Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Τι χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν εφευρεθούν οι καθρέφτες το 1835

Νάρκισσος, τοιχογραφία από την Πομπηία - πηγή
 
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, υπήρχαν αρκετοί πρόδρομοι του σύγχρονου καθρέφτη.
 
 

Δείτε ακόμη:

 
Οπουδήποτε και αν βρεθείτε στον κόσμο, θα δείτε πολύ κόσμο να κοιτάει τον εαυτό του στα παράθυρα και σε οτιδήποτε μοιάζει με καθρέφτη. Οι καθρέφτες έχουν αλλάξει τον τρόπο που περπατάμε έξω, τον τρόπο που ντυνόμαστε και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να μπορεί κάποιος να βλέπει τόσο ξεκάθαρα ένα υποκείμενο του εαυτού του μπορεί να συμβάλει σε σωματική δυσμορφία και ακόμη και σε διατροφικές διαταραχές.

Από την άλλη, οι καθρέφτες μας έδωσαν και κάτι που οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν: μια προοπτική για το πώς μας βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος. Τα παλιά χρόνια δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν ήταν περίεργοι για το πώς έμοιαζαν, αλλά δεν είχαν ακόμη την τεχνολογία για να συμβεί αυτό.

Η βικτωριανή εποχή
 
 
Ο καθρέφτης όπως τον ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκε το 1835. Η διαδικασία προσθήκης επικάλυψης νιτρικού αργύρου σε διαφανές γυαλί δημιουργήθηκε από τον Justus von Liebig, αν και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά το αλουμίνιο. Παρά τους νέους τρόπους παραγωγής που εφευρέθηκαν τον 19ο αιώνα, οι πρώτοι γυάλινοι καθρέφτες ήταν ακόμα δύσκολο να κατασκευαστούν και αρκετά ακριβοί για έναν απλό άνθρωπο, οπότε, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν έναν. Η ιδέα του να μπορεί κανείς να βλέπει πώς αντιλαμβανόταν ο κόσμος τον εαυτό του ήταν μεγάλο προνόμιο.
Ακόμη και στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλές φτωχές οικογένειες μπορούσαν να αγοράσουν μόνο έναν μικρό καθρέφτη για να τσεκάρουν τα μαλλιά τους ή τα καπέλα τους.

Μεσαίωνας
 
Ο Γάμος των Αρνολφίνι , 1434, Γιαν βαν Άικ

Οι πλούσιοι της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν γυάλινους καθρέφτες από τον Μεσαίωνα και μετά, αλλά οι επιφάνειες δεν ήταν επίπεδες και κάθε καθρέφτης ήταν ένα μοναδικό δημιούργημα. Ο κυρτός καθρέφτης ήταν κυκλικός και συχνά είχε ένα βαρύ πλαίσιο γύρω του. Αυτά τα κομμάτια γυαλιού έδειχναν μια εκδοχή μιας αντανάκλασης, αλλά παραμορφωμένη -φανταστείτε τους καθρέφτες στα σούπερ μάρκετ και στις διασταυρώσεις των στενών.
Το πορτρέτο του 1434 ενός ζευγαριού της ανώτερης τάξης (πίνακας πάνω), που υποπτεύεται ότι ανήκει στην οικογένεια Arnolfini, πέρα ​​από τον μικρό, κυρτό καθρέφτη στον τοίχο, δείχνει πολλά σύμβολα της θέσης τους -το ογκώδες φόρεμα με γούνα της κυρίας, τα βιτρό, ο χρυσός πολυέλαιος και το ανατολίτικο χαλί.
Η τέχνη και οι καθρέφτες πάνε χέρι-χέρι εδώ και αρκετά χρόνια. Στην πραγματικότητα, η άνοδος του καθρέφτη επιτάχυνε τα πορτρέτα.
Οι πρώτοι γυάλινοι καθρέφτες καλύπτονταν από λιωμένο μέταλλο και η διαφορά στα υλικά είχε ως αποτέλεσμα πολλά σπασμένα γυαλιά κατά την παραγωγή. Στην Φλωρεντία δημιουργήθηκε η διαδικασία υποστήριξης μολύβδου σε χαμηλή θερμοκρασία. Στα μετέπειτα χρόνια, οι καθρέφτες αποτέλεσαν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των Ενετών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τους μικρούς καθρέφτες. Πριν από την εποχή της Αναγέννησης, οι καθρέφτες ήταν ακόμη πιο αποκλειστικό προνόμιο.

Αρχαίοι χρόνοι
 
Kαθιστή γυναίκα που κρατά καθρέφτη. Αρχαία ελληνική αττική ερυθρόμορφη λήκυθος, περ. 470-460 π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, Ελλάδα - πηγή
 
Οι παλαιότεροι γνωστοί καθρέφτες προέρχονται από την Μικρά Ασία γύρω στο 6.000 π.Χ. και ήταν κατασκευασμένοι από γυαλισμένη πέτρα. Οι Μάγια, οι αρχαίοι Κινέζοι, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και άλλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έφτιαξαν καθρέφτες για την άρχουσα τάξη, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τους σημερινούς καθρέφτες. Αυτοί οι καθρέφτες, που συχνά ήταν κατασκευασμένοι από εξαιρετικά γυαλισμένο χαλκό, οψιανό ή μόλυβδο, ήταν χειρός και αντανακλούσαν μόλις το 20% του φωτός. Αυτό σήμαινε ότι ίσα που έβλεπε κάποιος για να ισώσει το στέμμα του.
Οι ιαπωνικοί καθρέφτες του 19ου αιώνα (εικόνα πάνω) κατασκευάζονταν από μέταλλο και χρειάζονταν τακτικό γυάλισμα για να διατηρηθεί το φινίρισμα τους.
Πριν από την κατασκευή τους, οι άνθρωποι καθρεφτίζονταν σε λίμνες -βλέποντας μια παραμορφωμένη γωνία του πώς έμοιαζε κάποιος. 

από: dusty old thing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου