Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ένας χειροποίητος χάρτης της Disneyland από τον ίδιο τον Ουώλτ Ντίσνεϋ


Ένα εξαιρετικά σπάνιο τεχνούργημα από τις πρώτες ημέρες της Disneyland που πωλείται σε δημοπρασία.



Ο πρώτος χάρτης του πάρκου, τον οποίο ο Ντίσνεϋ έφτιαξε με το χέρι για να βοηθήσει την πώληση της Disneyland στους επενδυτές, εκτιμάται ότι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι των αναμνηστικών της Disney που έχει δημοπρατηθεί ποτέ, σύμφωνα με τη δημοπρασία του Van Eaton Galleries.

Στη δεκαετία του 50, ο Mickey Mouse, ο Donald Duck και οι ταινίες μεγάλου μήκους της Disney ήταν ήδη διάσημα, αλλά όχι τόσο διάσημα όσο να πειστούν οι επενδυτές ότι ένα θεματικό πάρκο της Disney θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα. Το 1953, αφού υποθήκευσε το σπίτι του και δανείστηκε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ο Ντίσνεϋ πήγε στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τράπεζες και τηλεοπτικά στούντιο ώστε να χρηματοδοτήσουν το πάρκο των ονείρων του. Γνωρίζοντας ότι τα σχέδιά του δεν θα τους έπειθαν, ο ίδιος και ο καλλιτέχνης Herb Ryman, εργάστηκαν χωρίς διακοπή όλο το Σαββατοκύριακο πριν από τις συναντήσεις για να φτιάξουν μια εναέρια άποψη για το πως θα έμοιαζε το πάρκο.

Τελικά η ABC χρηματοδότησε τον Ντίσνεϋ και έτσι γεννήθηκε η Disneyland.

Ο χάρτης έζησε. Ο Ντύσνεϋ τον παρουσίαζε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές και τον κράτησε στο στούντιο για να εμπνέει τους σχεδιαστές του. Το 1954, έδωσε χρώμα στον χάρτη και πρόσθεσε μερικά ακόμη σκίτσα και τέλος έκανε την πρώτη διαφημιστική εικόνα που πουλούσε το πάρκου στο κοινό.

Το πρωτότυπο κατέληξε στα χέρια του Grenade Curran, ενός υπαλλήλου της Disney, τον οποίο ο Ουώλτ έδωσε μετά από μία από τις τελευταίες συναντήσεις πριν από το άνοιγμα του πάρκου. Ο Curran κράτησε τον χάρτη και αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μετά από 60 χρόνια.

Ο χάρτης θα πωληθεί σε δημοπρασία στην γκαλερί Van Eaton στην περιοχή του Λος Άντζελες και μέχρι τότε εκτίθεται στο κοινό.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου