρεά στους κατοίκους του Barrow-in-Furness ως φόρο τιμής για όσους είχαν χάσει τη ζωή τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, ο "βασιλιάς" και η οικογένειά του είναι οι μόνοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, ενώ, ορισμένες από τις εξοχικές κατοικίες είναι ιδιόκτητες ή χρησιμοποιούνται από ναυτικούς.
 
Στο νησί υπάρχει μια παραλία με βότσαλα που προσφέρει θέα στην κοντινή αποικία φώκιας στο νησί Walney και στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Το ίδιο το νησί είναι φυσικό καταφύγιο και φιλοξενεί θαλασσοπούλια, πάπιες, ρέγγες και ένα είδος γλάρου. Κατά την άμπωτη, μπορεί κανείς να δει παρυδάτια καλοβατικά πουλιά.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου