Σταγόνες για τα μάτια συνταγογραφημένα για την Μέριλιν Μονρόε (τότε Arthur Miller), στις 21 Μαΐου του 1960
Διάσημοι όπως ο Έλβις, ο Τρούμαν Καπότε, ο Μάικλ Τζάκσον και η Μέριλιν Μονρόε
Οι νεκρές προσωπικότητες άφησαν πίσω τους αποδείξεις για τις συνήθειες τους, με τη μορφή κουτιών φαρμάκων. Αυτά τα μακάβρια αντικείμενα κυκλοφορούν σήμερα σε καταστήματα δημοπρασιών.
Οι θαυμαστές συλλέγουν τα δοχεία για να κατανοήσουν καλύτερα τις χημικές ουσίες που κατέληξαν -σε μερικές περιπτώσεις- να καταστρέψουν τη σταδιοδρομία και τη ζωή τους.
Κουτιά φαρμάκων του Έλβις, 1976
Τα τελευταία χρόνια, το Heritage Auctions στο Ντάλλας των ΗΠΑ προσφέρει μπουκάλια από τη δεκαετία του 1970 που κάποτε περιείχαν τις δόσεις βαλδίου -αλλά και άλλων ουσιών- του Έλβις Πρίσλεϊ. Το Julien's Auctions στο Λος Άντζελες προσέφερε μερικά μπουκάλια φαρμάκων του Έλβις από τη δεκαετία του '70, δύο από τα οποία πουλήθηκαν για πάνω από 6.000 δολάρια το καθένα, καθώς και δοχεία με φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου του Μάικλ Τζάσκον, συνταγογραφημένα φάρμακα του Τρούμαν Καπότε και βαρβιτουρικά και αντιαλλεργικά φάρμακα της Μονρόε, ενώ στην αγορά εμφανίστηκαν και κουτιά με μη θανατηφόρα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί για τον παθολόγο Τζακ Κεβόρκιαν, γνωστό και ως "Δρ Θάνατος" επειδή βοήθησε περισσότερους από 100 ανθρώπους να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Το κάθε κομμάτι πωλείται έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων το καθένα. Τα τρία άδεια μπουκάλια του Έλβις πουλήθηκαν για 4.062,50, 3.250 και 3.883,75 δολάρια το καθένα. Δεν περιέχουν το πραγματικό φάρμακο -κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Ωστόσο, επιτρέπεται σε μουσεία να διαθέτουν χάπια -το Smithsonian, για παράδειγμα, διαθέτει βαρβιτουρικά του Τσαρλς Λίντμπεργκ από τη δεκαετία του 1930 και τα βοηθήματα ύπνου των αστροναυτών της αποστολής Apollo.
Κουτί φαρμάκων του Έλβις, 1976
Αλλά και πάλι, μερικά από τα μπουκάλια προς πώληση δεν είναι εντελώς άδεια. Ένα φιαλίδιο μεθαδόνης του Αμερικανού συγγραφέα, κοινωνικού κριτικού, ζωγράφου και ομιλητή Γουίλιαμ Μπάροουζ, το οποίο εμφανίστηκε το 2013 στο Σαν Φρανσίσκο, έγινε κάτι σαν μίνι-μνημείο για τον συγγραφέα από τον νέο ιδιοκτήτη του. Είναι γεμάτο από βρωμιά και βότσαλα που πάρθηκαν από τον τάφο του Μπάροουζ στο Σεντ Λούις, καθώς και ένα κάλυκα από το όπλο του (πιθανώς όχι το όπλο με το οποίο σκοτώθηκε τυχαία η δεύτερη σύζυγός του, Joan Vollmer, το 1951). Όλα αυτά μαζί πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 1.320 δολάρια.
Ο Darren Julien, ο ιδιοκτήτης του Julien's Auctions, λέει ότι μερικά από τα δοχεία συνταγογράφησης της Έλβις πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά από έναν θαυμαστή του που έψαξε τα σκουπίδια του καλλιτέχνη.
Κουτιά φαρμάκων του Τρούμαν Καπότε
Η αγορά έχει γίνει τόσο μανιακή που μερικοί ζωντανοί διάσημοι λαμβάνουν προφυλάξεις για να προστατευθούν από τους κυνηγούς "σουβενίρ" των κάδων απορριμμάτων τους. Όταν πετάνε τα φαρμακευτικά κουτιά αφαιρούν τις ετικέτες τους.
Η Margaret Barrett κατέχει δύο από τα κουτιά του Καπότε, τα οποία αρχικά περιείχαν καταπραϋντικά. Ένα κοκτέιλ παρόμοιων συνταγογραφούμενων φαρμάκων βρέθηκε στο αίμα όταν πέθανε το 1984, στην ηλικία των 59. Η Barrett λέει ότι "έβαζε και άλλα φάρμακα και στα δύο δοχεία" και μερικές φορές κατέστρεφε τις χειρόγραφες οδηγίες σημειώνοντας τις ποσότητες του καθενός που υποτίθεται έπρεπε να πάρει.
Κουτί φαρμάκων της Μονρόε, 1 Ιουνίου 1961
Αυτά τα δυο κουτιά τα έχει σε ένα ράφι στο σπίτι της, τυχαία τοποθετημένο δίπλα σε βιβλία. Οι επισκέπτες της αρχικά υποθέτουν ότι οι συνταγές προορίζονται γι' αυτήν και προσπαθούν να μην τα κοιτάνε ώστε να μην φανεί ότι ντρέπονται για τα προβλήματα υγείας της.
Αλλά ακόμα και οι ακτίνες Χ του Έλβος έχουν τραβήξει την προσοχή των πελατών στις δημοπρασίες.
Ο Scott Fortner, αγοραστής και μελετητής περιουσιακών στοιχείων της Μονρόε που δανείζει αντικείμενα της σε μουσεία, διαθέτει μπουκάλια με τις σταγόνες για τα μάτια της και αντι-αλλεργικά χάπια, ενώ έχει αγοράσει και άλλα έγγραφα, τα οποία αποθηκεύει σε μεταλλικό ντοσιέ που είχε η Μονρόε, όπως το τηλεγράφημά της προς τον ψυχιάτρό της στο Beverly Hills και του εύχεται ευτυχισμένη επέτειο. Έχει επίσης αποκτήσει βάζα από τις κρέμες προσώπου της και τον τελευταίο καιρό βρήκε τρίχες της σε ένα από τα σακάκια της συλλογή του.
Τιμολόγιο για τέσσερις ιατρικές συνταγές, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 1956, απευθυνόμενο στην Marilyn Monroe Productions
Λόγω του ότι εστιάζει σε αντικείμενά της, ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται πολύ για ιατρικά αρχεία -όπως οι ακτινογραφίες του θώρακά της- που μπορεί να υπάρχουν, ή τα εμφυτεύματα του στήθους της που κάποιοι είχαν πάρει από τα σκουπίδια του νεκροτομείου.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου