Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Το γεωγραφικό κέντρο της Νοτίου Αμερικής


Ένας οβελίσκος σηματοδοτεί το ακριβές κέντρο της ηπείρου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βραζιλιάνου εξερευνητή Cândido Rondon.



Δείτε ακόμη:
Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε: Η μήκους 2.820 χλμ γραμμή που μέτρησε ακριβώς το μέγεθος της Γης
Το Κέντρο της Ευρώπης
Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας

Ο Rondon (πλήρες όνομα Cândido Mariano da Silva Rondon ή Marechal Rondon), κατά τη διάρκεια της ζωής του, έκανε περισσότερα πράγματα απ' όσες πολλές γενιές μαζί. Ξεκινώντας στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Βραζιλιάνος ήρωας δημιούργησε ένα τηλεγραφικό δίκτυο στην απέραντη έκταση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ιθαγενών φυλών και επεσήμανε το ακριβές κέντρο της νοτιοαμερικανικής ηπείρου, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων του.

Ο νεαρός Cândido Rondon στον Αμαζόνιο - πηγή

Κατά τη διάρκεια των ερευνών και των αποστολών του, που διήρκεσαν δεκαετίες, ο Rondon υπολόγισε ότι το κέντρο της ηπείρου -το σημείο που απέχει το ίδιο τόσο από τον βορρά όσο και από το νότο, και από την ανατολή αλλά και τη δύση- ήταν η -τότε- απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή της Κουιαμπά (Cuiabá).


Σήμερα, η Κουιαμπά είναι μια επαρχιακή πόλη, γνωστή ως γεωργικό κέντρο και κέντρο εμπορίας βοοειδών, αλλά και επειδή φιλοξενήθηκαν μερικοί αγώνες του πρώτου γύρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου ου 2014 που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία. Αλλά, ανάμεσα στα κυβερνητικά κτίρια και την αγορά της πόλης, υπάρχει ένα μνημείο μεγάλης κλίμακας. Ένας πανύψηλος μαρμάρινος οβελίσκος, που σηματοδοτεί το γεωγραφικό κέντρο της ηπείρου που υπολόγισε ο Rondon.

Το 1909 τοποθετήθηκε στο μέρος ο πρώτος δείκτης και το 1975 κατασκευάστηκε ο οβελίσκος. Το μέρος, αρχικά ήταν ένα χωράφι όπου διεξάγονταν ταυρομαχίες. Καθώς όμως η περιοχή αναπτύχθηκε, γέμισε κτίρια γύρω του και πλέον ο οβελίσκος βρίσκεται σε μια σύγχρονης πλατεία.


Ο Rondon ονομάστηκε Στρατάρχης του Βραζιλιάνικου Στρατού και αργότερα ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ για τις ανθρωπιστικές εργασίες και τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του Περού και της Κολομβίας. Επίσης, μια βραζιλιάνικη πολιτεία, η Rondônia, ονομάστηκε προς τιμή του. Ο Rondon πέθανε το 1958 στα 92 του.

Χρόνια αργότερα, μέσω της δορυφορικής χαρτογράφησης, υπολογίστηκε ένα πιο ακριβές γεωγραφικό κέντρο της ηπείρου, μόλις περίπου 28 μίλια μακριά από τη θέση που είχε υπολογίσει ο Rondon. Ωστόσο, οι αρχές της Κουιαμπά και ορισμένοι υπολογισμοί του βραζιλιάνικου στρατού εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η τοποθέτηση του Rondon ήταν ακριβής και έτσι, ο οβελίσκος που υποδεικνύει το κέντρο της Νοτίου Αμερίκης παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου