Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Η λίμνη Kavicsos στην Βουδαπέστη

 
Η λίμνη Kavicsos -Kavicsos-tó, στα ουγγρικά, που σημαίνει η "λίμνη με τα βότσαλα"- είναι μια λίμνη με πλάτος περίπου 2 χλμ., που βρίσκεται νότια της Βουδαπέστης, μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης. Κάποτε, εκεί που σήμερα είναι η λίμνη ήταν ένα λατομείο βότσαλων, εξ ου και το όνομά της.
 
 

Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν, πριν από περίπου 20 χρόνια, έκλεισε το λατομείο και οι λάκκοι που είχαν ανασκαφεί γέμισαν με βρόχινο νερό. Από τότε, η φύση έχει ανακτήσει την περιοχή και η πλούσια άγρια ζωή έχει ριζώσει μέσα και γύρω από τη λίμνη.
 
 
Το 1996, η λίμνη πουλήθηκε σε έναν ιδιωτικό οργανισμό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες απροσδιόριστες νομικές μάχες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
 

Η λίμνη έχει πάνω από 500 σπίτια τα οποία είναι χτισμένα στα πολλά μικροσκοπικά νησάκια που έχουν δημιουργηθεί. Τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικές κατοικίες και υπόστεγα για ψαράδες, αλλά ζουν περίπου εβδομήντα οικογένειες μόνιμα.
 

Η λίμνη βρίσκεται στο νησί Csepel, το οποίο είναι το μεγαλύτερο νησί στον ποταμό Δούναβη και είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Βουδαπέστη οδικώς.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου