Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

O hoax του μάγου του μπουκαλιού

 
Τον Ιανουάριο του 1749, εμφανίστηκε μια διαφήμιση στις εφημερίδες του Λονδίνου για μια νέα παράσταση με μαγικά κόλπα στο New Theatre στο Haymarket.
 
 
 
Ένας ανώνυμος ερμηνευτής, που αργότερα ονομάστηκε "The Bottle Conjuuror" (Ο Μάγος του Μπουκαλιού), θα εκτελούσε μερικά σχεδόν αδύνατα κόλπα, όπως το να παίξει "τη μουσική κάθε οργάνου" σε ένα κοινό μπαστούνι που θα είχε πάρει από το κοινό και θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να συνομιλήσει με έναν αποθανόντα της επιλογής του. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι, μπροστά στο κοινό, θα έμπαινε μέσα σε ένα κοινό μπουκάλι κρασιού και, αφού το έκανε αυτό, το κοινό θα μπορούσε επιθεωρήσει το μπουκάλι για να δουν ότι ο μάγος ήταν όντως μέσα.

Για μέρες, το μόνο για το οποίο μιλούσε όλο το Λονδίνο ήταν ο άντρας που θα έμπαινε στο μπουκάλι. Την καθορισμένη ημέρα, ένα τεράστιο πλήθος θεατών -ακόμη και ο δεύτερος γιος του βασιλιά, ο δούκας του Κάμπερλαντ- έφτασε στο θέατρο για να δει την παράσταση του αιώνα. Κάθε θέση στο θέατρο είχε πουληθεί, ακόμη και των όρθιων.

Όταν ήρθε η καθορισμένη ώρα, δε συνέβη τίποτα. Στην αρχή, το κοινό περίμενε υπομονετικά, αλλά όσο περνούσαν τα λεπτά, γινόταν ανήσυχο. Το πλήθος άρχισε να σφυρίζει και να μουγκρίζει. Άλλοι χτυπούσαν τα μπαστούνια και άλλοι τα πόδια τους, ενώ κάποιοι ξεκίνησαν να φωνάζουν απαιτώντας να ξεκινήσει η παράσταση. Επιτέλους, ένας άνδρας εμφανίστηκε στη σκηνή, ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη για την καθυστέρηση και ανακοίνωσε ότι αν ο ερμηνευτής δεν εμφανιζόταν εντός 15 λεπτών, θα επέστρεφε όλα τα χρήματα. Η ανακοίνωση ξεσήκωσε περισσότερες αποδοκιμασίες. Κάποιος από το κοινό φώναξε ότι, αν οι κυρίες και οι κύριοι πλήρωναν το διπλάσιο τίμημα, θα σερνόταν εκείνος σε ένα μπουκάλι. Αυτό προκάλεσε γέλιο και φάνηκε να ανακουφίζει λίγο την ένταση.

Ξαφνικά, κάποιος πέταξε ένα αναμμένο κερί στη σκηνή και αμέσως ξέσπασε πανικός. Οι πιο ψύχραιμοι από το κοινό έφυγαν, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να διαλύουν το θέατρο. Πέταξαν τα καθίσματα και τα παγκάκια, κατέβασαν τις κουρτίνες και γκρέμισαν ό,τι μπορούσαν. Κατέβασαν όλα τα ξυλόγλυπτα, τα έβγαλαν στους δρόμους και έβαλαν μια μεγάλη φωτιά. Ό,τι μπορούσε να αφαιρεθεί, σύρθηκε έξω από το θέατρο και πετάχτηκε στη φωτιά.
 

Το περιστατικό του "Bottle Conjuuror" έγινε το αστείο της πόλης. Μια εφημερίδα έγραψε ότι, τη μοιραία νύχτα, ο μάγος ήταν έτοιμος και πρόθυμος να εμφανιστεί, αλλά λίγο πριν την παράσταση, κάποιος τον παρακάλεσε να του κάνει μια ιδιωτική παράσταση και ο μάγος συμφώνησε. Τη στιγμή που το έκανε, ο κύριος φίμωσε το μπουκάλι, το έβαλε στην τσέπη του και έφυγε.

"Βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση από τον κύριο, ο οποίος, κάπου-κάπου, ανοίγει το μπουκάλι για να τον ταΐσει. Όμως, ο μακροχρόνιος εγκλεισμός τον έχει κάνει αντί να τραγουδάει και να χορεύει, να κλαίει συνεχώς και να βρίζει την ατυχία του. Όμως, αν και η πόλη απογοητεύτηκε που δεν τον είδε να μπαίνει στο μπουκάλι, σε λίγες μέρες, θα έχουμε την χαρά να τον δούμε να βγαίνει από το μπουκάλι, κάτι για το οποίο θα δοθεί έγκαιρη ειδοποίηση στις ημερήσιες Εφημερίδες".
 

Εκτός από αυτά τα παράλογα δημοσιεύματα, οι εφημερίδες δημοσίευαν διαφημίσεις που παρωδούσαν το διάσημο πλέον κόλπο με το μπουκάλι. Κάποιος ανακοίνωσε ότι θα πηδούσε μέσα από τον λαιμό του. Ένας άλλος προσφέρθηκε να μετατραπεί σε κουδουνίστρα. Ένας τρίτος υποσχέθηκε να αυτοπυροβοληθεί με δύο πιστόλια, "η πρώτη βολή στην κοιλιά του και η δεύτερη στον εγκέφαλό του". Κάποιος άλλος ισχυρίστηκε ότι, αν κάποιος θεατής προσφερόταν να βγάλει το μάτι του, θα το αντικαθιστούσε "τόσο τέλεια και ολοκληρωμένα όσο ποτέ".

Ορισμένες εφημερίδες προσπάθησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών της φάρσας. Ήταν ο διευθυντής του θεάτρου, ο Samuel Foote, που την έστησες; Ο Foote αρνήθηκε ότι ήξερε το οτιδήποτε για την παράσταση, ή τον λόγο που δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και προσπάθησε να προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του θεάτρου.

Οι δράστες της φάρσας δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, αλλά πολλοί συγγραφείς πίστευαν ότι πίσω από αυτό ήταν ο John Montagu, 2ος δούκας του Montagu. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο Δούκας ήταν παρέα με κάποιους άλλους ευγενείς όταν έβαλε στοίχημα ότι θα μπορούσε να διαφημίσει το πιο αδύνατο πράγμα στον κόσμο και να βρει αρκετούς ανόητους στο Λονδίνο για να γεμίσει ένα θέατρο που θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για να βρεθούν εκεί. Οι σύντροφοί του τον προκάλεσαν λέγοντας ότι, σίγουρα, δεν περίμενε να τον πιστέψουν αν έλεγε κάτι παράλογο, όπως για παράδειγμα, ένας άντρας θα μπορούσε να μπει μέσα σε ένα μπουκάλι. Ο Δούκας δέχτηκε την πρόκληση και λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε στις εφημερίδες η διαφήμιση του "Bottle Conjuuror".

Για πολλά χρόνια αργότερα, η υπόθεση συνέχισε να αναφέρεται σε σχέση με την ευπιστία του λαού του Λονδίνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου