Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μανχάτανχεντζ, όπως... Στόουνχεντζ!

Η 42η Οδός στις 08:23 πμ στις 13 Ιουλίου 2006

Ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους δρόμους της Νέας Υόρκης



Με τους πολύβοους δρόμους της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται ο Ήλιος δύο φορές τον χρόνο, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους μια μαγευτική εικόνα της πόλης λουσμένης με τα εντυπωσιακά χρώματα της δύσης.

Σύγχρονο αστικό φαινόμενο
«Το Μανχάτανχεντζ αποτελεί ένα μοναδικό αστικό φαινόμενο στον κόσμο» αναφέρει ο αστροφυσικός Νιλ ΝτεΓράς Τάισον από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ανακάλυψε το φαινόμενο.

Η ονομασία του εντυπωσιακού παιχνιδίσματος του ηλιακού φωτός με την άσφαλτο και τα γυάλινα κτίρια της αμερικανικής μεγαλούπολης, προέκυψε από το «πάντρεμα» του νεοϋρκέζικου Μανχάταν με εκείνη του φημισμένου νεολιθικού μνημείου του Στόουνχεντζ, στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από σημείο λατρείας, το μεγαλιθικό μνημείο χρησίμευε και ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Κάθε χρόνο, κατά την ανατολή της πρώτης ημέρας του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό άξονα του μνημείου οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως αξιόπιστο ημερολογιακό εργαλείο.

«Ζυγή» ευθυγράμμιση
Στο Μανχάταν, το ηλιακό φαινόμενο πραγματοποιείται πριν από τη δύση του ήλιου, σε ημερομηνίες κοντά στο θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους δρόμους με ζυγή αρίθμηση στα δυτικά και τα ανατολικά της πόλης, δημιουργώντας αστικές ακτίνες που φωτίζουν τις οδούς με τα ψηλά, επιβλητικά κτίρια.

«Ως παιδί είχα επισκεφθεί το Στόουνχεντζ στο Σάλισμπερι Πλέιν και αργότερα μελέτησα αρκετά και άλλα πέτρινα μνημεία στη Βρετανία. Οπότε κατά κάποιο τρόπο, είχα ζήσει το συναισθηματικό δέος που μπορεί να προκαλέσει η ευθυγράμμιση του Ήλιου σε έναν πολιτισμό ή έναν λαό», περιγράφει ο ειδικός.

Το Μανχάτανχεντζ ωστόσο ενδέχεται να είναι τελικά πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται.
«Σε κάθε πόλη στην οποία ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους δρόμους της κατά τη δύση, μπορεί να πραγματοποιηθεί ημερολογιακή αναγνώριση των ημερών. Παρατηρώντας ωστόσο τα αστικά κέντρα βλέπουμε ότι η σύγχρονη δομή τους ίσως να μην καθιστά κάτι τέτοιο εφικτό» καταλήγει ο αμερικανός αστροφυσικός.

Φλογερό Μανχάταν δύο φορές το χρόνο
Η βύθιση του Ήλιου στους δρόμους του Μανχάταν πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά στις 30 Μαίου και τώρα αναμένεται να συμβεί αύριο, 13 Ιουλίου, ενώ και σήμερα θα είναι εν μέρει ορατή. Στη συνέχεια αναμένεται μεταξύ 5 Δεκεμβρίου και 8 Ιανουαρίου.

Για τους περίεργους που επιθυμούν να δουν ιδίοις όμμασι το σύγχρονο φαινόμενο πάντως, ο ΝτεΓκράς Τάισον συνιστά ότι θα πρέπει να «τοποθετηθούν όσο πιο ανατολικά στο Μανχάταν μπορούν» – π.χ. η 14η, 34η και 42η οδός, οι οποίες προσφέρουν στους θεατές μοναδικά στιγμιότυπα του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ και του Κράισλερ Μπίλντινγκ στο κόκκινο φως της δύσης.

πηγή: tovima.gr
φωτογραφία: en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου