Τρίτη 23 Μαΐου 2017

The Bloop: Ένα υποβρύχιο μυστήριο που χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να λυθεί


Ήταν ένας από τους πιο δυνατούς ήχους που καταγράφηκαν ποτέ κάτω από τη θάλασσα.



Το 1997, ενώ έψαχναν για υποθαλάσσια ηφαίστεια στις ακτές της Νότιας Αμερικής, οι επιστήμονες κατέγραψαν κάτι που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν: ένας περίεργος, εξαιρετικά έντονος θόρυβος. Τον ονόμασαν "the bloop".

Το bloop ήταν ένας από τους πιο δυνατούς υποβρύχιους ήχους που είχαν καταγραφεί ποτέ: υδρόφωνα (υποβρύχια μικρόφωνα) σε απόσταση 3.000 μίλια μακριά κατέγραψαν τον ίδιο θόρυβο. Οι ερευνητές στο National Oceanic and Atmospheric Administration, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν το bloop, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι το είχε προκαλέσει. Αλλά ήξεραν ότι ήταν κάτι το ξεχωριστό.



Το bloop εξιτάρισε την φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Άρχισαν να εμφανίζονται θεωρίες ότι ήταν κάποια κραυγή ενός υδρόβιου δεινοσαύρου, μεγαλοδόνιου, ή κάποιου θαλάσσιου πλάσματος. Αυτές οι θεωρίες κέρδισαν έδαφος όταν η NOAA ανακοίνωσε ότι ο ήχος δεν ήταν δημιουργία ανθρώπου. Ήταν "πιθανώς βιολογικό".

Προφανώς είχαν ανακαλύψει κάποιο τέρας.

Άλλοι ήταν πεπεισμένοι δεν ότι ήταν κάποιο γιγαντιαίο καλαμάρι, αλλά κάποιο τέρας με μορφή καλαμαριού: ο Κθούλου, το μυθικό πλάσμα του Λάβκραφτ. Είναι ενδιαφέρον ότι το bloop καταγράφηκε 1.500 χιλιόμετρα μακριά από το μέρος όπου, στην ιστορία του Λάβκραφτ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Κθούλου. Αυτό και μόνο έφτανε για την θεωρία των φανατικών ότι ο Κθούλου φώναζε από τα βάθη.

Τελικά, το 2005 οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξηγήσουν οριστικά, και αυτό εντελώς τυχαία, τι ήταν αυτός ο ήχος και από πού προήλθε.

Ακούστε (αγγλικά) και μάθετε τι συνέβη:



από: motherboard.vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου