Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

10 ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας με την πιο σύντομη διάρκεια στην εξουσία

Ο Λουδοβίκος ΙΘ', Δούκας του Ανγκουλέμ Κόμης του Αρτουά - πηγή
 
Τον Οκτώβριο του 2022, η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από τη θέση της ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μόλις 50 ημέρες. Ήταν η συντομότερη θητεία που είχε υπηρετήσει ποτέ κάποιος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
 
 
Σε κάποιους μπορεί να φανεί παράξενο, αλλά οι σύντομες θητείες σε αξιώματα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Από πραξικοπήματα μέχρι αυτοκτονίες και σφαγές, η ανάληψη της εξουσίας ήταν σύντομη και δύσκολη για τα ιστορικά πρόσωπα που ακολουθούν.
 
Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΘ' της Γαλλίας
Το 1830, μετά την παραίτηση του πατέρα του, Κάρολου Ι', ο Λουδοβίκος ΙΔ' ανέλαβε τον θρόνο της Γαλλίας. Η διακυβέρνησή του όμως -της οποίας μερικοί συζητούν τη νομιμότητα, καθώς ποτέ δεν βασίλεψε επίσημα στη Γαλλία- ήταν εξαιρετικά σύντομη. Χρειάστηκαν μόνο περίπου 20 λεπτά -τα οποία πέρασε ακούγοντας τα έντονα παρακαλετά της συζύγου του (και ξαδέρφης του) Μαρίας Θηρεσία να μην προχωρήσει στην υπογραφή της παραίτησης- για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να παραιτηθεί από τον θρόνο κατόπιν αιτήματος οργισμένων διαδηλωτών. Τελικά παραιτήθηκε δύο φορές υπέρ των δύο ανιψιών του, έφυγε οριστικά από τη Γαλλία για την Αυστρία και δεν ξαναγύρισε στην πατρίδα του μέχρι το θάνατό του. 
 
Βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Πορτογαλίας
Ο Λουδοβίκος Φίλιππος μοιράζεται το ρεκόρ για το συντομότερο χρονικό διάστημα ως βασιλιάς με τον Λουδοβίκο ΙΘ'. Την 1η Φεβρουαρίου του 1908, η βασιλική οικογένεια δέχτηκε ένοπλη επίθεση από μέλη του Πορτογαλικού Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο πατέρας του, οπότε ανέλαβε εκείνος τον θρόνο, αν και τραυματίστηκε θανάσιμα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πέθανε περίπου 20 λεπτά μετά τον πατέρα του. Επειδή η βασιλεία του ήταν τόσο σύντομη, η νομιμότητά του παραμένει θέμα συζήτησης.

Σιάκα Στίβενς
Ο Σιάκα Στίβενς έγινε Πρωθυπουργός της Σιέρα Λεόνε στις 21 Μαρτίου 1967, αλλά η επιτυχία του ήταν βραχύβια. Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τη θέση, τον ανέτρεψε ένας από τους αντιπάλους του.
Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ηγέτες με μικρή θητεία, η ιστορία του είχε αίσιο τέλος. Ο Στίβενς ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος και επέστρεψε για να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός τον επόμενο χρόνο. Η δεύτερη θητεία του ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Τελικά, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, υπηρετώντας τη χώρα για περίπου 17 χρόνια.

Εζεκία Οτσούκα
Την 1η Αυγούστου του 1981, ο Εζεκία Οτσούκα ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος και, για περίπου έξι ώρες, βρέθηκε στο τιμόνι της Κένυας, κάτι για το οποίο πλήρωσε βαρύ τίμημα. Όταν τελικά απέτυχε η προσπάθειά του να ανατρέψει τον τον Πρόεδρο Daniel arap Moi, ο Οτσούκα κρεμάστηκε, ενώ, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, περισσότεροι από 100 στρατιώτες και 200 ​​πολίτες σκοτώθηκαν.

Πέδρο Λασκουράιν
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1913, ο Πέδρο Λασκουράιν έγινε ο 38ος πρόεδρος του Μεξικού. Ήταν ο διάδοχος του προέδρου Φρανσίσκο Μαδέρο, ο οποίος απομακρύνθηκε βίαια από το αξίωμα και αργότερα εκτελέστηκε. Ο Λασκουράιν υπηρέτησε ως πρόεδρος για λιγότερο από 1 ώρα, πριν αναλάβει την εξουσία ο Μεξικανός στρατηγός Βικτοριάνο Ουέρτα. Το μόνο πράγμα που κατάφερε ο Λασκουράιν ήταν να διορίσει τον Ουέρτα -ο οποίος είχε οργανώσει το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μαδέρο- ως διάδοχό του.

Γιόζεφ Γκέμπελς
Μετά τον θάνατο του Χίτλερ το 1945, ο Γκέμπελς ανέλαβε για λίγο το ρόλο του Γερμανού Καγκελαρίου. Την επόμενη μέρα που ανέλαβε τη θέση, αυτός και η σύζυγός του δηλητηρίασαν τα παιδιά τους και αυτοκτόνησαν στο καταφύγιο του Χίτλερ.

Πέδρο Καρμόνα
Το 2002, ο Πέδρο Καρμόνα επιχείρησε πραξικόπημα κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Αρχικά, οι προσπάθειές του είχαν επιτυχία. Όμως, μετά από μόλις 36 ώρες απομακρύνθηκε από την εξουσία και ο Τσάβες ανέκτησε τη θέση του.

Κάρλος Λουζ
Το 1954, μετά την αυτοκτονία του προέδρου της Βραζιλίας Ζετούλιο Βάργκας, μέσα σε μια περίοδο 16 μηνών, την θέση κατείχαν διάφοροι. Ο Λουζ ήταν ο δεύτερος από τους τρεις αντικαταστάτες και, μετά την απομάκρυνσή του από την προεδρία περίπου τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της θέσης, έγινε ο αυτός με τη μικρότερη θητεία.
 
Βασιλιάς του Νεπάλ Dipendra Bir Bikram Shah Dev
Την 1 Ιουνίου του 2001, ο πρίγκιπας Dipendra Bir Bikram Shah Dev επιτέθηκε στη βασιλική οικογένεια, πυροβολώντας, μεταξύ άλλων, τη μητέρα και τον πατέρα του πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, χωρίς να καταφέρει όμως να σκοτωθεί. Ο Dipendra, που έγινε βασιλιάς μόλις πέθανε ο πατέρας του, πέρασε ολόκληρη τη βασιλεία του σε κώμα και, όταν κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, ανέβηκε στον θρόνο ο θείος του.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Νεπαλέζικη Βασιλική Σφαγή όπως είναι γνωστή, συνέβη μετά από διαφωνία σχετικά με την επιλογή της νύφης από τον Dipendra, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνέβη λόγω διαφωνίας στη μετάβαση προς μια συνταγματική μοναρχία.

Φρανκ Φορντ
Το 1945, μετά από μια περίοδο κακής υγείας, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Κέρτιν πέθανε, αναδεικνύοντας τον Φρανκ Φορντ στο ρόλο. Ωστόσο, μετά από μόλις οκτώ ημέρες στην εξουσία, διεξήχθησαν εκλογές, το αξίωμα αφαιρέθηκε από τον Φορντ και τον διαδέχθηκε ο Μπεν Τσίφλεϊ.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου