Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ένας σπάνιος χάρτης της Αυστραλίας του 17ου αιώνα


Δημιουργήθηκε γύρω στο 1659 από έναν Ολλανδό χαρτογράφο και είναι ο πρώτος χάρτης που εμφανίζει την Τασμανία.Κάπου στα 1659, ο Ολλανδός χαρτογράφος Joan Blaeu έψαξε στα αρχεία των εξερευνήσεων πέρα από την Ασία της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών: την ακτή της Αυστραλίας, όπου πάτησαν το πόδι τους οι Ευρωπαίοι πρώτοι φορά το 1606, το νησί της Τασμανίας και την Νέα Ζηλανδία. Κάποια από αυτά τα νησιά ήταν σχετικά νέες ανακαλύψεις για την Εταιρεία, που τα εξερεύνησε ο Άμπελ Γιανσζόον Τάσμαν (Abel Janszoon Tasman) στα 1640.

Ο Blaeu χρησιμοποίησε αυτά τα αρχεία για να φτιάξει τον Archipelagus Orientalis sive Asiaticus, έναν από τους πρώτους χάρτες της Αυστραλίας και το πρώτο που εμφανίζει την Τασμανία.

Λεπτομέρεια του χάρτη με την Τασμανία

Από τον 19ο αιώνα, ο σπάνιος χάρτης του Blaeu ήταν κρυμμένος σε ένα σπίτι στην Ιταλία. Πλέον όμως βρέθηκε και θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο -και αναμένεται να πιάσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια...

Ο χάρτης, όπως αναφέρει ο οίκος Σόθμπις, είναι "ίσως ο καλύτερος χάρτης της ολλανδικής δύναμης στη θάλασσα που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα" και είναι "αρκετά σπάνιος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου