Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ένας μυστικός χώρος σε ένα άγαλμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι


Μια μυστική καταπακτή που περιείχε δύο περγαμηνές ανακαλύφθηκε σ' αυτό το άγαλμα, 40 χρόνια μετά την τοποθέτησή του.



Το γιγαντιαίο άγαλμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο αεροδρόμιο Fiumicino-Leonardo da Vinci (αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο) της Ρώμης, παρουσιάστηκε στις 19 Αυγούστου του 1960 και από τότε το έχουν δει πολλοί επισκέπτες. Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν προσπεράσει, αλλά μόλις το 2006 αποκαλύφθηκε ένα μυστικό που ήταν κρυμμένο μέσα στο άγαλμα.

Το μνημειώδες χάλκινο άγαλμα με την μαρμάρινη βάση είναι έργο του Βούλγαρου καλλιτέχνη Ασσέν Πέικοφ, ο οποίος εκπατρίστηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ανακοινώθηκε ένας διαγωνισμό για ένα έργο τέχνης για το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο, ο Πέικοφ κέρδισε. Αυτό το άγαλμα θα γινόταν το μεγαλύτερο και γνωστότερο έργο του γλύπτη.

Το 2006, το άγαλμα χρειάστηκε ανακαίνιση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένας από τους εργάτες έκανε μια περίεργη ανακάλυψη: βρήκε μια μικρή καταπακτή, σε ύψος περίπου 30 ποδιών, περίπου στη μέση του αγάλματος. Η καταπακτή ανοίχτηκε προσεκτικά και στο εσωτερικό βρέθηκαν δύο περγαμηνές σε άριστη κατάσταση.

Μία από τις περγαμηνές, γραμμένες σε κλασικά Λατινικά, αναφέρει την ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο, κάνοντας αρχή από τους αρχαίους χρόνους και περιγράφοντας το τοπίο όπως ήταν πριν από την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η άλλη περγαμηνή είχε έναν κατάλογο των ανθρώπων που παρακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια, αναφέροντας τον Τζοβάνι Γκρόνκι (Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1960) και τον Τζούλιο Αντρεότι (υπουργό Άμυνας το 1960 που μετέπειτα πρωθυπουργό).

Πιστεύεται ότι η καταπακτή και οι περγαμηνές ήταν το έργο του Πέικοφ, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια -και αν είναι, γιατί το έκανε- παραμένει άγνωστο, καθώς πέθανε το 1973.

Το μυστικό του αγάλματος παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο στους περισσότερους.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου