Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μια φωτογραφία της Νέας Υόρκης γίνεται η δεύτερη πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ


 
Η φωτογραφία του Edward Steichen με τίτλο "The Flatiron", μια εμβληματική φωτογραφία της Νέας Υόρκης, πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ.
 
 

Η σπάνια φωτογραφία ήταν ένα από τα περισσότερα από 150 έργα από τη συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, που πουλήθηκαν από τον Οίκο δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη στις 9 Νοεμβρίου 2022.

Η The Flatiron του Steichen -που τραβήχτηκε το 1904 και τυπώθηκε το 1905- κατέρριψε την αναμενόμενη εκτίμηση πώλησης των 2 έως 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ειδικοί της τέχνης πίστευαν ότι η εν λόγω φωτογραφία θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ δημοπρασίας για μια φωτογραφία δεδομένης της σπανιότητας και της σημασίας της στη φωτογραφική κοινότητα. Ωστόσο, το ρεκόρ για την πιο ακριβή φωτογραφία όλων των εποχών παραμένει το Le Violon d'Ingres του Man Ray που πωλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια μόλις αυτόν τον Μάιο.

Το Flatiron είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Steichen και επαινείται από τους λάτρεις της φωτογραφίας ως ένα από τα πρώτα παραδείγματα της ικανότητας του μέσου ως μορφή τέχνης.

Η εικόνα τραβήχτηκε μόλις δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου Flatiron στη Νέα Υόρκη, σημάδι ότι ο νεωτερισμός άνθιζε στην πόλη. Ήταν επίσης μια αναφορά σε μια προηγούμενη φωτογραφία του μέντορα και φίλου του Steichen, Alfred Stieglitz, ο οποίος είχε φωτογραφίσει το κτίριο τον προηγούμενο χρόνο.

Υπάρχουν μόνο τρεις εκτυπώσεις της, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου. Και οι τρεις είναι διαφορετικές, χάρη στη χρήση δίχρωμου κόμμι πάνω σε πλατίνα, το οποίο έδωσε σε κάθε εκτύπωση διαφορετική απόχρωση.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν και εξαγοράστηκε από τον Allen, η εκτύπωση ήταν μέρος της συλλογής της οικογένειας Steichen.
 

Το Flatiron πουλήθηκε σχεδόν 5 φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε κάποιο έργο του φωτογράφου. Το 2006, μια εκτύπωση της πρώιμης πικτοραλιστικής φωτογραφίας του Steichen με τίτλο The Pond (φωτογραφία πάνω) -Moonlight (1904), πουλήθηκε έναντι 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
 

Επίσης, ο οίκος Christie's πούλησε την φωτογραφία με τίτλο Le Violon d'Ingres (φωτογραφία πάνω) του Μαν Ραίη έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εμβληματική φωτογραφία τραβήχτηκε το 1924 και απεικονίζει την μούσα του Ραίη, Kiki de Montparnasse, γυμνή εκτός από το τουρμπάνι που φοράει στο κεφάλι της. Ο Man Ray ζωγράφισε τις τρύπες f ενός έγχορδου οργάνου στην εκτύπωση και στη συνέχεια το φωτογράφισε ξανά για να δημιουργήσει την τελική φωτογραφία.
 
από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου