Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Όμορφα, μικροσκοπικά βιβλία για τα οποία αξίζει να κουράσετε τα μάτια σας

Αυτά τα μικροσκοπικά βιβλία ταξιδιωτικών φωτογραφιών ήταν δημοφιλή στις αρχές του 20ου αιώνα ως αναμνηστικά

Από θρησκευτικά κείμενα μέχρι παραμύθια, από τον Σαίξπηρ μέχρι οδηγούς για φλερτ, υπάρχει κάποιο μικροσκοπικό βιβλίο για κάθε θέμα.



Το 1896, οι Salmin Brothers, μια εκδοτική εταιρία με έδρα την Πάδοβα της Ιταλίας, παρήγαγε το Galileo a Madama Cristina de Lorena (Γράμμα στην κυρία Χριστίνα της Λορένης, Μεγάλη Δούκισσα της Τοσκάνης). Είχε ένα ανάγλυφο κάλυμμα και θήκη, αλλά και ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό: Ήταν μεγέθους μόλις 0,7 επί 0,4 ίντσες. Το κείμενο ήταν γραμμένο με μικροσκοπικά γράμματα, κάτι που όταν το έκαναν για πρώτη φορά οι Salmin Brothers στο Θεία Κωμωδία του Δάντη, λέγεται ότι η όραση του στοιχειοθέτη καταστράφηκε. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκε το 1/3 του μεγέθους του προηγούμενου βιβλίου: το μικρότερο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ χειροκίνητα.

Η γραμματοσειρά "fly's eye" στο Galileo a Madama Cristina de Lorena, 1896

Ο μικροσκοπικός τόμος του Γαλιλαίου είναι ένας από τα 4.000 μικροσκοπικά βιβλία που διαθέτει το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, τα περισσότερα από τα οποία έφτασαν στο ίδρυμα από μία συλλογή. Η δωρητής, η harlotte M. Smith, ήταν μια αχόρταγη συλλέκτης σπάνιων βιβλίων, αλλά καθώς οι όγκοι άρχισαν να κατακλύζουν τα ράφια της, έκανε στροφή προς τις μινιατούρες. Η πρώτη της αγορά ήταν μια έκδοση του A Visit From St. Nicholas (Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα) του Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ με ύψος μόλις 3,75 ίντσες.

Το ultraminiature Βιβλίο της Γένεσις του Πανεπιστημίου

Ο συγκεκριμένος τίτλος όμως δεν χαρακτηρίστηκε αληθινή μικρογραφία, μιας και οι μικρογραφίες πρέπει να έχουν διαστάσεις μέχρι τρεις ίντσες. Το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαθέτει μια συλλογή που είναι γνωστή ως "υπερ-μικρογραφίες" (οι μικρογραφίες έχουν διαστάσεις μικρότερες από 0,25 ίντσες), συμπεριλαμβανομένου ενός βιβλίου της Γένεσης που μπορεί να φορεθεί ως κρεμαστό κόσμημα και να διαβαστεί μόνο με μεγεθυντικό φακό -το μικρότερο βιβλίο του κόσμου, το Teeny Ted From Turnip Town, χαράχτηκε με τη χρήση δέσμης ιόντων στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser και χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να διαβαστεί.

Συλλογή 12 βιβλίων του Σαίξπηρ. Το καθένα δεν είναι μεγαλύτερο από 1 ίντσα. Δημοσιεύτηκε στον Καναδά το 2000

Εάν υπάρχουν προκλήσεις στην ανάγνωση των μικροσκοπικών βιβλίων, φανταστείτε τη διαδικασία που απαιτείται για τη δημιουργία τους.

Για ποιο λόγο όμως να συλλέξει κάποιος κάτι τόσο μικρό; Απλά γιατί είναι χαριτωμένα.

Από το 1677, το Officium Beatae Mariae Virginis, ένα μικροσκοπικό βιβλίο που βρίσκεται σε ένα μεγαλύτερο και αυτό γιατί οι σελίδες δεν κόπηκαν ποτέ

Αλλά τα μικροσκοπικά βιβλία έχουν και πρακτικές χρήσεις. Όπως τα e-book, έτσι και τα μικρά βιβλία είναι βολικά γιατί μειώνεται το βάρος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για παράδειγμα, ο Ναπολέοντας διέθετε μια ταξιδιωτική βιβλιοθήκη που χωρούσε σε ένα μικρό κουτί.

Ένα σετ με βιβλία "ultra-microminiature" του 1979–80

Τα μικρά βιβλία έχουν χρησιμοποιηθεί και ως λαθραία. Το 1832, το πρώτο βιβλίο της Αμερικής για την αντισύλληψη, το The Fruit of Philosophy, or The Private Companion of Young Married People, δημοσιεύθηκε σε μινιατούρα για να κρύβεται εύκολα. Παρ' όλα αυτά όμως, ο συγγραφέας του, ο Charles Knowlton, διώχθηκε, του επιβλήθηκε πρόστιμο και καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα.

Οι τελευταίες σελίδες του De Consolatione Philosophiae, Libre V., by Boethius, 1668

Δείτε και το "Miniature Mondays" της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου